Vem är Anna Wåhlin?
Hon är polarforskaren vid Göteborgs universitet som från Vetenskapsrådet har fått forskningsanslag för tio år framåt. Det gjorde det möjligt att studera Dometagsglaciären vid Antarktis genom inköp av roboten Ran, som mäter allt från sprickbildning till salthalt och temperatur.
Hon är professor i oceanografi på institutionen för marina vetenskaper.
Antarktis- sprickor i glaciären som börjar oroa polarforskare.
Redan i dag stiger havsnivån på jordklotet med knappt 4 millimeter varje år. Runt hälften av den höjningen står glaciärernas avsmältning för. En mindre del har sin källa på Antarktis. Men den andelen kan komma att öka dramatiskt om det händer som inte får hända.
Det handlar om Domedagsglaciären – en av världens största glaciärer – som med sina gigantiska volymer av is kan smälta snabbt, enligt polarforskaren Anna Wåhlin på Göteborgs universitet. Glaciären är innesluten i en bassäng som hålls stängd med något som kan liknas vid en propp. Om den släpper kommer varmt och salt vatten strömma in och smälta glaciären underifrån i betydligt snabbare takt än i dag. I det läget kan havsnivån höjas med upp till åtta decimeter, även om det tar tid att smälta hela glaciären som består av färskvatten.
Hur vet man då det?
Anna Wåhlin och hennes forskargrupp har skickat ner en robot på mer än tusen meters djup med avancerad mätutrustning och kameror. Bilder visar att det finns sprickor i glaciären som börjar luckras upp.
Man håller också koll på glaciärens utveckling med hjälp av satelliter och sälar, som är utrustade med sensorer. Varje gång de dyker ner på djupet på jakt efter föda gör de en insats för forskningen.