Naturvetarna är på väg att spika sina yrkanden inför avtalsrörelsen 2025. Som så ofta står lönerna i fokus, men det handlar också om kompetensutveckling, arbetstidsförkortning och jämställdhet.
Låg inflation och kompetensbrist i många branscher ger förutsättningar för reallöneökningar nästa år.
– Det som varje medarbetare tillför verksamheten och bidrar till bättre resultat ska belönas. I det ligger att värdera nyckelkompetens som naturvetare ofta har, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.
Han förklarar att forskning, innovation och utveckling är grunden för att nya produkter och tjänster kan utvecklas, vilket skapar värde för arbetsgivaren.
Lönesamtal med närmsta chef
Ännu en grundbult i Naturvetarna syn på löner är att de ska sättas lokalt så nära medarbetarna som möjligt.
– I lönesamtalet med närmsta chef ska man ha möjlighet att kunna påverka sin lön. En förutsättning för det är att chefen har mandat att sätta lön.
Facken inom Industrin har gått ut med ett löneyrkande på 4,2 procent för nästa år.
– Hur stora lönehöjningarna blir återstår att se efter förhandlingar med arbetsgivarna inom industrin. De och facken inom industrin sätter märket som är ledande för lönehöjningarna på hela arbetsmarknaden, säger Per Sjödin.
Märket är ett golv
Han påminner om att märket är ett golv och inte tak, vilket innebär att lönehöjningarna för individer och på företagsnivå får bli högre än märket. Å andra sidan finns det inga individgarantier för lönehöjningar eftersom lönerna är individuella.
Avtalsrörelsen handlar om mer än löner. En hjärtefråga för Naturvetarna är kompetensutveckling.
– Att medarbetarna utvecklar sina färdigheter är till nytta för både individen och arbetsgivaren, som ökar sin konkurrenskraft. Det kan handla om allt från AI och andra verktyg till ledarskap och kommunikation. Vi menar att det i avtalen ska öronmärkas tid för kompetensutveckling, som sedan följs upp i medarbetarsamtal.
I frågan om det hållbara arbetslivet vill Naturvetarna se över modellen för avlöst övertidsersättning.
– Vi ser att många inte blir tillräckligt kompenserade för den övertid de jobbar. Här måste man också hitta en balans mellan arbete och fritid.
Flexibel arbetstidsförkortning
På vägen mot ett mer jämställt arbetsliv vill Naturvetarna att föräldralön ska utgå från första arbetsdagen även inom privat sektor.
– Det ska vara möjligt att skaffa barn och samtidigt göra karriär utan att förlora ekonomiskt på det. Det ökar rörligheten, samtidigt som det stimulerar barnafödande i ett läge där färre barn föds i Sverige.
En het fråga i samhällsdebatten är arbetstidsförkortning. Naturvetarna säger nej till en lagstadgad förkortning av arbetstiden, utan vill att arbetsmarknadens parter sköter det.
– Arbetstidens längd menar vi att man kan komma överens om i avtal. Det ger flexibilitet och möjligheter för medarbetaren att själv välja när timmarna ska tas ut som ledig tid, säger Per Sjödin.
FAKTA: Vad händer nu?
Industrin är först ut och sätter märket, som är vägledande för alla avtal på arbetsmarknaden. I december växlar parterna yrkanden och senast 31 mars ska facken och arbetsgivarna inom industrin ha träffat ett avtal, som utgör märket. Det gäller för Naturvetarnas medlemmar inom IKEM-området.
Därefter förhandlas löner och villkor på övriga arbetsmarknaden, bland annat inom det avtalsområde där Naturvetarna är part med Gröna arbetsgivarna.
Palle Liljebäck
chefredaktör