Kompetensutveckling är en kontinuerlig process som spelar en avgörande roll i din karriär och ditt arbetsliv. Här får du en översikt över vad kompetensutveckling innebär, vilka rättigheter du har och hur du kan dra nytta av de möjligheter som finns.
Kompetensutveckling omfattar alla former av lärande och utveckling som hjälper dig att hålla dig uppdaterad inom ditt yrkesområde, förbättrar dina karriärmöjligheter och ökar din arbetsglädje. Genom kontinuerlig utveckling kan du bidra mer effektivt till verksamhetens mål och samtidigt förbereda dig för framtida karriärmöjligheter.
För att vara framgångsrik i din yrkesroll behöver du ständigt uppdatera dina kunskaper och färdigheter, och detta kräver en aktiv insats både från dig själv och din arbetsgivare. För arbetsgivare är det ett sätt att säkerställa att medarbetarna är motiverad och har de färdigheter som behövs för att möta verksamhetens utmaningar.
Kompetensutveckling inkluderar både formell utbildning, som kurser och certifieringar, och informellt lärande, som självstudier och erfarenhetsutbyte med kollegor. På Naturvetarna arbetar vi ständigt för att förbättra villkoren för kompetensutveckling och stödjer våra medlemmar i deras karriärutveckling.
Läs mer om naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom:
Miljö
Tech
Life science
Skog/lantbruk
Mer information finns även i rapporten Så vässar du din kompetens.
Din rätt till kompetensutveckling
Enligt studieledighetslagen har du rätt att vara tjänstledig för studier. Du måste ha varit anställd i minst sex månader för att kunna nyttja denna rätt. Din arbetsgivare kan skjuta upp din ledighet i högst sex månader, så det är viktigt att planera i god tid och ha en öppen dialog med din arbetsgivare om dina studier och hur de kan gynna verksamheten.
De flesta kollektivavtal betonar vikten av kompetensutveckling, även om de specifika villkoren kan variera.
- Inom privata sektorn är det upp till varje arbetsgivare att teckna kollektivavtal. Det bör framgå av ditt anställningsavtal vilket kollektivavtal som gäller för dig, men om du är osäker fråga din arbetsgivare. Mer information om de vanligaste avtalen och kompetensutveckling finns i rapporten.
- Inom kommuner och regioner står det bland annat i huvudavtalet (HÖK-T) att ”Lönestrukturen ska stimulera till kompetensutveckling för att individen under hela yrkeslivet ska kunna bidra till verksamhetens utveckling.”
- Inom statlig sektor framgår det av löneavtalet (RALS-T) att kompetensfrågan är viktig. ”Med ett långsiktigt perspektiv kan parterna bottna såväl i verksamhetens inriktning som vilken kompetens som behövs inom verksamheten på kort och lång sikt. Detta lägger en bra grund för lönerevisionen.”
Omställningsstudiestöd
Rätt till det statliga omställningsstudiestödet har du som är etablerad på arbetsmarknaden och varit yrkesverksam i minst åtta år. Du kan få stödet för att vidareutveckla dig inom ditt område eller för att göra något helt annat.
Omställningsstudiestödet kan ge upp till 80% av din lön under studietiden. Detta gäller om du har arbetat i minst åtta år och den valda utbildningen stärker din ställning på arbetsmarknaden. Det är omställningsorganisationerna som gör denna bedömning.
Detta stöd är en värdefull resurs för att kunna skaffa ny kompetens utan att förlora din ekonomiska trygghet. Det är omställningsorganisationerna som gör bedömningen om en viss utbildning kommer att stärka din ställning på arbetsmarknaden.
Stöd från omställningsorganisationer
Om du riskerar att bli uppsagd eller vill byta karriär kan du få stöd från en omställningsorganisation. Dessa erbjuder karriärrådgivning och kan ibland bekosta utbildningar. Att utnyttja dessa resurser kan ge dig den extra push du behöver för att ta steget mot nya yrkesmöjligheter.
Omställningsorganisationer för naturvetare
- Omställningsfonden: För dig som arbetar i kommuner, regioner eller ett kommunalt företag anslutet till Sobona
- Trygghetsstiftelsen: För dig som är statligt anställd
- TRR Trygghetsrådet: För dig som arbetar på ett företag som är anslutet till en arbetsgivarorganisation inom Svenskt Näringsliv
- Omstella: För dig som arbetar inom civilsamhället, för en idéburen eller kooperativ organisation som är ansluten till Fremia
- Kyrkans trygghetsråd: För dig som arbetar inom Svenska Kyrkan
Om du inte vet vilken omställningsorganisation du tillhör kan du enkelt ta reda på via www.hittaomstallningsorg.se.
Utvecklingsmöjligheter hos din arbetsgivare
Många arbetsgivare erbjuder intern utbildning, mentorprogram och andra utvecklingsmöjligheter. Diskutera med din chef hur du kan inkludera kompetensutveckling i ditt arbete. Det kan handla om att delta i projekt, gå på konferenser eller att få en mentor som kan guida dig i din utveckling.
Använd utvecklingssamtal för att diskutera dina karriärmål och kompetensbehov. Dokumentera dessa överenskommelser i en individuell utvecklingsplan. En strukturerad plan hjälper både dig och din arbetsgivare att hålla fokus på din utveckling och säkerställer att ni följer upp de överenskomna målen.
Var aktiv i att söka information och använda de resurser som finns tillgängliga, såsom kurser, seminarier och nätverk. Att nätverka med andra i din bransch kan också ge värdefulla insikter och inspiration för din egen utveckling.
Var tydlig med dina utvecklingsbehov med arbetsgivaren och föreslå konkreta utbildningar eller utvecklingsinsatser som kan stärka både dig och verksamheten. En öppen och ärlig dialog med din arbetsgivare kan leda till bättre förståelse och stöd för din utvecklingsresa.
Gör en kompetensinventering
En kompetensinventering är ett viktigt steg för att förstå dina styrkor och utvecklingsområden. Det hjälper dig identifiera vilka områden du behöver utveckla för att möta framtida arbetskrav. Detta kan inkludera både tekniska färdigheter och mjuka färdigheter som ledarskap och kommunikation.
Identifiera kompetenskraven i din nuvarande roll och hur den kommer att förändras. Kartlägg sedan vad du är bra på och i vilka situationer din kompetens efterfrågas. Identifiera sen ditt behov av kompetensutveckling och skapa en strategi för hur du uppnår dina karriärmål på lång sikt.
Läs hela vår rapport Så vässar du din kompetens för fler exempel och tips på hur du får den kompetensutveckling du förtjänar.