Frågor & svar
Om oss

En nationell plan för hälso-och sjukvårdens kompetensförsörjning

Naturvetarna har lämnat sitt remissvar på Socialstyrelsens och Nationella vårdkompetensrådets förslag till en nationell plan för att stärka kompetensförsörjningen inom hälso- och sjukvården. 

Publicerad:

Förbundet ställer sig generellt positivt till de 25 framlagda förslagen men lyfter särskilt fram vikten av specialistkompetens och strategisk kompetensutveckling.

- Vi tror att förslagen kommer att vara mycket gynnsamma för kompetensförsörjningen om de också genomförs. De nya och specialiserade vårdprofessioner som idag saknar legitimation är viktiga för att klara kompetensförsörjningen och det är tydligt att specialistkompetenser blir allt viktigare i takt med precisionsmedicinens intåg i vården, säger Petra Malm Danielson, Avdelningschef Marknad och samhällspolitisk påverkan på Naturvetarna. 

 

Några av Naturvetarnas viktigaste synpunkter: 

  • Våra medlemmar kompetensutvecklar sig oftare på fritiden än den genomsnittliga arbetstagaren, och önskar att arbetsgivaren tar ett större ansvar för att kompetensutvecklingen ska bli mer strategisk och systematisk. Vi vill därför att det inom ramen för ordinarie arbetstid ska öronmärkas tid för kompetensutveckling.
  • Det vore utomordentligt bra om ett nationellt grepp togs kring vårdens kompetensmodeller. Inom Naturvetarna samlas biomedicinska analytiker, cytodiagnostiker, dietister, embryologer, genetiska vägledare, mikrobiologer, molekylärbiologer, sjukhusfysiker, sjukhusgenetiker, sjukhuskemister och yrkeshygieniker. I de flesta regioner omfattas ingen av dessa professioner av någon kompetensstege idag. 

Naturvetarna ser positivt på det fortsatta arbetet och betonar att genomförandet av dessa förslag är avgörande för att säkerställa en hållbar kompetensförsörjning.

Läs hela remissvaret här