Det går inte att blåsa faran över för apviruset – mpox. Det fortsätter att spridas i Kongo–Kinshasa och några grannländer där. Nu är utmaningen att stoppa smittspridningen i de drabbade länderna så att viruset inte kommer hit.
Mpox-viruset och smittkoppsvirus liknar varandra
— Så länge viruset finns i de centrala delarna av Afrika kan det spridas till Europa och Sverige. Men vi behöver veta mer om smittspridningen och hur många som har drabbats. Det finns brister i diagnostiken, säger Helena Hervius Askling.
Det finns några olika varianter där clade1 verkar vara farligare än clade2. De mest typiska symptomen är svullna lymfkörtlar och blåsor som kan vara mycket smärtsamma. Ovanpå det kan man räkna med feber, huvudvärk och trötthet.
Mpox-viruset och smittkoppsvirus liknar varandra, då den som är vaccinerad mot smittkoppor har ett visst skydd. Men den vaccinationen upphörde 1984 i de delarna av världen. I Sverige slutade man att vaccinera 1975.
Hur sprids viruset?
— Främst genom sexuella kontakter, där sexköp är en smittkälla. Den sprids vidare i familjen och barnen drabbas av sjukdomen som är förknippad med skam och är stigmatiserande.
Viruset skiljer sig från covid som är luftburet. Ännu en skillnad är att det inte muterar så lätt, då dna-genomet är betydligt större än hos covid, men mutationer förekommer ändå.
Finns vacciner?
— Ja, men inte i den omfattning som behövs för att stoppa smittspridningen. Detsamma gäller läkemedel som dessutom är dyra. Till det kommer att sjukvården inte är lika utbyggd och modern som här hemma.
Bör man åka till de drabbade länderna?
— Det finns inget förbud, men man ska hålla sig borta från sexuella kontakter och inte träffa sjuka. Resenärerna informeras om att vara försiktiga. De som jobbar med sjuka ska vaccinera sig.