Vem är Lena Uller?
Hon är professor i immunologi vid Lunds universitet och leder en forskargrupp inom respiratorisk immunofarmakologi. Lena är också ställföreträdande prefekt vid institutionen för experimentell medicinsk vetenskap.
Varför drabbas vissa av pollenallergi och andra inte?
Arvet och genetiken spelar roll, men utöver det har forskarna inte hittat någon förklaring. Det finns inslag av epigenetik, vilket innebär att miljöfaktorer kan påverka generna som förs i arv till nästa generation.
Var fjärde svensk är allergisk mot pollen
För den som är allergisk mot pollen gäller det att ha koll på när björken och andra lövträd släpper sitt pollen. Det styrs i hög grad av temperaturen, där värme påskyndar blomningen. När våren övergår till sommar tar gräspollen över, men det går ännu inte att andas ut. Framåt hösten står gråbopollen på tur. I spåren av klimatförändringarna blir pollensäsongen allt längre och sträcker sig från februari till november i de södra delarna av landet. Pollen kan också komma med sydliga vindar från kontinenten.
Var fjärde svensk är allergisk mot pollen med ögon som kliar och näsa som rinner. Men det går att förebygga de värsta symptomen. Receptet är att hålla koll på när pollensäsongen är på ingång och ta antihistamin och andra mediciner i god tid innan, enligt Lena Uller. Det minskar också risken för att utveckla astma.