Rapporter
Här kan du ladda ner Naturvetarnas rapporter om våra prioriterade frågor som exempelvis grön omställning, villkor inom akademin, hållbart arbetsliv, lön och naturvetare inom hälso- och sjukvården.
-
Kompetensförsörjning inom livsmedel och skog
Enligt statistik från Naturvetarna har efterfrågan på kompetens inom lantbruk ökat med hela 62 procent mellan 2014 och 2022. Trots detta är nyrekryteringen svag. Nästan en fjärdedel av dagens naturvetare i sektorn är över 55 år, vilket skapar en akut brist på högutbildad arbetskraft. Den samlade bilden är tydlig: livsmedels- och jordbrukssektorn behöver rekrytera betydligt fler utbildade inom de närmaste tio åren. Om inget görs riskerar kompetensbristen att fördjupas, vilket påverkar både innovation, produktion och hållbar utveckling.
-
Löner inom life science
Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2024 och en överblick på arbetsmarknaden inom life science-sektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.
-
Löner inom tech
Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2024 och en överblick på arbetsmarknaden inom tech-sektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.
-
Löner inom miljö
Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2024 och en överblick på arbetsmarknaden inom miljösektorn.
-
Löner inom livsmedel, lantbruk och djursjukvård
Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2024 och en överblick på arbetsmarknaden inom livsmedel, lantbruk och djursjukvårdssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.
-
Löner inom skog
Denna rapport ger dig koll på hur löneläget såg ut under 2024 och en överblick på arbetsmarknaden inom skogssektorn. Du måste logga in som medlem för att nå rapporten.
-
Handläggarnas syn på tillsynen inom livsmedelskedjan
Handläggare inom tillsyn har mycket olika förutsättningar att utföra sitt arbete. Det finns betydande utmaningar, särskilt för djurskyddsinspektörer och anställda på länsstyrelsen, som rapporterar om hög arbetsbelastning, underbemanning och små möjligheter till kompetensutveckling. Dessa utmaningar påverkar förmågan att nå uppsatta mål och bidrar till en känsla av otillräcklighet och stress. Med detta sagt upplever de flesta handläggare i livsmedelskedjan sin arbetssituation som positiv, med balans mellan arbetsuppgifter och resurser.
-
Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom skog och lantbruk
Rapporten matchar efterfrågade kompetenser inom skog och lantbruksområdet i termer av platsannonser mot kurser som naturvetare är behöriga till. Rapporten visar att försäljning, värdering och marknad driver efterfrågan på kompetens inom den skogliga sektorn och kunskap om rådgivning, virkesinköp och GIS är mest attraktivt. Inom lantbrukssektorn är det fiskeriförvaltning som har ökat mest under den studerade perioden och olika former av biologiska kunskaper efterfrågas.
-
Bristen på nutritionskompetens i Sverigeskommuner drabbar äldre och funktionsnedsatta
Dietister har en central roll i kommunens förebyggande arbete mot undernäring. Utan det arbetet riskerar fler äldre och funktionsnedsatta att belasta vården och omsorgen genom att exempelvis i större utsträckning behöva särskilt boende. Trots det har bara var femte kommun dietister anställda i äldreomsorgen. För att komma till rätta med problemen föreslår Naturvetarna och Dietisternas riksförbund ett lagstadgat krav på att varje kommun ska ha en nutritionsansvarig dietist.
-
Naturvetares möjligheter till kompetensutveckling inom life science och vård
Arbetsmarknaden förändras snabbt och det syns inte minst i life science-området. Därför finns ett kontinuerligt behov av ny och uppdaterad kompetens inom life science. I den här rapporten ger vi en nulägesbild av vilka kompetenser som efterfrågas inom life science samt hur högskoleutbildade naturvetare kan vidareutbilda sig för att axla nya roller i arbetslivet.