Frågor & svar
Om oss

Rapporter

Här kan du ladda ner Naturvetarnas rapporter om våra prioriterade frågor som exempelvis grön omställning, villkor inom akademin, hållbart arbetsliv, lön och naturvetare inom hälso- och sjukvården. 

Handläggarnas syn på tillsynen inom livsmedelskedjan

Handläggare inom tillsyn har mycket olika förutsättningar att utföra sitt arbete. Det finns betydande utmaningar, särskilt för djurskyddsinspektörer och anställda på länsstyrelsen, som rapporterar om hög arbetsbelastning, underbemanning och små möjligheter till kompetensutveckling. Dessa utmaningar påverkar förmågan att nå uppsatta mål och bidrar till en känsla av otillräcklighet och stress. Med detta sagt upplever de flesta handläggare i livsmedelskedjan sin arbetssituation som positiv, med balans mellan arbetsuppgifter och resurser.

Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom skog och lantbruk

Rapporten matchar efterfrågade kompetenser inom skog och lantbruksområdet i termer av platsannonser mot kurser som naturvetare är behöriga till. Rapporten visar att försäljning, värdering och marknad driver efterfrågan på kompetens inom den skogliga sektorn och kunskap om rådgivning, virkesinköp och GIS är mest attraktivt. Inom lantbrukssektorn är det fiskeriförvaltning som har ökat mest under den studerade perioden och olika former av biologiska kunskaper efterfrågas.

Bristen på nutritionskompetens i Sverigeskommuner drabbar äldre och funktionsnedsatta

Dietister har en central roll i kommunens förebyggande arbete mot undernäring. Utan det arbetet riskerar fler äldre och funktionsnedsatta att belasta vården och omsorgen genom att exempelvis i större utsträckning behöva särskilt boende. Trots det har bara var femte kommun dietister anställda i äldreomsorgen. För att komma till rätta med problemen föreslår Naturvetarna och Dietisternas riksförbund ett lagstadgat krav på att varje kommun ska ha en nutritionsansvarig dietist.

Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom life science och vård

Arbetsmarknaden förändras snabbt och det syns inte minst i life science-området. Därför finns ett kontinuerligt behov av ny och uppdaterad kompetens inom life science. I den här rapporten ger vi en nulägesbild av vilka kompetenser som efterfrågas inom life science samt hur högskoleutbildade naturvetare kan vidareutbilda sig för att axla nya roller i arbetslivet.

Klimatpolitik ska bygga på fakta och vetenskap

Naturvetarna har i en Novusundersökning frågat svenska folket vad de anser krävs för att hantera samhällsutmaningar som klimatförändringar, pandemier och energifrågan, samt vilka förväntningar de har på politiska beslutsfattare. Naturvetarna har också, via Novus, frågat riksdagens ledamöter vilka källor de använder sig av för att fatta relevanta klimatstrategiska beslut och vilken nivå de anser är viktigast för att hantera klimatomställningen. Resultatet visar att bland svenska folket är det nästan nio av tio som anser att det är viktigt att klimatpolitiken är förankrad i forskning och vetenskap.

Så vässar du din kompetens - utmaningar och möjligheter

Rapporten tar ett helhetsgrepp om kompetensutveckling och har samlat all information du behöver veta om dina rättigheter och möjligheter till kompetensutveckling. Bland annat finns en checklista för att se vem som har rätt till omställningsstudiestöd, information om omställningsorganisationer och vad de kan hjälpa till med, råd om hur du kan föra en dialog om kompetensutveckling med din arbetsgivare samt hur du kan inventera din kompetens. Naturvetare får mer kompetensutveckling än arbetstagare överlag idag. Samtidigt finns ett fortsatt behov för många verksamheter att bättre ta vara på och utveckla sin befintliga personal, snarare än att alltid satsa på rekrytering.

Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom miljöområdet

Kompetensutveckling för naturvetare – en nyckel för att möta behovet av kompetens inom den gröna omställningen. I den här rapporten ger vi en nulägesbild av vilken kompetens som efterfrågas inom den gröna omställningen, och hur högskoleutbildade naturvetare kan vidareutbilda sig för att axla nya roller i arbetslivet.

Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom techområdet

Arbetsmarknaden förändras snabbt och drivs bland annat av digitalisering, automatisering och grön omställning. Behovet av ny eller uppdaterad kompetens är stort och efterfrågan på kunskap inom IT eller tech sträcker sig över alla sektorer och branscher. I den här rapporten ger vi en nulägesbild av vilka kompetenser som efterfrågas inom tech samt hur högskoleutbildade naturvetare kan vidareutbilda sig för att axla nya roller i arbetslivet.

Löner inom livsmedel, lantbruk och djursjukvård

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom livsmedel, lantbruk och djursjukvårdssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.

Löner inom skog

Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2023 och en överblick på arbetsmarknaden inom skogssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.