Vem är Ann Fernholm?
Hon är ledamot i det vetenskapliga rådet för Kostfonden, vars mål är att människor ska leva friskare.
Inte nog med så är hon dessutom doktor i molekylär bioteknik och jobbar i dag som vetenskapsjournalist och författare. I boken ”Ett sötare blod” granskar hon rådet om lågfettkost och hur socker och snabba kolhydrater påverkar våra kroppar.
En hel del aromer i vår mat idag
Har du också tänkt på att äkta råvaror, som frukt och bär, har bytts ut mot aromer i mycket av vår mat. Färgämnen och förtjockningsmedel gör fejkmaten ännu mer lockande. Maten är rik på kalorier, men fattig på näringsämnen. När maten inte mättar äter man ofta mer än man borde.
Socker, stärkelse och kokosfett är ofta basen i den nya förändrade maten. Att vaniljsåsen innehåller aromer i stället för vaniljstång är känt för de flesta. Men att även äggulan är utbytt mot karoten för att få den rätta färgen är en överraskning för många.
I sin granskning av livsmedelsindustrin har Ann Fernholm ställt livsmedelsindustrin till svars och fått den att ändra sin marknadsföring. Vit choklad får till exempel inte kallas för yoghurt då den inte innehåller några levande mikroorganismer. Havredryck får inte heller kallas för osötad.
Hur bra är det egentligen att äta energibars för den som tränat mycket? Det är inte farligt, men de innehåller mest sötningsmedel och proteinrik vassle som är en restprodukt från osttillverkning.