Vem är Mikael krysell?
Han är kemist i botten och avdelningschef vid Vatten- och havsmyndigheten. Han är inte själv ute och gör provtagningar på våra badplatser. Deras roll är att skriva föreskrifter om hur vattenkontroller ska gå till. De samlar också in resultat från kontrollerna som rapporteras till EU.
Vad krävs för att badplatser ska stängas av?
Det räcker med en tillfällig förorening av bakterier för att badplatser ska stängas av. Bara tre procent av alla kontrollerade sjöar fick underkänt förra året. Det vittnar om att badkvaliteten är hög i de svenska sjöarna. Enligt kemisten Mikael Krysell är det riskfritt att ta sig ett dopp i vilken sjö som helst heta sommardagar.
Detsamma om man råkar få i sig en kallsup. I de flesta fall är det helt ofarligt. Däremot ska man passa sig för det när de blågröna algerna dyker upp heta sommardagar. Ingen blir sugen på den rabarberliknande sörjan, mer än möjligen hundar som kan drabbas av förgiftningssymptom. Visste du förresten att överskott på fosfor och brist på kväve gynnar cyanobakterier, som de egentligen heter? De fixerar själva sitt kväve och får ett försprång mot andra alger.
Mörkfärgade skogssjöar och grumliga älvar är i normalfallet heller inga problem att bada i. Humus och lera kan färga vattnet som gör att det inte inbjuder till bad. En tumregel är annars om badvattnet ser klart och fint ut så är det grönt ljus för ett dopp.