Alla vill hitta drömjobbet efter sin examen. Vad kan du göra redan under studietiden för att öka chansen att skjuta mitt i prick?
Här har vi samlat några tips som är bra att ha med sig under studietiden. Lär känna och bevaka arbetsmarknaden så att du får en idé om vart du vill, och genom det kan göra strategiska val. Tänk också på att underhålla ditt kontaktnät för att öka dina möjligheter på arbetsmarknaden. Arbetslivsanknytning i din utbildning är också av stor vikt. Läs gärna studentrådets Checklista för bättre arbetslivsanknytning om du upplever att det inte finns på din utbildning.
Var kan du jobba?
Lär känna din arbetsmarknad för att veta vilka jobb som finns och vilken kompetens som efterfrågas. Det gör du genom att hålla koll på branschtidningar, platsannonser och de företag och organisationer som du är intresserad av att jobba hos.
På våra arbetsmarknadssidor kan du få inspiration om vad andra inom ditt område arbetar med. Ett tips är att intervjua personer med jobb som du tycker låter intressant och ta reda på hur deras karriärväg sett ut.
Välj dina kurser strategiskt
När du har möjlighet, välj kurser utifrån vad du vill jobba med. Vad mer än ämneskunskaper kan vara värdefullt för det jobb du önskar? Titta på jobbannonser för att se vad som efterfrågas. När du väl söker jobb kan du visa att du har gjort aktiva och genomtänkta val under studietiden, vilket är ett tecken på att du är engagerad. Tänk på att de färdigheter du har fått med dig från din utbildning i många fall är minst lika viktiga som ämneskunskaperna.
Praktik och examensarbete
Under praktiken får du pröva dina kunskaper och testa på att jobba med vad du lärt dig. Praktiken ska hänga ihop med utbildningen och vara utvecklande för dig som är student. Examensarbetet ger dig en unik möjlighet att lära mer inom ett område som du är intresserad av. Kunskapen kan du sedan använda för att konkurrera om ett jobb eller en forskartjänst.
Om du vill doktorera är det en bra idé att göra det på en institution. Vill du ut i näringslivet, gör det på ett intressant företag. Var ute i god tid och tveka inte att ta kontakt med de arbetsplatser du är intresserad av.
Sommarjobb
Genom ett sommarjobb får du kontakter, bygger upp ditt nätverk samt lär dig mer om hur det är att jobba. All erfarenhet av arbetsmarknaden ökar dina chanser till ett spännande jobb när du har pluggat klart. Lägg tid på att skaffa ett relevant sommarjobb, och börja i tid – helst redan innan jul året innan.
Om du inte har möjlighet att skaffa något sommarjobb som har med din utbildning att göra, ta ett annat! Alla erfarenheter som visar att du är ansvarstagande och initiativrik är bra meriter!
Underhåll ditt nätverk
Många tycker att de inte har något nätverk utöver sina kursare, men även familj och vänner, handledare och föreläsare är en del av ditt nätverk. Har du gjort praktik och jobbat extra är det bra att knyta kontakter där.
Skaffa en profil på LinkedIn och använd det som en väg att underhålla kontakterna och hitta nya. Många arbetsgivare och rekryterare söker efter kandidater på LinkedIn, så håll din profil uppdaterad och var aktiv. Gå gärna med i Naturvetarnas nätverk eller boka en tid för LinkedIn-coachning.
Att engagera dig på olika sätt är också ett sätt att nätverka, både på universitet och högskolan. Du kan också engagera dig i andra föreningar, exempelvis Naturvetarnas studentråds styrelse.