Naturvetarna arbetar för att skapa bästa möjliga förutsättningar i våra medlemmars arbetsliv. Ett hållbart arbetsliv utgår från hållbara individer som påverkas av balansen i flera delar i livet, inte bara jobbet. Vi har därför tagit fram denna guide för personlig hållbarhet.
Här är en kortversion av Naturvetarnas guide för personlig hållbarhet. Hela guiden hittar du i Naturvetarnas utbildningsplattform via länken nedan.
Vi som fackförbund jobbar för att skapa de bästa möjliga förutsättningarna i våra medlemmars arbetsliv. Detta är grunden i vår verksamhet. Ett långsiktigt hållbart arbetsliv kräver bra arbetsvillkor som ger utrymme för balans mellan arbete och privatliv samt en god kompetens- och löneutveckling, och arbetsplatser med säker och hälsofrämjande arbetsmiljö. Det är därför som vi tagit fram denna guide för personlig hållbarhet.
Viktigt att tänka på:
Det är arbetsgivarens ansvar att skapa hållbara arbetsplatser, med tillräckliga förutsättningar och resurser för medarbetarna att klara av de krav som ställs på dem. Det du själv kan göra är att ta ansvar för din hälsa och hålla dig personligt hållbar i samhället och i arbetslivet.
5 tips för personlig hållbarhet
1. Ladda ditt batteri
När din mobil dör så laddar du den, men när din egen energinivå tar slut – laddar du dig själv då? Det är viktigt att lyssna på kroppens signaler och att inte vänta för länge om du drabbas av fysiska besvär. Kontakta vårdcentralen eller företagshälsovården för att få en medicinsk bedömning. Kanske behöver en ergonom kolla din arbetsmiljö och din arbetsutrustning?
2. Prioritera återhämtning
Ställ timern i mobilen så att du tar en paus i varje fall en gång i timmen. Det kan vara en kort paus då du sträcker på dig, andas djupt och går några varv, till exempel för att fylla på kaffekoppen eller vattenglaset. Ett annat tips är att göra något helt annat, till exempel en fritidsaktivitet där du använder andra delar av hjärnan än du gör under arbetsdagen. Det kan vara motion, lära sig ett nytt språk eller kanske en danskurs.
3. Stärk din självmedkänsla
Detta är en av de starkaste faktorerna för psykiskt välmående. Självmedkänsla handlar om att vara snäll mot sig själv, att vara accepterande och icke-dömande mot sig själv. En enkel övning för att stärka sin självmedkänsla är att säga tack när man får en komplimang, utan att lägga till en massa negativa ursäkter som automatiskt dyker upp i hjärnan. En annan övning är att varje dag byta ut en negativ tanke om dig själv mot en positiv och snäll tanke. Börja med en varje dag.
4. Ta små steg till förändring
Ett vanligt misstag är att ta för stora kliv genom att stora förändringar eller en massa förändringar på en gång. Börja med det som känns lättast, till exempel att börja ta en ny väg till jobbet eller ta en promenad på lunchen. Börja ta en paus och djupandas tre minuter på jobbet. Avsätt 10 minuter till egen tid innan du lägger dig på kvällen. Varje steg i rätt riktning gör skillnad!
5. Be om hjälp
Ensam är inte stark! Det sociala stödet är jätteviktigt när det gäller personlig hållbarhet och förändringsarbete, både på jobbet & hemma. Tänk efter vad du behöver för stöd från andra i din omgivning. Be om hjälp att omprioritera ditt arbete, eller att hitta nya lösningar i vardagen. Berätta om nya vanor – att andra vet kan vara ett stöd i att faktiskt genomföra en förändring. Mer dialog på jobbet och hemma en nyckelfaktor!
Ta del av guiden till personlig hållbarhet i vår utbildningsportal via länken nedan. Där hittar du även vår guide till en hållbar arbetsplats, och mycket mer!