Frågor & svar
Om oss

Magnus Falk – Håll koll på hudfläckarna i sommar

Att sola med förnuft är lättare sagt än gjort. Men det finns anledning att hålla sig i skuggan för att minska risken för hudcancer, menar Magnus Falk, som forskar om sambandet mellan solning och hudcancer.

När solen står som högst på himlen är ingen bra idé att sola

När solen börjar värma på vårkanten är solen svår att motstå. Samma gäller en fin sommardag på stranden.

— Det får oss att må bra och ger nyttiga D-vitaminer. Men det gäller att vistas i solen med förnuft. Den största riskfaktorn för att utveckla hudcancer är att bränna sig i solen och bli röd, säger Magnus Falk, professor som forskar om hudcancer på Linköpings universitet.

Tipset att smörja in sig med solskyddskräm håller bra. Ju högre solskyddsfaktor desto bättre. Ännu mer effektivt mot solens skadliga strålar är att ha kläder som täcker huden. Att hålla sig i skuggan är dock bästa skyddet.

Men om man lätt blir brun på sommaren och aldrig får den röda färgen, kan man känna sig säker då?

— Den naturligt lite mörkare huden ökar chansen att slippa hudcancer, men man ska inte överskatta det skyddet. Alla kan drabbas, även om den med blek hy löper större risk.

Malignt melanom är den allvarligaste cancerformen och kan lätt sprida sig till andra organ i kroppen.

— Därför är det så viktigt att hålla koll på hudförändringar, som kan förekomma på befintliga leverfläckar, men också nya. De kan ha ha olika färg och växer i oregelbundna former. Tipset är att kontakta sin vårdcentral och visa upp fläckarna och ta bort dem om det är hudcancer.

Kan man ta hjälp av AI för att upptäcka cancern?

— Ja, vi jobbar på att utveckla diagnostiken med AI, så att fläckarna kan upptäckas tidigare, men också för att inte ta bort ofarliga fläckar i onödan.

Det finns andra cancerformer, som dock inte är lika farliga som melanom. Skivepitelcancer och basalcellscancer uppträder mest lokalt och växer där, men som också måste avlägsnas.

— De cancerformerna är ett resultat av den totala mängden sol som huden utsätts för och uppträder ofta på handryggen, ansikte och andra exponerade områden på kroppen.

Riskerna med solning kan inte underskattas, men ändå fortsätter folk att sola.

Går det att ändra på?

— Det är svårt att värja sig mot idealen. Men jag är optimist och tror att ett trendbrott är möjligt. Jämför med rökningen som har minskat och att det är självklart i dag att använda cykelhjälm.

Går det förbjuda?

— Möjligen kan man förbjuda solarium, även om färre solar där än på 1990-talet.

Lyssna på Magnus Falk på Spotify

Senast uppdaterad: