Frågor & svar
Om oss

Naturvetarnas yttrande avseende remiss för naturbruksprogrammet

Här följer Naturvetarnas yttrande avseende Skolverkets remiss Nya inriktningar, gymnasiepoäng och examensmål på naturbruksprogrammet (Dnr 2015:1247)

Publicerad: Uppdaterad:

Naturvetarna ser med oro på Skolverkets förslag till förändringar av Naturbruksprogrammet. Särskilt kritiska är vi till förslaget om att begränsa möjligheten att få särskild högskolebehörighet. Vi ser en överhängande risk att en dylik förändring skulle leda till att många elever skulle hamna i återvändsgränder som det kommer att kosta både tid och energi att ta sig ur. Detta vore beklagligt, både för de berörda individerna och för det svenska samhället i stort.

Vi ställer oss mycket frågande till varför Skolverket vill begränsa unga människors möjlighet att få den särskilda behörighet som krävs vid de flesta högskoleprogram inom naturbruksområdet. Den senaste gymnasiereformen innebar en kringskärning av just denna möjlighet och sedan dess har antalet sökande till naturbruksprogrammet kraftigt minskat, vilket har lett till att många skolor tvingats lägga ner. Naturvetarna befarar att Skolverkets förslag kommer att minska attraktionskraften för studiemotiverade elever, vilket mycket väl kan innebära slutet för programmet. Detta vore beklagligt för Sverige och de gröna näringarna.

Naturvetarna anser vidare att det är anmärkningsvärt att Skolverket föreslår förändringar som skulle innebära mindre flexibilitet och därmed sämre förutsättningar för eleverna att möta utmaningarna på framtidens arbetsmarknad. De ungdomar som kommer att gå på det nya naturbruksprogrammet är idag 15 år eller yngre och de allra flesta kommer att vara yrkesverksamma i minst 50 framöver. Globalisering, automatisering, digitalisering och en anpassning mot större hållbarhet är starka trender som påverkar arbetsmarknadens kompetensbehov i hög grad redan idag. Det enda vi vet om arbetsmarknaden 2066 är att den kommer att se annorlunda ut jämfört med vad den gör idag. Framtidens arbetstagare kommer med största sannolikhet att behöva vara mer flexibla än vad vi är idag. Naturvetarna anser därför att alla gymnasieprogram bör sträva efter att göra eleverna rustade för att möta nya och föränderliga krav och vi är övertygade om att naturvetenskaplig kompetens är en viktig del i detta.

Vi vill understryka att vi inte är ensamma om övertygelse om att morgondagens arbetsmarknad kommer att ställa höga krav på flexibilitet. Tvärtom finns en bred samsyn i frågan, vilket inte minst blev tydligt vid Skolverkets konferens den 27 april om yrkesprogrammen och framtidens kompetens. Vi vill härutöver hänvisa till Kungliga Skogs- och lantbruksakademiens (KSLA) gedigna svar avseende Skolverkets remiss. Naturvetarna anser att KSLAs ställningstaganden och argumentation är väl värd att beakta. Vi vill samtidigt påpeka att Naturvetarna är med i både Naturbrukets och Djurbranschens yrkesnämnd, men att vi till skillnad mot Naturbrukets yrkesnämnds inte kan ställa oss bakom Skolverkets förslag.

Avslutningsvis vill vi betona att vi är synnerligen kritiska till den korta remisstiden och att förslaget gått ut till så få remissinstanser. Skolverkets förslag skulle, om de realiseras, få mycket långtgående konsekvenser för naturbruksprogrammets möjligheter att både attrahera och ge elever den grund de behöver för att kunna ställa om på en föränderlig arbetsmarknad och förtjänar att tas på större allvar av vad denna hantering signalerar.

Sofie Andersson, Utredare, utbildning och forskning

Ladda ner Naturvetarnas yttrande avseende remiss Nya inriktningar, gymnasiepoäng och examensmål på naturbruksprogrammet (Dnr 2015:1247)

Kommentarer

Kommentera