Frågor & svar
Om oss

Markus Hoffman – Svensk matproduktion hotas av torkan

 

Vem är Markus Hoffman?

Instagram_podd_MarkusH.jpgHan är agronomie doktor i botten och var länge LRF:s vattenexpert. Ett ansvar som har vidgats till att också gälla lantbrukets hållbarhet och vägen in i den gröna omställningen. Innan dess jobbade han med vattenfrågor på SLU. 

Framgångarna har inte låtit vänta på sig. I år mottog han Våtmarkspriset för sina insatser för våtmarker i landskapet. En anledning till priset är att han sedan starten har jobbat med ”Greppa näringen” som syftar till att minska läckaget av växtnäring från åkermark  

 

Högtryck och strålande sol är till glädje för de flesta. Men det gäller inte för landets lantbrukare som drömmer om regn efter en extremt torr vår och försommar. Redan nu har man räknat in ett skördebortfall. För varje dag med vattenbrist minskar skörden den dagen i augusti då det är dags att tröska spannmål och oljeväxter.

Annat är det för grönsaker och potatis som upptar en betydligt mindre areal av åkermarken. I de flesta fall bevattnas de grödorna, medan det skulle bli väldigt dyrt att anlägga dammar eller borra efter vatten på de stora slätterna i främst södra Sverige.

Markus Hoffman, hållbarhetsexpert på LRF, konstaterar att Sverige är illa rustat för klimatförändringarna. Här behöver regeringen sätta ner foten i ett geopolitiskt läge där det är viktigare än någonsin att vara självförsörjande på mat. Efter Rysslands invasion av Ukraina har svenskt lantbruk fått ökad uppmärksamhet.

Ännu viktigare kan det svenska lantbruket bli i framtiden då EU räknar med att det inte kommer att kunna bedrivas odling runt Medelhavet. Det innebär sjunkande markpriser där och stigande i Sverige.

 

Lyssna på Markus Hoffman på Spotify

Senast uppdaterad: