Det går att kombinera lust och hälsa vid julbordet. Dietist Sara Ask delar med sig av sina bäst tips i Naturvetarpodden, som släpps lagom till jul.
Vilka favoriter har du på julbordet?
Om lax och sill hamnar högt på önskelistan slår du två flugor i en smäll. De feta fiskarna innehåller nyttiga fettsyror, D-vitamin och lite järn och selen. Även nötter och grönkål kan man frossa av.
— Visst är det bra att göra medvetna val på julbordet. Mitt tips är annars att smaka av allt och låta lusten styra. Hur vår hälsa påverkas styrs mer av hur våra matvanor ser ut till vardags, säger dietisten och kokboksförfattaren Sara Ask.
Julmaten domineras av animaliska rätter även om kål i olika färger har sin givna plats.
— Smyg gärna in vegetariska rätter, som grönkålspaj och griljerad rotselleri. För veganen och andra nyfikna kan alspånsrökt tofu rekommenderas. Ännu en delikatess är ungsrostad, lätt sockrad brysselkål med valnötter och parmesanost.
Hur ska man då tänka med julmusten som ger vibbar av barndomens jular. Ska man ge efter för den längtan?
— Det kan man visst göra i måttliga mängder, men jag föredrar julmust light, som dessutom släcker törsten bättre. Det finns ett samband mellan läsk och fetma, som tycks bero på att socker i flytande form mättar sämre.
Köttbullar, skinka, revbensspjäll och prinskorv då?
— Här finns mineraler som järn och zink, men charkvaror har också en baksida med ökad risk för olika cancerformer. Men det ska ses över hela livet. Om man äter extra av de rätterna under julen är det lugnt.
Det är lätt att äta för mycket av julbordets delikatesser och drabbas av paltkoma.
— En rask promenad eller annan fysisk aktivitet öppnar upp cellerna som får lättare att ta upp näring, samtidigt som förbränningen snabbas på. Det kan vara en tröskel att ta sig över, men när man väl kommer till skott är promenaden uppfriskande.
När julen är överstökad brukar det finnas rester av julskinka och annat som man har tröttnat på och inte vill slänga.
— Ett tips är att använda skinkan som blev över till en pasta carbonara. Ett bra sätt att minska matsvinnet för att julen ska bli hållbar, säger Sara Ask övertygande.