Det nya lönetransparensdirektivet från EU som föreslås träda i kraft 2026 kan innebära flera positiva möjligheter att motverka lönediskriminering. Däremot finns risker för en sammanpressad lönestruktur att vara uppmärksam på, menar Naturvetarna.
Lönetransparensdirektivet är ett EU-direktiv som ska förbättra insynen i lönesättning, Målet är att säkerställa lika lön för lika eller likvärdigt arbete, särskilt mellan kvinnor och män. Det föreslår nya regler som kräver att arbetsgivare ska tillhandahålla mer information om löner och det kan medföra sanktioner vid brott mot dessa regler.
- Det är positivt med ökad transparens kring lönesättning. Direktivet är ett potentiellt verktyg för att skapa mer rättvisa löner, vilket kan bidra till att motverka diskriminering, särskilt mellan män och kvinnor. Däremot önskar vi att lagförslaget blir tydligare och anpassas efter hur lagen ser ut idag så att det blir lättare att förstå för fackliga företrädare, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.
Naturvetarna välkomnar även en analys av hur olika typer av ledigheter påverkar löneutvecklingen.
- En av de stora fördelarna med den föreslagna lagstiftningen är att arbetsgivarna nu måste analysera hur föräldraledighet och annan ledighet påverkar löneutvecklingen. Det är viktigt, eftersom sådana ledigheter ofta indirekt påverkar löneutvecklingen negativt, säger Per Sjödin.
Oro för att löneintervall kan leda till en sammanpressad lönestruktur
Direktivet föreslår att arbetsgivare ska ge information om löneintervall vid rekrytering, vilket kan förbättra transparensen. Naturvetarna menar dock att detta kan leda till att lönerna blir mer sammanpressade.
- Vi fruktar att arbetsgivare kan bli försiktiga med att erbjuda löner utanför de angivna intervallen, vilket kan göra det svårare för individer med hög kompetens och erfarenhet att förhandla sig till högre löner, säger Per Sjödin.
Naturvetarna lyfter fram vikten av att behålla flexibiliteten på arbetsmarknaden genom sifferlösa avtal i sitt remissvar. Dessa avtal, som inte anger specifika löneökningar, ger akademiker större möjlighet att förhandla sina löner utifrån utbildning, erfarenhet och prestation.
- Det innebär en risk att de nya reglerna om lönetransparens kan motverka sådana lösningar. Naturvetarna vill därför att lagstiftningen tydliggör att det fortfarande ska vara möjligt att förhandla fram branschspecifika avtal, säger Per Sjödin.
Facket får möjlighet att utforma kriterier för arbetsvärdering
Förslaget ger också fackliga företrädare rätten att delta i arbetsgivarens arbete med att utforma de objektiva, könsneutrala kriterier som ska tillämpas vid arbetsvärdering.
- Det är positivt att facklig part får större möjlighet att säkerställa att arbetsvärderingen verkligen utgår från arbetstagares utbildning, erfarenhet, prestationsförmåga och flexibilitet. Däremot vill vi poängtera att felaktiga kategoriseringar eller bristande kunskap om dessa yrken i stället kan leda till diskriminering och orättvisa löner, säger Per Sjödin.
Naturvetarnas synpunkter i korthet:
- Positivt inställda till ökad transparens och åtgärder mot lönediskriminering.
- Välkomnar analys av hur olika typer av ledighet påverkar löneutvecklingen.
- Oro för att löneintervall kan leda till en sammanpressad lönestruktur.
- Förespråkar fortsatt flexibilitet genom sifferlösa avtal och branschspecifika lönemodeller.
- Framför behovet av tydlighet och förenkling i lagstiftningen för att underlätta för fackligt arbete.
- Ser risker för indirekt diskriminering vid felaktig arbetsvärdering av små, specialiserade yrkesgrupper.