Kollektivavtal ger dig trygghet genom hela arbetslivet. De ger goda arbetsvillkor och förmåner, samt inflytande på arbetsplatsen.
Kollektivavtal reglerar vilka arbetsvillkor och förmåner som ska gälla för anställda. De kompletterar lagar som reglerar arbetsvillkor och ger dig fler förmåner, bland annat:
- Extra föräldralön om du får barn
- Extra ekonomisk ersättning om du blir sjuk eller råkar ut för en olycka
- Tjänstepension som är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen
- Kompletterande ersättning och stöd att hitta nytt jobb om du blir arbetslös
- Rätt till årlig lönerevision.
Kollektivavtalen reglerar även hur samverkan ska gå till, alltså när arbetsgivare och den lokala fackliga föreningen arbetar tillsammans om exempelvis arbetsmiljöfrågor.
Aktuella kollektivavtal
Här kan du hitta aktuella och vanliga kollektivavtal för naturvetare inom olika sektorer:
Vilka har kollektivavtal?
Kollektivavtal gäller för alla på en arbetsplats där arbetsgivaren har valt att ha kollektivavtal.
Kollektivavtal tecknas mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer för en sektor eller en bransch. Inom statlig sektor och kommun och regioner omfattas de anställda av kollektivavtal. Inom privat sektor är det upp till en arbetsgivare att välja om de ska ha kollektivavtal för sina anställda.
Fråga din arbetsgivare eller den lokala fackföreningen om ni har, och i så fall vilket, kollektivavtal ni har på arbetsplatsen.
Om din arbetsgivare har tecknat kollektivavtal betyder det att du kan lita på att du har goda arbetsvillkor, trygghet och förmåner.
Om din arbetsgivare inte har kollektivavtal blir ditt anställningsavtal desto viktigare. Läs mer om vad du ska tänka på i ditt anställningsavtal om det saknas kollektivavtal.
Förmåner i kollektivavtal
Kollektivavtal innebär ofta mycket bättre villkor för dig som är anställd än det som gäller enligt lag. Kollektivavtalen reglerar villkor och förmåner som exempelvis:
- Hur den årliga lönerevisionen ska gå till.
- Extra semesterdagar.
- Eventuell övertidsersättning.
- Uppsägningstider.
- Föräldralön som kompletterar föräldrapenningen från Försäkringskassan. Avtalet kan också innebära att arbetsgivaren fortsätter att betala in premier till ålderspensionen under tiden då du är föräldraledig.
- Tjänstepension som är ett viktigt komplement till den allmänna pensionen.
- Sjukförsäkringar som kompletterar sjukpenningen från Försäkringskassan. Skulle du inte kunna arbeta i framtiden så kan kollektivavtal ge rätt till ersättning som kompletterar sjukersättningen från Försäkringskassan.
- Arbetsskadeförsäkring som kan täcka eventuell inkomstförlust om en olycka händer dig under arbetet, på väg till eller från arbetet, eller om du blivit sjuk på grund av arbetet. Arbetsskadeförsäkringen kompletterar de lagstadgade ersättningarna (sjuklön och sjukpenning).
- Stöd för att komma vidare i arbetslivet om du blir uppsagd, via så kallade omställningsavtal eller trygghetsavtal.
- Rätt till kompetensutveckling för att öka arbetstagares trygghet på en föränderlig arbetsmarknad och möjlighet till personlig utveckling.
- Ersättning till anhöriga om du dör mitt i arbetslivet från efterlevande- eller familjepension, samt tjänstegrupplivförsäkring (TGL).
- Omställningsstudiestöd för dig som arbetat minst åtta år och vill stärka din kompetens eller sadla om. Här kan du läsa om vilken omställningsorganisation du tillhör.
Kollektivavtalen är branschspecifika, vilket betyder att förmånerna i avtalen kan se lite olika ut beroende på inom vilken bransch det gäller.
Många av de förmåner som finns i kollektivavtalen administreras av olika försäkringsbolag. Vilka det är beror på inom vilken sektor du arbetar.
- Inom staten är det AFA Försäkring och Statens Pensionsverk (SPV)
- Inom kommun och region är det AFA Försäkring och KPA Pension
- Inom privat sektor får du övergripande koll på dina kollektivavtalade försäkringar och tjänstepension via avtalat.se
Lokala kollektivavtal för arbetsplatsen
Utöver de centrala kollektivavtalen på branschnivå kan även lokala kollektivavtal tecknas. De kompletterar det branschspecifika kollektivavtalet enligt arbetsplatsens förhållanden. Det kan till exempel handla om rätt till kompetensutveckling och flextidsavtal.
Lokala kollektivavtal förhandlas av arbetsgivaren och den lokala föreningen.
Därför har vi kollektivavtal
Kollektivavtal är frivilliga överenskommelser mellan fackförbund och arbetsgivarorganisationer. Genom att arbetsmarknadens parter själva kommer överens om arbetsvillkoren i kollektivavtal, kan villkoren anpassas efter branschen och man undviker stelbent och strikt lagstiftning.
Kollektivavtal ger också rätten till att ha fackliga företrädare och möjlighet till inflytande på arbetsplatsen. Läs mer om att bilda lokal förening här.
Under gällande avtal har fackförbunden förbundit sig att inte strejka, vilket kallas för fredsplikt. I utbyte kan fackförbunden påverka villkoren för arbetstagare. Detta är grunden i den så kallade svenska modellen.
Vad är avtalsrörelsen?
Arbetet med att förbättra kollektivavtalen kallas för avtalsrörelsen. Då förhandlar fackförbund och arbetsgivarorganisationer om villkoren i kollektivavtalen. Läs mer om avtalsrörelsen.
Fackförbund som är med och tecknar kollektivavtal, och därmed kan påverka innehållet i avtalet, har så kallad partsställning inom det aktuella avtalsområdet. För att arbetsgivarorganisationen ska släppa in en ny part i avtalet krävs oftast att fackförbundet har många medlemmar inom avtalsområdet.