Vem är Susanna Larsson?
Hon är nutritionsepidemiolog och kaffeforskare på Karolinska institutet och har sin hemvist på institutet för miljömedicin. Det är henne media ringer till när de vill ha svar på frågor om kaffe och dess hälsoeffekter. Hon delar också med sig av kaffets historia, som när det blev en folkdryck, och inte bara något man drack i de finare salongerna.
Te eller kaffe?
Ny forskning visar att kaffe är bättre än svart te när det kommer till positiva hälsoeffekter. Antioxidanterna tycks skydda mot flera cancerformer, njursten, stroke och diabetes. Att kaffe motverkar diabetes är en sekundär effekt som kan glädja de som vill hålla vikten. Lägre vikt minskar risken för att insjukna i diabetes. Anledningen är att kaffe snabbar på ämnesomsättningen.
Men allt är väl inte frid och fröjd? Nej, men riskerna går att åtgärda, och då handlar det om att brygga kaffet genom ett pappersfilter. Det ämne som höjer blodfetterna – diterpener – fångas upp av filtret och blir ofarligt.
Hur påverkas vi av kaffet?
Att vi påverkas så olika av kaffe beror på våra gener. Halveringstiden för koffein varierar med så mycket som mellan två och tio timmar. Det förklarar att vissa somnar direkt efter en kvällsfika, medan andra skruvar på sig halva natten.