Frågor & svar
Om oss
Hedvig Söderlund. Foto: Caroline Andersson RenaudFoto: Caroline Andersson Renaud

Hedvig Söderlund – Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

Det som är bra för hjärtat är också bra för hjärnan. Med fysisk aktivitet, sömn, kost och sociala aktivitet kan risken för att insjukna i alzheimer minska. Andra former av demens är svårare att förebygga, enligt hjärnforskaren Hedvig Söderlund.

Demens är mer än alzheimer

De som har ett intellektuellt krävande jobb har ett extra skydd mot att utveckla demens.

–  Hjärnan blir mer kompakt och antalet synapser mellan hjärncellerna är fler. Det gör att symptomen med sämre minne och andra nedsatta kognitiva funktioner fördröjs, säger Hedvig Söderlund, hjärnforskare vid Luleå tekniska universitet.

Den vanligaste formen av ärftlig demens – alzheimers sjukdom – går till viss del att förebygga. Det handlar bland annat om fysisk aktivitet som ökar blodflödet i hjärnan, liksom kosten där fet fisk, olivolja, bär och grönsaker lyfts fram.

– Sömnen har en avgörande effekt då hjärnan tvättas ren från skadliga proteiner och andra restprodukter. Under sömnen sker en hjärntvätt, säger Hedvig Söderlund.

Att möta andra människor i sociala sammanhang skyddar också.

– Hjärnan vill bli stimulerad, vilket den blir under ett samtal där man både ska lyssna, bearbeta information och förbereda vad man ska säga.

Kan slag mot huvudet orsaka demens?

– Vi har sett att boxare som tar emot upprepade slag mot huvudet kan få hjärnskador som liknar demens. Symptomen är desamma och hjärnan krymper.

Demens är inte bara alzheimer, även om den dominerar och utgör 60 procent av alla sjukdomsfall. I var fjärde fall handlar det om så kallad vaskulär demens.

– Till skillnad från demens som kommer smygande är den här formen av mer plötslig karaktär. Vaskulär demens är kopplad till stroke, hjärnblödning och andra sjukdomar som har med blodkärlen att göra.

Lewykroppsdemens är en ovanlig demenssjukdom, med symptom som påminner om Parkinson, där skadliga proteiner ansamlas i nervcellerna.

 

Läkemedel i framtiden

Demens som uppträder redan i 50-60 årsåldern kan vara frontallobsdemens och kommer smygande.

– Det var den sjukdomen som skådespelaren Bruce Willis drabbades av. Både språk och beteende påverkas, där hämningarna försvinner. De personerna blir gränslösa och kan också bli aggressiva.

Kan vi se fram emot läkemedel som botar alzheimer?

– Det svenska företaget Bioarctic har utvecklat ett läkemedel som lindrar symptomen utan att bromsa sjukdomen. Effekten sitter i några månader upp till ett år. Det är bland annat godkänt i USA, men inte i Sverige.

Hedvig Söderlund har gott hopp om att det tids nog kommer läkemedel som gör större skillnad för dem som drabbas av alzheimer.

 

Lyssna på Hedvig Söderlund på Spotify

Senast uppdaterad: