Avvikande öppettider den 15-16 oktober, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Om oss
Ängar och vindsnurror i bakgrunden. Framme till vänster syns en text där det står Naturvetarnas klimatnätverk.

Om uppdraget klimatombudsman

Vill du vara med och förändra ditt jobb till en grönare arbetsplats och utforma Naturvetarnas klimatombudsroll?

Den gröna omställningen kräver förändring i alla led. Stora delar av näringslivet är på väg att ställa om och intresset för att bidra till omställningen är stor bland arbetstagare. Dessutom anser många naturvetare att ett aktivt hållbarhetsarbete är en viktig faktor vid val av arbetsgivare.

Fackförbundsrörelsen spelar en viktig roll i att driva på en rättvis klimatomställning som får med alla på klimattåget. För att stötta förändringen inför Naturvetarna en roll som lyfter ner klimatfrågan på organisationsnivå utifrån ett arbetstagarperspektiv.

Naturvetarna har länge jobbat med klimatfrågan och vill nu engagera medlemmarna, som ofta jobbar med frågor om hållbarhet i sin vardag.

 

Om uppdraget

Vill du vara med och förändra ditt jobb till en grönare arbetsplats? Som klimatombud kommer du identifiera och ta initiativ till utvecklingsmöjligheter, men också medverka i utformningen av åtgärder på din arbetsplats.

Du får stöttning från Naturvetarnas kansli i form av verktyg, utbildning och utbildningsunderlag om hur du konkret kan arbeta med hållbarhet på ditt jobb. I rollen ingår även ett element av att inspirera och höja kunskapsnivån om behovet av klimatåtgärder.

För att lyckas i din roll som klimatombud är det viktigt att det finns ett gott samarbete med din arbetsgivare som ger dig möjlighet att använda tid för arbete som klimatombud. Eftersom det här inte är en facklig roll som förtroendevald är det också viktigt att förankra rollen med den lokala fackklubben och dess styrelse.

Vill du vara med och förändra ditt jobb till en grönare arbetsplats och utforma Naturvetarnas klimatombudsroll? Fyll då i formuläret nedan. 

 

Kriterier för att ansöka:

Det som krävs för att du ska kunna söka till klimatombud är att du har ett engagemang för klimatfrågan och har utrymme i din yrkesroll att lägga tid på uppdraget.

Du behöver inte vara förtroendevald för att söka och rollen innebär därför inte förtroendemannatid. Det är viktigt att lyfta rollen med din lokala fackklubb.

Innan du söker uppdraget, se till att:

  • Din arbetsgivare har godkänt ditt arbete som klimatombud.
  • Din arbetsgivare har godkänt att du får lägga ner arbetstid på klimatombudsuppdraget.
  • Du har förankrat klimatombudsrollen med din lokala fackklubb och dess styrelse.

Intresseanmälan till Klimatombud

Du måste vara inloggad för att skicka formuläret. Om du är inloggad och ändå inte kan skicka det, se till att "Do not track" inte är aktiverat i din webbläsares inställningar.
Senast uppdaterad: