Frågor & svar
Om oss
bild på poddtalare

Naturvetarpodden - gör dig lite klokare

Vi bjuder in aktuella gäster som delar med sig av sin spetskompetens inom det naturvetenskapliga området. Nikita Zeiloth, Sarah Folcker och Palle Liljebäck håller i trådarna, inspirerar och bjuder på sig själva. På 20 minuter blir du lite klokare och lär dig något du inte visste innan.

#106 Olle Forshed Färre djur när regnskogen krymper

Olle Forshed

Det är inte bara antalet djurarter som minskar på jordklotet. Även populationernas storlek minskar i en oroväckande takt. Sedan 1970 har bestånden av vilda ryggradsdjur i snitt gått ner med 73 procent, enligt en färsk rapport från WWF.

Jakt, fiske, föroreningar och att mark tas i anspråk för jordbruk och infrastruktur driver på den utvecklingen, som förvärras av klimatförändringarna. Det gör att ekosystemen förändras och blir mindre resilienta. Det som tidigare var regnskog är i dag savann. Trenden går att vända, men det brådskar.

Lyssna på Olle Forshed i Naturvetarpodden

 

#105 Sara AskDietisten som njuter av julmaten

podd_puff_682x350px_SaraAsk_julmat.jpgDet finns vissa saker på julbordet som man kan frossa av. Laxen och sillen är hälsobomber med D-vitamin och nyttiga fettsyror. Nötter och grönkål ligger också högt på topplistan. Här får du tips på goda vegetariska rätter som höjer nivån på julbordet. Men köttbullar och prinskorv har också sina fördelar.

Lyssna på Sara Ask i Naturvetarpodden

 

 

#104 Hedvig Söderlund – När stressen blir ett gift 

podd_puff_682x350px_hedvig.jpgIngen mår dåligt av lite stress. Tvärtom behövs den för att skärpa våra sinnen. Det är när stressen blir långvarig som den kan bli skadlig. Återhämtning är en nyckel som behövs både under en arbetsdag och i ett längre perspektiv. Det behöver inte vara så märkvärdigt, utan det kan räcka med att slänga upp benen på skrivbordet och ta ett djupt andetag. Det handlar om att bryta mönster och få ny energi. 

Lyssna på Hedvig Söderlund i Naturvetarpodden

 

#103 Nils Holmqvist – Räkna med fler skyfall när haven blir varmare 

podd_puff_682x350px_Nils.jpgSkyfallen som översvämmade Valencia lär blir vanligare i framtiden. I takt med att haven blir varmare ökar risken för både stormar och extrema regnmängder lokalt. Den typen av väderlägen är svåra att göra prognoser på då det bara är vissa platser som drabbas. Det gäller även här i Sverige.

Lyssna på Nils Holmqvist i Naturvetarpodden

 

#102 Helena Hervius AsklingStoppa smittspridningen av mpox i Centralafrika 

puff ny webb.jpgDet går inte att blåsa faran över för apviruset – mpox. Det fortsätter att spridas i Kongo–Kinshasa och några grannländer där. Nu är utmaningen att stoppa smittspridningen i de drabbade länderna så att viruset inte kommer hit. Det var i augusti som ett fall upptäcktes i Sverige.

Mpox sprids i första hand genom sexuella kontakter och inom familjen. För att få bukt med viruset måste diagnostiken bli bättre, så att forskarna får koll på hur många som är smittade. Det finns vacciner, men inte i den omfattning som behövs för att stoppa smittspridningen.

Lyssna på Helena Hervius Askling i Naturvetarpodden

 

#101 Daniel Ahlström – Billiga prylar på nätet hotar din hälsa 

Daniel-puff.jpgÄr varan du köper på nätet alltför billig finns det anledning att bli misstänksam. På de digitala shoppingsajterna kan leksaker, elektronik, kläder och annat innehålla giftiga ämnen som bly, kadmium och ftalater. Produkterna har sin källa utanför EU och är inte godkända här.

De kan orsaka hormonstörningar, bränder i hemmet och hamna i naturen och bli miljögifter, enligt kemisten Daniel Ahlström, inspektör på Kemikalieinspektionen.

Lyssna på Daniel Ahlström i Naturvetarpodden

 

#100 Hedvig Söderlund – Det som är bra för hjärtat är bra för hjärnan

podd_puff_682x350px rätt.jpgDemens är inte bara alzheimers sjukdom, även om den dominerar och står för 60 procent av sjukdomsfallen. Alzheimer går att förebygga med fysisk aktivitet, sömn, kost och sociala kontakter.

De mediciner som finns kan lindra symtomen utan att bromsa in sjukdomsförloppet. Den goda effekten sitter i några månader upp till ett år. Hjärnforskaren Hedvig Söderlind har gott hopp om att mer effektiva mediciner snart kommer.

Lyssna på Hedvig Söderlund i Naturvetarpodden

 

#99 Frida Lundmark – Läkemedel en svensk exportsuccé

podd_puff_682x350px_Frida.jpgNu kommer biologiska läkemedel på bred front, men också helt nya, där man går in i cellerna och modifierar dna på ett sätt som gör att sjukdomar som inte har gått att bota tidigare är möjliga att bli frisk från nu. Life science är en framtidsbransch, enligt Frida Lundmark.

Lyssna på Frida Lundmark i Naturvetarpodden

 

#98 Gustaf Hugelius – Permafrosten tinar och snabbar på uppvärmningen

Gustaf Hugelius

När permafrosten tinar frigörs koldioxid och metan som spär på uppvärmningen. Det är inga små mängder, utan motsvarar lika mycket som Japan släpper ut. Med fortsatt uppvärmning kommer utsläppen motsvara hela EU:s.

De lokala effekterna av permafrostens upptining blir också påtagliga med byggnader och vägar som kollapsar i främst Kanada, Alaska och Sibirien.

Den enda lösningen för att stoppa avsmältningen är att snabbt minska utsläppen av växthusgaser.

Lyssna på Gustaf Hugelius i Naturvetarpodden

 

#97 Daria Chamoun – Ung AI-forskare hittar tumörer mer träffsäkert 

podd_puff_682x350px_Daria.jpgHon går på gymnasiet och har redan tagit fram en AI-modell som upptäcker lungcancer med högre precision än de metoder som finns i dag. Med den innovationen representerade Daria Chamoun Sverige i Forsknings-VM.

Hon brinner för forskning och tillämpningar som kan göra skillnad för människor. Med sina framgångar hoppas hon kunna inspirera andra tjejer och killar att förverkliga sina drömmar och satsa på en framtid inom STEM-ämnen. (Foto: Olivia Arte)

Lyssna på Daria Chamoun i Naturvetarpodden

 

#96 Magnus Falk – Håll koll på hudfläckarna i sommar 

Magnus Falk

Att ligga och bränna på stranden när solen står som högst på himlen är ingen bra idé. Det gäller att hitta en rimlig nivå på solandet för att dra nytta av de positiva hälsoeffekterna och undvika hudcancer. Om du upptäcker nya leverfläckar eller sådana som förändras är cancerforskarens råd att uppsöka sin vårdcentral och få fläckarna undersökta.

Lyssna på Magnus Falk i Naturvetarpodden

 

#95 Lena Uller – Pollensäsongen blir allt längre

Lena Uller

Var fjärde svensk är allergisk mot pollen med ögon som kliar och näsa som rinner. Men det går att förebygga de värsta symptomen. Receptet är att hålla koll på när pollensäsongen är på ingång och ta antihistamin och andra mediciner i god tid innan, enligt Lena Uller, professor i immunologi vid Lunds universitet. Det minskar också risken för att utveckla astma.

I spåren av klimatförändringarna blir pollensäsongen allt längre och sträcker sig från februari till november i de södra delarna av landet.

Lyssna på Lena Uller i Naturvetarpodden

 

#94 Nina Kirchner – Havet stiger när glaciärerna smälter

Nina Kirchner

Läget är allvarligt. Alla glaciärer i världen smälter på bred front, även om det förekommer variationer mellan åren. Och det enda som kan hindra avsmältningen är att den globala uppvärmningen hejdas.

Här hemma är påverkan inte så dramatisk, men områden som är beroende av glaciärerna för sin vattenförsörjning som länderna nedanför Himalaya drabbas desto hårdare. Höjda havsnivåer med upp till en meter är ännu ett skräckscenario.

Lyssna på Nina Kirchner i Naturvetarpodden

 

#93 Ann Fernholm – Fejkmaten gör att vi äter mer än vi borde 

Ann Ferholm

Kan vi lita på maten vi äter? Ja så länge det handlar om rena råvaror, men på senare tid har maten genomgått en förvandling. Med aromer, färgämnen och förtjockningsmedel kan stärkelse och kokosfett skapa ny mat, som är tom på näringsämnen, men full av kalorier.

Att vaniljsåsen innehåller aromer i stället för vaniljstång är känt för de flesta. Men att även äggulan är utbytt mot karoten för att få den rätta färgen är en överraskning för många.

Lyssna på Ann Fernholm i Naturvetarpodden

 

 

#92 Francisco NascimentoHotas ekosystemet av att vi dammsuger havets botten? 

Instagram_NYmall_fransisco.jpgMarinbiologen Francisco Nascimento forskar på dammsugningens effekt på den marina miljön och hur lång tid det tar för den att återhämta sig. Att en avgörande påverkan kommer att ske vet vi, men det är för tidigt för att säga hur stor den blir eller vad som kommer att ske på lång sikt om dammsugningen blir ett faktum.

Lyssna på Francisco Nascimento i Naturvetarpodden

 

 

 

#91 Ann Fernholm Socker en tickande folkhälsobomb 

Ann Ferholm

Visste du att en påse godis (160 gram) innehåller motsvarande 32 sockerbitar? Med den kunskapen blir det inte lika njutbart att suga på de karamellerna.

De så kallade tomma kalorierna ger inte någon mättnadskänsla, vilket gör att man äter mer än man borde. Det bygger lätt på bukfettet som går hand i hand med diabetes typ 2 och fettlever, som bland annat kan orsakas av höga nivåer av fruktsocker i blodet. När vanligt socker (sackaros) bryts ner bildas fruktos och glukos, som kroppen kan hantera utan att ta skada.

Om det är bättre med zero-produkter är dåligt undersökt, men studier visar att tarmfloran rubbas och fungerar sämre för den som väljer det alternativet.

Lyssna på Ann Fernholm i Naturvetarpodden

 

#90 Johanna Hök Nordberg – Naturläkemedel som lindrar symptom

Johanna Hök Nordberg

Att byta ut vanliga läkemedel mot naturpreparat är ingen bra idé, enligt apotekaren och forskaren Johanna Hök Nordberg. Däremot kan de fungera som komplement och lindra en del biverkningar, visar studier.

Många – närapå var fjärde svensk – använder någon form av naturpreparat för att må bättre. Men man ska vara lite försiktig, särskilt när det gäller preparat som man köper på nätet, där kvaliteten varierar. En klassiker är extrakt av johannesört, som lindrar vid mild och måttlig depression.

Lyssna på Johanna Hök Nordberg i Naturvetarpodden

 

#89 Linnéa JägrudEfter 100 år är den "utdöda" atlantstören tillbaka

Linnéa Jägrud

Att Sverige får tillbaka en regionalt utdöd art är unikt. Atlantstören som kan bli upp mot fyra meter lång och väga 350 kilo håller på att utplanteras i Göta älv. Mycket talar för att det kommer att lyckas under förutsättning att ingen fiskar upp stören.

Atlantstören har en viktig roll i det ekologiska systemet, då den är värd för andra arter och syresätter bottnarna i jakt på föda. För limnologen Linnéa Jägrud som driver projektet är drivkraften att få tillbaka en art som bland många andra har försvunnit.

Lyssna på Linnéa Jägrud i Naturvetarpodden

 

#88 Mattias Öberg – PFAS förgiftar vårt dricksvatten

Instagram_Mattias.jpgPFAS finns överallt i vår vardag och är ett hot mot vår hälsa. Gamla synder från användning av brandskum förgiftar grundvatten än i dag, där drabbade invånare i Kallinge har fått rätt till skadestånd från det kommunala vattenbolaget. Nu står Uppsala på tur.

Glädjande ändå att PFAS i stekpannor och funktionskläder är på väg bort. Värre är att andra generationens PFAS som införs nu är dåligt testade och man vet lite om riskerna, enligt Mattias Öberg, docent i toxikologi vid Karolinska institutet.

Lyssna på Mattias Öberg i Naturvetarpodden

 

#87 Mikael Tiger – Kan svampar bota depression?

mikael_200_ny.jpgKan svampar motverka depression? På Karolinska Institutet har man nyligen testat att använda psilocybin på patienter tillsammans med psykoterapi och utbildad personal kring effekterna av användandet. Mikael Tiger, forskare på KI, är positiv till vad som har visats i hans forskning. Dock understryker han vikten av att inte självmedicinera, inte ens om det finns speciella retreats för ändamålet då det kan ge dramatiska upplevelser som kan påverka hälsan negativt.

Lyssna på Mikael Tiger i Naturvetarpodden

 

 

#86 Tina Sundelin – Fler kvinnor än män dör av sömnbrist

tina_200.jpgAtt sova för lite under längre perioder påverkar vår hälsa negativt då det finns tydliga kopplingar mellan sömnbrist, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Att sova sammanhängande en hel natt är bättre än att bli väckt flera gånger, trots det överlever de flesta småbarnsåldern menar Tina Sundelin, sömnforskare på Stockholms universitet.

Lyssna på Tina Sundelin i Naturvetarpodden

 

 

 

#85 Erik Kjellström – Utsläppen måste minska nu!

Erik Kjällström

Klimatet kan inte vänta. Att skjuta utsläppsminskningen på framtiden är ingen bra idé om vi ska få bukt med extrem hetta, översvämningar och torka som följer på ett varmare klimat, enligt professorn i klimatologi. De köldknäppar vi har haft i vinter skulle ha varit ännu kallare utan klimatförändringarna.

Klimatmötet i Dubai inger ändå hopp. För första gången är världens länder överens om att fossila bränslen ska fasas ut. Så nu är det upp till bevis.

Lyssna på Erik Kjällström i Naturvetarpodden

 

#84 Maria Widemo Invasiva arter hotar den biologiska mångfalden

Maria Widemo

EU har förklarat krig mot invasiva arter, som slår ut naturliga arter i hela Europa. Sverige är också drabbat men inte alls lika hårt som södra Europa.

Här hemma är den förföriskt vackra lupinen ett gissel. Detsamma gäller parkslide som kan förstöra infrastruktur, men den går att bekämpa för den som är tålmodig.

Minken och mårdhunden hör inte heller till den svenska faunan och gör livet surt för markhäckande fåglar och groddjur.

Lyssna på Maria Widemo i Naturvetarpodden

 

#83 Ali Mirazimi Klimatförändringarna tar hit nya smittor 

Ali Mirazimi

Covid-19 är tillbaka, men inte alls med samma kraft som under pandemin. Många blir sjuka, men är inte värre än en vanlig influensa för de flesta. Nu rustar forskarna för framtida pandemier, som ingen vet när de dyker upp. I ett varmare klimat ökar risken för att nya smittor kommer hit. Forskarna håller ett särskilt öga på fladdermössen som är värd för olika typer av coronavirus.

Är det förresten sant att män blir sjukare av covid-19 och att postcovid slår hårdare mot kvinnor? Ali Mirazimi reder ut begreppen.

Lyssna på Ali Mirazimi i Naturvetarpodden

 

#82 Björn Lund – Vulkanen på Island kan få ett utbrott när som helst

Björn Lund

Tänk dig att magma tränger upp och sliter sönder asfalten på gatan där du bor. Det hände i fiskestaden Grindavik på Island. Hals över huvudet lämnade befolkningen sina hus och tog sig till säkrare platser. Även om den vulkaniska aktiviteten har lugnat ner sig lite kvarstår hotet, som gör att människorna inte får flytta tillbaka.

Till skillnad från vanliga jordskalv kan vulkanutbrott förutses att de är på gång, men det är svårare att fastställa tidtabellen, enligt seismologen Björn Lund vid Uppsala universitet.

Lyssna på Björn Lund i Naturvetarpodden

 

#81 Maria Granberg – Därför måste tjockoljan bort från stränder och havsvikar

maria_olja_200.jpgOlja som kletar sig fast på stränder och fåglar, är de synliga effekterna av oljeutsläppet i Blekinge skärgård efter att Marco Polo gått på grund två gånger. Oljan lägger sig som ett täcke över de grunda havsbottnarna och slår bland annat ut ängar av ålgräs som är en barnkammare för många arter. De långsiktiga effekterna av miljögifterna kan vara ett större hot, enligt Maria Granberg, forskare på Svenska Miljöinstitutet, IVL.  

Lyssna på Maria Granberg i Naturvetarpodden

 

 

#80 Simon Larsson – Jordskredet som slet sönder E6

Instagram_Simon.jpgNatten till den 23 september larmades SOS om att det hade skett ett vägras på E6 vid Stenugnsund, fyra bilar och en buss hade kört ner i ett 5-6 meter djupt hål, vilket berodde på ett omfattande jordskred.

Simon Larsson universitetslektor vid Stockholm universitet förklarar hur jordskred uppstår och om vi kan förhindra att det sker igen. 

Lyssna på Simon Larsson i Naturvetarpodden

 

 

#79 Karl Ståhl – Svinpesten är under kontroll men kan överraska

Karl Ståhl

Det var i början av september som den afrikanska svinpesten slog ner som en bomb i Västmanland. Jägare hade gjort fynd av döda vildsvin, som visade sig innehålla den fruktade smittan som alla vill hålla på avstånd. Det gäller särskilt grisuppfödarna.

Svinpesten har begränsat sig till ett rätt litet område, bland annat tack vare god samverkan mellan myndigheter, skogsägare, jägare och andra aktörer, som har krokat arm för att begränsa smittspridningen. Hittills har man lyckats.

 

Lyssna på Karl Ståhl i Naturvetarpodden

 

#78 Thomas Lindén – Alkohol ökar risken för cancer mer än man trodde

Thomas Lindén

Vi var många som höjde på ögonbrynen när Socialstyrelsen presenterade sina nya gränsvärden för riskbruk. Men var lugn, du avgör själv hur mycket alkohol du ska dricka, men du ska vara medveten om hälsoriskerna. Ny forskning visar att risken för olyckor och sjukdomar som cancer är större än vad man tidigare trodde.

Tanken med de skärpta råden är att vi som medborgare ska göra medvetna val och erbjudas hjälp om man känner att man är i riskzonen för missbruk, enligt Thomas Lindén som är avdelningschef på Socialstyrelsen.

Nu gäller råden för både män och kvinnor en förbrukning på max tio enheter under en vecka och fyra som mest under ett tillfälle. En enhet är 33 centiliter starköl, ett glas vin eller 4 centiliter starksprit.

Lyssna på Thomas Lindén i Naturvetarpodden

 

#77 Mattias Carlström – Slår hål på myter om vatten 

Mattias Carlström

Trenden att gå runt med en vattenflaska och dricka i tid och otid är ingen hälsorisk. Tvärtom kan kroppens näringsupptag bli bättre om vätskebalansen i kroppen är jämn. Däremot finns det inget som tyder på att vatten gynnar viktnedgång även om det ger en tillfällig mättnadskänsla, enligt KI-professorn Mattias Carlström. 

Vattenförgiftning förekommer oftast hos unga personer som tävlar om att dricka mycket vatten – upp till fem liter på en gång. Det kan leda till livshotande tillstånd, som hjärnödem där hjärnans celler sväller och får större volym än tillgänglig plats i hjärnan. 

Lyssna på Mattias Carlström i Naturvetarpodden

 

 

#76 Anna Rosling – Svampar är mer än kantareller och karl johan

Anna Rosling

Penicillin, doftande ostar och vårt dagliga bröd har vi svamparna att tacka för. De har också en viktig roll i naturen i det fina samspel som kallas för symbios, där växter och svampar är beroende av varandra för att överleva.

De bidrar också till biologisk mångfald som gör ekosystemen mer robusta mot förändringar i miljön. I kartläggningen av svampar på ängar, i skogen och på åkern använder svampforskaren Anna Rosling moderna dna-analyser, som gensekvensering.

Lyssna på Anna Rosling i Naturvetarpodden

 

 

#75 Mette Lindahl Olsson – Det lönar sig att klimatkompensera

Mette Lindahl Olsson

Allt pekar på att översvämningar, skogsbränder och extrem hetta blir vanligare. Hans gav en försmak av hur samhället kan drabbas med skred och tågurspårning. Men hur rustade är vi för extremväder som blir en dyr affär om inget görs?

Lyssna på Mette Lindahl Olsson i Naturvetarpodden

 

 

 

#74 Anders Lindström – Rimligt råd är att vaccinera sig mot TBE varje år

Anders Lindström

Tajgafästing, en fruktad fästing som kommer norrifrån. Om den dyker upp är det enligt Anders Dahlström bekymmersamt. Den bär på en mer dödlig variant av TBE.

Hur ska man då skydda sig mot TBE och borelia? Grundtipset håller bra än i dag: vaccinera dig mot TBE varje år. Ha skyddande kläder och undvik högt gräs. Och dra ut fästingen med en pincett eller annat specialverktyg.

Lyssna på Anders Lindström i Naturvetarpodden

 

#73 Mikael Krysell – Riskfritt att ta sig ett dopp i sommar

Mikael Krysell

Bara 3 procent av alla Sveriges kontrollerade badsjöar underkändes förra året. Ofta räcker det med förhöjda bakteriehalter vid ett tillfälle för att badplatsen ska klassas som otjänlig. Avföring från människa, boskap eller kanadagäss kan göra att du ska undvika kallsupar.
Mörkfärgade skogssjöar och grumliga älvar är i normalfallet inga problem att bada i. Däremot ska man vara försiktig när de blågröna algerna dyker upp heta sommardagar. Visste du att överskott på fosfor och brist på kväve gynnar cyanobakterier, som de egentligen heter? De fixerar själva sitt kväve och får ett försprång mot andra alger.

Lyssna på Mikael krysell i Naturvetarpodden

 

#72 Anders Lindström – Blir det myggplåga i sommar? 

Anders Lindström

Det mesta pekar på en lindrig myggsommar som en följd av den torra våren och försommaren. Men om vädret vänder och det blir rikliga regn kan myggen andas morgonluft. Den svenska stickmyggan är beroende av grunda vattenpölar för att äggen ska kläckas.

I ett varmare klimat kan betydligt mer hotfulla myggor dyka upp. En av dem är den fruktade tigermyggan, men också kyrkogårdsmyggan, som båda rör sig norrut i Europa och sprider smittämnen. Malariamyggan lurar i vassen, men ett utbrott i Sverige är mindre sannolikt, enligt myggforskaren Anders Lindström. 

Lyssna på Anders Lindström i Naturvetarpodden

 

#71 Markus Hoffman – Svensk matproduktion hotas av torkan

Markus HoffmanRedan nu har lantbruket drabbats av torkan som gör att skördarna kommer att bli lägre än normalt. Brist på djurfoder kan precis som 2018 tvinga fram utslaktning av djur. 

Däremot är risken liten för att det blir brist på mat i butikerna då livsmedel kan importeras, enligt Markus Hoffman. Men om de länder som Sverige importerar ifrån också drabbas av torka kan det bli ett besvärligt läge med dyrare mat som följd. 

Sverige har i alla fall bättre förutsättningar än till exempel länderna kring Medelhavet, där man inom några decennier inte kommer att kunna odla alls.  

Lyssna på Markus Hoffman i Naturvetarpodden

 

#70 Susanna Larsson – Kaffe med oväntade hälsoeffekter

Susanna larsson

Du behöver inte längre oroa dig för de koppar kaffe du dricker du varje dag. Kaffe är inte bara en njutning som gör oss piggare, utan färsk forskning visar att den populära drycken också kan ha hälsobringande effekter.

Två till fem koppar per dag kan minska risken för flera cancerformer och njursten. Kaffets antioxidanter tycks också skydda mot diabetes, som en följd av lägre BMI.

Susanna Larsson förklarar också varför vissa inte kan somna efter en sen kväll med den ädla drycken, medan andra ligger och skruvar på sig halva natten.

Lyssna på Susannae Larsson i Naturvetarpodden

#69 Anne Heino – Så lyckas du med din drömträdgård

Anna HeinoHur får man trädgården att blomstra hela sommaren i en härlig mångfald, och hur ska man göra för att inte mördarsniglarna ska ta kål på allt? Det ger landskapsingenjören Anne Heino svar på i den här podden.

I hennes trädgård återvinns allt från gamla löv och gräsmatteklipp till jorden från blomkrukor och kaffesump. Då kan man skippa att köpa billig jord i säckar som kommer från torvbrytning. På köpet blir trädgården mer hållbar. Ännu ett tips är att låta gräsklipparen stå.

Lyssna på Anne Heino i Naturvetarpodden

 

#68 Matilda van den Bosch –  Sänk stressnivåerna i naturen

Matilda van den Bosch

Har du också känt att du blir mindre stressad och att hjärtat slår lite lugnare när du är omgiven av grönska? Forskning visar att det räcker att ha utsikt över en skog, park eller annan natur för att uppnå samma hälsoeffekter med färre fall av hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och depression.

Att behålla träd och gröna rum när städerna förtätas är också indirekt bra för hälsan. Parker och lundar ger möjligheter att mötas socialt och spela kubb eller bara fika. Bättre luft och svalka under heta sommardagar får oss också att må bättre.

Lyssna på Matilda van den Bosch i Naturvetarpodden

 

#67 Fredrik Almqvist – Ny antibiotika är på gång 

FredrikA_NaPodd_instagram_1080px.jpgVad händer den dagen när antibiotika inte längre hjälper mot allvarliga infektioner som blodförgiftning och andra dödliga sjukdomar? Vi är inte där än, men läget är allvarligt, enligt kemiprofessorn Fredrik Almqvist som forskar för att hitta nya antibiotika med andra verkningssätt. 

Forskningen är på god väg och inger hopp för dem som återkommande drabbas av urinvägsinfektioner. Genom att avväpna bakterierna kan de inte fästa på cellerna i urinröret och kissas ut. Det medlet testas nu i fas två på människor. 

Lika viktigt är att minska användningen av antibiotika i samhället, där djurproduktionen är den värsta boven. Men Sverige ligger bra till, därför är Fredriks tips att välja svenskt kött. 

Lyssna på Fredrik Almqvist i Naturvetarpodden

 

#66 Mats Lindblad – Så skyddar du dig mot salmonella och andra smittor

Mats_podd66_instagram1080px.jpgAlla har vi någon gång råkat ut för matförgiftning, här hemma eller på utlandsresan. Det kan bero på eget slarv med hygienen eller att man har oturen att äta på en restaurang, där smittan har tagit sig in. Vinterkräksjukan är en klassiker med ett virus som är extremt smittsamt, men lyckligtvis går mardrömmen över rätt snabbt, utan några följdsjukdomar. Det är värre med salmonella som kan ge långvariga effekter på hälsan, enligt Mats Lindblad, smittskyddssamordnare på Livsmedelsverket.

Han ger bästa tipsen för att slippa bli sjuk av maten. Även om det nyligen var ett utbrott av salmonella i Sverige så är det ovanligt, främst tack vare kommunens livsmedelskontroll och branschens smittskyddssatsningar. Samma trend syns inom hela EU.

Lyssna på Mats Lindblad i Naturvetarpodden

 

#65 Anna Wåhlin – Glaciären som kan få havet att stiga snabbt

Anna_Instagram_1080px.jpg

En av världens största glaciärer riskerar att smälta. Nya bilder på Domdagsglaciären i Antarktis visar att den luckras upp underifrån av salt havsvatten som blir allt varmare. Nu befarar polarforskaren Anna Wåhlin vid Göteborgs universitet att proppen till den bassäng som glaciären är omgiven av släpper. I ett sådant läge kommer avsmältningen att skyndas på.

Mycket står på spel, där vattennivån i världens hav skulle kunna stiga med upp till åtta decimeter om den gigantiska glaciären smälter. Det kommer dock att tid smälta så mycket is.

För att få koll på läget har Anna Wåhlin och hennes forskarteam skickat in en robot under glaciären som gör mätningar och tar bilder.

Lyssna på Anna Wåhlin i Naturvetarpodden

 

#64 Jens Mattsson – Var beredd på cyberangrepp och desinformation 

karin_200.jpg

Det ryska hotet måste vi ta på allvar. Generaldirektören på Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, menar att vi inte får vara naiva och tro att alla tänker som vi. Det finns mörka krafter som vill underminera demokratin och lamslå samhället genom cyberattacker och desinformation, bland annat i sociala medier.  

I sin forskning undersöker också FOI hur försörjningen av livsmedel, läkemedel och annat skulle påverkas i en krigssituation. Jens Mattsson menar att det finns skäl att preppa för att klara krissituationer. Kontanter kan till exempel vara bra att ha hemma. 

Som en följd av säkerhetsläget skriker FOI efter smarta medarbetare. Redan i dag jobbar många naturvetare här och stortrivs. Så bra att FOI vann klassen ”Bästa arbetsgivare inom teknikbranschen” i Naturvetarbarometern 2022. 

Lyssna på Jens Mattsson i Naturvetarpodden

 

#63 Karin Modig Livsstil betyder mer än arv för hur gammal du blir 

karin_200.jpgVi lever allt längre, i alla fall i genomsnitt. Det har vi en sundare livsstil och den medicinska utvecklingen att tacka för. Pandemin innebar ett hack i kurvan, men som kommer att tas igen, enligt epidemiologen Karin Modig vid Karolinska institutet.

Världens äldsta människa blev 122 år, en toppnotering från 1990-talet som står sig än i dag. För att bli så gammal måste man också ha lite tur vid sidan av en hälsosam livsstil och goda gener.

Hur gammal du blir beror också på hur mycket du tjänar och var du bor. Det kan skilja så mycket som fem år i livslängd mellan olika socioekonomiska områden. Och det är möjligt att i hög grad påverka livslängden själv, då arvet bara utgör mellan 20 och 30 procent för hur gammal man blir.

Lyssna på Karin Modig i Naturvetarpodden

 

#62 Carl von der Esch – Klarar vi matförsörjningen utan diesel?

Carl von der EschUtan diesel och el skulle det bli svårt för Sverige att producera mat. Även gödning är en kritisk resurs, och då främst kväve som Ryssland är en stor exportör av till hela världen. För att förhindra en svältkatastrof har FN vädjat till Ryssland att fortsätta med den exporten.

Carl von der Esch, ledningsstrateg på LRF, menar att produktionen i fredstid måste hållas upp för att stå bättre rustade om det värsta skulle hända. Så hans tips är att välja svenskproducerat, gärna efter säsong. Sedan kan det ändå finnas anledning att preppa på egen hand och bygga upp matlager för att klara korta avbrott i matförsörjningen. Men där har även samhället ett ansvar.

Lyssna på Carl von der Esch i Naturvetarpodden

 

#61 Erik Jonsson – Sätt fart på brytningen av kritiska metaller 

ErikJ_Instagram_1080px.jpg
Om vi inte vill sitta i knät på Putin och Xi Jinping måste vi skynda på brytningen av sällsynta jordartsmetaller i Sverige. De långa tillståndsprövningarna är en bromsklots, enligt statsgeologen Erik Jonsson. Han hoppas att den nya regeringen går från ord till handling och snabbar på processerna utan att ge avkall på miljökraven.
 

Ännu en utmaning är att få lönsamhet i att bryta sällsynta jordartsmetaller. Därför kan det behövas ekonomiska stimulanser från samhället. Lika viktigt är att bygga upp kompetens inom hela värdekedjan i Sverige, från brytning och bearbetning till att komponenterna är på plats i vindkraftverk, elbilar och annan grön teknik. 

Lyssna på Erik Jonsson i Naturvetarpodden

 

#60 Richard Rosenquist Brandell – Besegra cancern med precision

Richard_Instagram_1080px.jpgTack vare den moderna genanalysen kan man ge mer riktade behandlingar som lindrar och botar bland annat cancer. Sverige ligger i framkant när precisionsmedicinen rullas ut över landet.

Det är en medicinsk revolution och innebär en stor omställning för sjukvården, menar Richard Rosenquist, professor i klinisk genetik vid Karolinska universitetssjukhuset. Initialt blir det höga kostnader, men på sikt blir det stora samhällsvinster med fler som får effektivare behandling och blir botade från cancer och ärftliga sällsynta sjukdomar.

Men det finns legala hinder att forcera, som att kunna dela patientdata mellan olika regioner i en nationell databas.

Lyssna på Richard Rosenquist Brandell i Naturvetarpodden

 

#59 Jenny Jewert & Inger Melander – Drömmen om en ”grön” jul

Laxen och sillen har en given plats på julbordet. Detsamma gäller prinskorven och skinkan. Men det finns plats för mer vegetariskt, enligt Jenny Jewert, expert på hållbart jordbruk vid WWF. Hennes tips är att välja ekologiskt och blågult.

Miljömärkt gäller för fisken, menar marinbiologen Inger Melander, som väljer bort den norska laxen, som ändå har blivit mer hållbar på senare tid. Men WWF ger den norska laxen fortsatt gult ljus i sin fiskguide.

Släng inte granen i sjön, utan låt den få ett nytt liv som bränsle när granen kastas ut. Och visst kan julklapparna vara mer cirkulära och återvinnas. Ännu bättre är att tillverka egna i trä eller ta till vara ull som värmer skönt när el ska sparas.

Lyssna på Jenny Jewert och Inger Melander i Naturvetarpodden

 

#58 Aleksis Pirinen – Kan AI lösa klimatkrisen?

Tomas_Naturvetarpodden_1080px.jpg

Artificiell intelligens, AI, kan spela en roll, men måste gå hand i hand med ändrad livsstil och politiska beslut, enligt AI-forskaren Aleksis Pirinen. AI kan bli ett verktyg både för att minska utsläppen av växthusgaser och till anpassningar av samhället i ett varmare klimat. 

 

Lyssna på Aleksis Pirinen i Naturvetarpodden

 

 

#57 Tomas Palmqvst – Håll dig borta från strålkällan

Tomas_Naturvetarpodden_1080px.jpgTänk dig att en kärnkraftsolycka skulle hända i Sverige eller att kärnvapen skulle användas i vårt närområde. Då gäller det att veta hur man ska agera för att minska skadorna av den joniserande strålningen. Hur skadan ska behandlas beror på hur mycket av cellernas dna som har gått sönder.

Lyssna på myndigheterna och följ instruktionerna, är sjukhusfysikern Tomas Palmqvists råd. Man skyddar sig bäst genom att hålla distans från strålkällan och utsätta sig för så lite strålning som möjligt. Betonghus skyddar bättre än trähus och stäng alla ventiler om det värsta skulle hända.

Lyssna på Tomas Palmqvist i Naturvetarpodden

 

#56 Mai-Lis Hellénius – Ät rätt och lev tio år längre

MajLis_Instagram_1080px.jpgNu finns det siffror på att en hälsosam kost gör att man lever längre. Och det är aldrig för sent. Ju tidigare man startar desto bättre. Men även 60-åringar kan räkna med att i genomsnitt leva åtta år längre med rätt mat, även om arv och fysisk aktivitet spelar in.

Lyssna på Mai-Lis Hellénius i Naturvetarpodden

 

 

 

#55 Mikael Karlsson – Det lönar sig att ställa om

Företagen har fattat att det är en lönsam affär att ställa om och bli hållbara. Nu är det upp till politikerna att svara upp till det med rätt styrmedel och stöd till dem som behöver. Om vi sitter med armarna i kors och inte gör någonting kan klimatförändringarna innebära att vi tappar så mycket som 20 procent av BNP, enligt Mikael Karlsson, docent i miljövetenskap vid Uppsala universitet. Hans recept är att spara energi och effektivisera.

Lyssna på Mikael Karlsson i Naturvetarpodden

 

 

#54 Mai-Lis Hellénius – Varje steg räknas

MaiLis_Instagram_1080px.jpgAtt vi ska röra på oss är känt. Men det räcker inte att gymma några gånger i veckan och slappa i övrigt, enligt Mai-Lis Hellénius, livsstilsprofessor på Karolinska institutet. För att kropp och knopp ska må bra ska vi inte sitta still längre än halvtimme visar forskningen. Att ta trappan i stället för hissen och att bara resa sig ur stolen för att hämta fika gör nytta. Kroppens celler får jobba och börjar producera enzymer och proteiner, som ger en lyckokänsla. På köpet minskar risken för att drabbas av diabetes, cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Och det blir lättare att hålla vikten.

Lyssna på Mai-Lis Hellénius i Naturvetarpodden

 

#53 Fredrik Löfgren – När robotarna och AI gör jobbet

FredrikL_Instagram_1080px.jpg

AI-algoritmer är överlägsna människan när det gäller att läsa in och analysera stora datamängder. Detsamma när det kommer till att tolka bilder. Däremot kommer inte jobben att försvinna, men de kommer att förändras och bli roligare, och mer kreativa. 

Robotar är inget nytt, utan har funnits i industrin under lång tid, där muskelkraft har bytts ut mot automatiserade system. Nu har robotar klivit in i människans vardag och är på väg att ersätta hjärnan, enligt robotforskaren och entreprenören Fredrik Löfgren

 

Lyssna på Fredrik Löfgren i Naturvetarpodden

 

#52 Léon Chafik – Är golfströmmen på väg att kollapsa?

Leon_Instagram_1080px.jpg”Ryktet om min död är betydligt överdriven.” Det gäller även för golfströmmen som inte visar några tecken på att kollapsa eller tappa kraft. De förändringar som ändå forskarna kan se beror på naturliga variationer. Men oceanografen Léon Chafik menar att vi inte kan slappna av. Klimatmodeller visar att den globala uppvärmningen kan få golfströmmen att ändra beteende och även få havsnivån att stiga.

Lyssna på Léon Chafik i Naturvetarpodden

 

#51 Sara Ask – Gärna glass men inte som belöning

SaraAsk_Instagram_1080px.jpgFöräldrar, ni kan vara lugna. De flesta barn får i sig den näring de behöver. Det är ändå en bra idé att lära barnen äta grönsaker och få en passion för dem senare i livet. Ett större problem är övervikt och fetma bland barn, som kan vara en följd av att barnen får bestämma matsedeln. Sara Ask har de bästa tipsen för att få barn att äta hälsosamt. Att locka barnen med glass för att de ska äta upp är ingen bra idé, enligt dietisten.


Lyssna på Sara Ask i Naturvetarpodden

 

#50 Lena Skogholm – Gör det du gillar och stärk hjärnan

LenaS_Instagram_1080px.jpgNär du gör saker som du mår bra av stärker det också din hjärna. Det behövs för att inte fastna i hotbilder och negativt tänkande, som vi sedan livet på savannen är programmerade att göra. Det var en bra överlevnadsstrategi då, men inte i dagens moderna samhälle.

Beteendevetaren Lena Skogholm visar hur vi kan göra för att hjälpa hjärnan på traven och ge den vad den behöver. Att odla sina relationer och hjälpa andra stärker hjärnan, liksom återhämtning. Missa inte att ta pauser i vardagen, på samma sätt som idrottare behöver vila musklerna måste hjärnan pausa under en arbetsdag utan störande mobilpling.

 

Lyssna på Lena Skogholm i Naturvetarpodden

 

#49 Katarina Blom - Låt behoven styra i det nya flexibla arbetslivet

KatarinaB_Instagram_1080px.jpgIngen klagade på dålig produktivitet under pandemin. Men relationerna gick det sämre med när vi slutade att mötas fysiskt. Nu finns chansen att testa och utvärdera hur det nya flexibla arbetslivet ska se ut med hänsyn till chefens och medarbetarnas olika behov, menar psykologen Katarina Blom. Hon ger också bästa tipsen för att uppnå lycka, som går att påverka, men som inte kan kontrolleras. Några nycklar är goda relationer, engagemang och att ha den kompetens som krävs för att göra ett bra jobb.

Lyssna på Katarina Blom i Naturvetarpodden

 

#48 Magnus Ivarsson – Svampar som äter olja och renar mark

MagnusIvarsson_Instagram_1080px.jpg– Det här är hållbarhet när den är som bäst, där vi använder oss av biologiska metoder för att rena mark, säger  Magnus Ivarsson, forskare på Naturhistoriska Riksmuseet, entusiastiskt. 

Vi går till botten med svampar som kan sanera förorenad mark utan att man behöver flytta stora jordmassor. Svamparna är drillade att äta olja och andra organiska föreningar, som omvandlas till ofarlig biomassa. Forskningen har lämnat labbet och uppskalningen som nu sker i flera steg ser lovande ut. 

 

Lyssna på Magnus Ivarsson i Naturvetarpodden

 

#47 Siri Helle – Sluta jaga snabba kickar

Siri_Instagram_1080px.jpgInvestera i dina vänner och familj i stället för att jaga snabba kickar i sociala medier och i det verkliga livet. Att känna sig kompetent är också bra för självkänslan, enligt psykologen Siri Helle. Hennes tips för att må bra är inte att göra det du känner för, utan agera utifrån den känsla du vill uppnå. Det kan handla om att gå emot rädsla och utmana sig själv, som att tala inför publik som ger många kalla kårar. Men känslan efteråt är så mycket bättre.

Lyssna på Siri Helle i Naturvetarpodden

 

 

#46 Johan Kuylenstierna – Trenden är tydlig: vi rör oss mot förnybart

JohanK_Instagram_1080px.jpgHedersdoktorn vid Stockholms universitet har jobbat med klimatfrågan i trettio år och ser positiva tecken, men också utmaningar. Johan Kuylenstierna menar att det i dag finns en bottenplatta för att komma vidare, där politiken, samhället och näringslivet går i takt. Investeringarna flyttar från fossilt till förnybart som driver teknikutvecklingen på ett affärsmässigt sätt. Men innan det vänder på allvar kommer vi att få uppleva betydande klimatförändringar och högre temperaturer.

Lyssna på Johan Kuylenstierna i Naturvetarpodden

 

#45 Carl Johan Sundberg – Träningen som minskar risken för sjukdom

Carl_Johan_Instagram_1080px.jpgMan kommer långt med raska promenader på en halvtimme, helst varje dag. Mer behövs inte för att sänka blodtrycket och få en jämnare blodsockernivå. Bättre sömn och ökat välmående gör också att du orkar mer i vardagen. KI-professorn Carl Johan Sundberg visar i sin forskning om träning och hälsa att risken för vissa cancerformer minskar med upp till 20 % för den som tränar. För att inte tappa kraft med ökad ålder är tipset att belasta musklerna lite extra.

Lyssna på Carl Johan Sundberg i Naturvetarpodden

 

#44 Emilia Arvidsson – Väljer klimatglädje i livet

Emilia_Instagram_1080px.jpgGör det till en utmaning att laga god växtbaserad mat. Dela bil med grannarna och spar pengar. Det bästa avfallet är det som inte skapas, menar civilekonomen Emilia Arvidsson som pekar ut textilier och elektronik som de värsta klimatbovarna. Hon delar med sig av sina bäst tips om vad vi alla kan göra i vardagen, men också hur vi kan påverka politikerna i klimatomställningen.

Lyssna på Emilia Arvidsson i Naturvetarpodden

 

 

#43 Jens Mattsson - Vi ska vara vaksamma men inte rädda

Jens_Instagram_1080px.jpgRyssland målar in sig i skammens hörna och befäster sin position som en skurkstat. För Jens Mattsson, generaldirektör för Totalförsvarets forskningsinstitut, FOI, kom inte invasionen av Ukraina som en överraskning. Hot, lögner, kraftig militär upprustning, cyberattacker och annat har under lång tid visat vart Putin är på väg. Jens tycker ändå inte att vi ska vara rädda här hemma, men vi ska vara vaksamma och hålla oss informerade. Det hjälper experterna på FOI till med. Sverige ligger till exempel i världstopp när det gäller att ha koll på utsläpp av radioaktiv strålning.

Lyssna på Jens Mattsson i Naturvetarpodden

#42 Mia Törnblom - Våga visa sårbarhet

Mia_Instagram_1080px.jpgAlla gör vi misstag i vardagen. Då är det lätt att klandra sig själv och känna sig värdelös. Men om misstagen hanteras rätt växer vi som människor. Det är en av författaren och ledarskapscoachen Mia Törnbloms budskap. I botten ligger självkänslan som hela tiden måste tränas. Att reflektera över det som är bra och att ha koll på sina egna behov är ett sätt att stärka självkänslan. Genom att visa sårbarhet blir du mer sann mot dig själv och kan lättare ta hjälp av andra.

Lyssna på Mia Törnblom i Naturvetarpodden

 

#41 Anders Eriksson - Med koll på asteroider

Den dagen en asteroid tar sikte på jorden kan hotet avvärjas genom att störa himlakroppens bana. Enligt rymdforskaren Anders Eriksson har vi bra koll på asteroiderna, som knappast kommer att krocka med jorden under vår livstid. Han utesluter inte att det finns liv på andra platser i vårt solsystem. Häng med på en hissnande resa i rymden, utan att bränna fotogen och bidra till klimatförändringar.

Lyssna på Anders Eriksson i Naturvetarpodden

 

 

#40 Matti Sällberg – Viruset muterar hela tiden

matti_sallberg.jpgCoronaviruset fortsätter att överraska oss med nya varianter. Men de blir allt snällare och lär bli som en vanlig säsongsinfluensa i framtiden. För vaccinforskaren Matti Sällberg är det viktigt att berätta om forskningens betydelse för att besegra Covid-19. Utan vaccin hade läget varit betydligt värre med fler svårt sjuka och döda.

Lyssna på Matti Sällberg i Naturvetarpodden

 

 

#39 Ulf Ellervik – Allt går att förklara med kemi

UlfE_Instagram_1080px_vers2.jpgHan har fått svenskarna att gilla kemi. Inte undra på det när han talar om den onda kemin med droger, gifter och bråd död. Så växlar han spår och kommer in på kärlekens och maratonlöpningens kemi, som har beröringspunkter. Allt handlar om vårt belöningssystem, där kemin spelar en huvudroll. Som en hängiven amatörkock avslöjar kemiprofessorn hur man räddar en sås som har skurit.

Lyssna på Ulf Ellervik i Naturvetarpodden

 

#38 Angela Ahola – Första intrycket är inte allt

Angela_Instagram_1080px_vers2.jpgDu har mindre än en sekund på dig att ge ett gott intryck. Men var lugn, det är möjligt att hämta in en dålig start vid till exempel en anställningsintervju eller första dagen på nya jobbet. Med koll på våra beteenden, som är grundlagda från livet på savannen, är det lättare att våga sticka ut och visa vem du är, enligt doktorn i psykologi, Angela Ahola.

Lyssna på Angela Ahola i Naturvetarpodden

 

 

#37 Elizabeth Kuylenstierna – Konsten att leda sig själv

Elizabeth_Instagram_1080px_vers2.jpgAtt ge hundra procent i alla lägen är inte hållbart. Lär dig prioritera och välj tillfällen där du måste ge allt. Elizabeth Kuylenstierna har lärt sig att säga nej och delar med sig av sina bästa tips för att kunna leda sig själv. Med insikt om sig själv och hur man reagerar i olika situationer kan hela hela teamet växa. Självledarskap handlar om personlig utveckling.

Lyssna på Elizabeth Kuylenstierna i Naturvetarpodden

 

 

#36 Åsa Sandberg – Minska matsvinnet för klimatet

AsaS_Instagram_1080px.jpgVisste du att mer än en tredjedel av all mat som produceras slängs och att matsvinnet står för 10 procent av utsläppen av växthusgaser? Det vill Åsa Sandberg ändra på. Ett överflöd av billig mat och fyllda hyllor är en anledning till det stora matsvinnet. Hon ger bästa tipsen för hur det kan minska i hemmen, där den största förlusten sker. Men det behövs också politiska beslut för att minska matsvinnet.

Lyssna på Åsa Sandberg i Naturvetarpodden

 

#35 Hedvig Söderlund - Den utbrända hjärnforskaren

Sämre minne, yrsel och kortare stubin var några tecken på utmattningssyndrom för professorn Hedvig Söderlund. När kraschen kom kände hon lättnad över att bli sjukskriven, men dåligt samvete gentemot studenterna. Här delar hon med sig av sina bästa tips för att komma tillbaka, men också för att undvika stressfällan. I dag skriver hon böcker och håller föredrag om sina erfarenheter.

Lyssna på Hedvig Söderlund i Naturvetarpodden

 

#34 Michael Tjernström - Öka tempot i den gröna omställningen

En global skatt på utsläpp av koldioxid är klimatforskaren Michael Tjernströms recept för att klara klimatet. Höjda bensinpriser i storstäderna behövs också för att minska bilkörningen. Han ser positiva tecken, men omställningen måste gå snabbare för att mildra effekterna av uppvärmningen, som är mest påtaglig vid polerna.

Lyssna på Michael Tjernström i Naturvetarpodden

 

 

#33 Anders Sahlman - Så får du din presentation att lyfta

Våga visa din egen personlighet på scen, träna och ta upp händerna ut byxfickorna, så är du snart hemma. Att pitcha en idé och nå fram med ett budskap hjälper Anders Sahlman andra med. Han coachar forskare som tävlar om att på fyra minuter förklara sin forskning. Den tidigare bioteknologen sadlade om och blev ståuppare, moderator och coach till juryn i Lets dance.

Lyssna på Anders Sahlman i Naturvetarpodden!

 

#32 Anna Wikner - Med smak av den svenska naturen

Häng med in i bränneriet som kryddar sin gin med örter som växer runt knuten. I den tidigare jaguarverkstaden puttrar det i grytorna när ekologiskt vete förädlas till gin. Under pandemin föddes idén att göra handsprit av restprodukterna. Civilingenjören Anna Wikner får själv energi av att avnjuta en god dryck - i måttliga mängder - när hon lever sin dröm.
 
Nu tar Naturvetarpodden sommarlov och är tillbaka i slutet av augusti. I avsnittet kan ni höra vilka gäster vi har träffat under våren och vad som väntar i höst. Missa inte det!

Lyssna på Anna Wikner i Naturvetarpodden

 

#31 Emma Frans - Folkbildare som står upp för fakta

Att genomskåda desinformation har ett pris. Emma Frans är inte ensam om att ha fått utstå hat och hot på nätet under pandemin. Att forskare slutar forska och att journalister tystas menar hon är ett hot mot demokratin. Med över hundra tusen följare på Twitter roar hon, inspirerar och klargör.

Lyssna på Emma Frans i Naturvetarpodden 

 

 

#30 Eleonora Svanberg - Prisad matematiker bryter normer

Grundaren av Girls in STEM är en stolt och färgstark naturvetare som inspirerar tjejer och icke binära att plugga naturvetenskap och teknik. För sin förmåga att bryta normer och öka mångfalden har Eleonora Svanberg fått kompassrosen, ett stipendium som lyfter kvinnliga ledare och delas ut av kungen. Hon är 22 år och studerar matematik och fysik på Stockholms universitet.

Lyssna på Eleonora Svanberg i Naturvetarpodden

 

#29 Kay Pollak - Väljer glädje i livet

Utan att vara överdrivet positiv kan man hitta ljusglimtar i allt. Kay Pollak delar med sig av sina bästa verktyg för hur du kan välja glädje och växa genom möten. Många lever med känslan av att inte duga eller vara värda att bli älskade. Kay menar att vår viktigaste uppgift i livet är att vara lycklig. Tacksamhet och glädje är nyckeln till ett liv där du är den bästa upplagan av dig själv.

Lyssna på Kay Pollak i Naturvetarpodden

 

#28 Ola Jennersten - Låt gräset växa och ängarna blomma

Det råder brist på mat och bostäder för humlor och bin i den svenska sommarhagen. Zooekologen Ola Jennersten på Världsnaturfonden WWF, tipsar om hur vi kan gynna pollinerarna för att säkra både den biologiska mångfalden och matproduktionen. Han ser en positiv trend med fler bihotell och blommande ängar. Men hugg inte ner sälgen, den är fylld med nektar vilket många inte vet.

Lyssna på Ola Jennersten i Naturvetarpodden

 

#27 Gia Destouni - Rent vatten kostar

Rent vatten är inget vi kan ta för givet. Mer torka och översvämningar hotar både vattenkvaliteten och mängden vatten både här hemma och globalt. Gia Destouni, professor i hydrologi och vattenresurser, menar att politikerna har ett ansvar för att trygga vattenförsörjningen som är ett av FN:s 17 hållbarhetsmål. Vatten har bland annat en avgörande roll för att säkra tillgången på livsmedel, som i sig är en storförbrukare av vatten.

Lyssna till Gia Destouni i Naturvetarpodden

 

#26 Joanna Swica – Inspirerar andra att träna och må bra

Att sätta upp mål och ge det där lilla extra är en positiv effekt av fysisk träning. Det har hälsocoachen Joanna Swica nytta av i vardagen och på jobbet. För att uppnå hållbar hälsa är återhämtning en viktig pusselbit, liksom goda relationer och hälsosam mat. En digital detox med jämna mellanrum ger också andrum och perspektiv på livet.

Lyssna till Joanna Swica i Naturvetarpodden

 

 

#25 Tom Britton – Räknar på smittspridning

I tv-studion har vi sett matematikern Tom Britton rita kurvor över smittspridningen och hur många som kan komma att avlida i sviterna av covid-19. Men ibland har det blivit fel, vilket han har medgivit och blivit uppskattad för. Nu gläds han över det uppsving som matematiken har fått, vilket kan locka fler unga att studera matematik.

Lyssna på Tom Britton i Naturvetarpodden

 

 

#24 Yrsa Lindberg - Avslöjar greenwashing

För att hållbarhetsarbete ska vara trovärdigt räcker det inte att byta ut plastpåsar mot papperspåsar. Hållbarhetsstrategen Yrsa Lindberg lär oss att skilja på dem som ägnar sig åt greenwashing och de som vill förändra på riktigt. Hon varnar för domedagsprofetior och vill ingjuta hopp för att få med sig fler än de redan frälsta på tåget.

Lyssna på Yrsa Lindberg i Naturvetarpodden 

 

 

#23 Klas Hallberg - Sitt ner och håll käften!

Han är rankad som en av världens bästa talare och uppmanar oss att hångla mer. Det är en metafor för att leva innan vi dör. Att Klas Hallberg gärna sitter ner och håller käften är en omskrivning för att gå ner i varv och hitta sig själv.

Lyssna på Klas Hallberg i Naturvetarpodden

 

 

#22 Ali Mirazimi - Forskare och vår tids influencer

När media ringer är virusforskaren Ali Mirazimi på tårna. Med jobbet som hobby kan han jobba närapå dag och natt. Tack vare en kraftsamling kunde ett vaccin mot covid-19 tas fram i rekordfart. Nu varnar han för att mer aggressiva mutationer kan utvecklas om inte vaccinationerna sköts på rätt sätt.

Lyssna på Ali Mirazimi i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

 

#21 Betty Malmberg - Med makt att påverka

Hon halkade in i riksdagen på ett bananskal och blev kvar där. Forskning ligger agronomen varmt om hjärtat, liksom forskarnas villkor, som hon menar måste bli bättre för att attrahera talangerna. Life science, miljö och klimat brinner hon särskilt för. Skrattet ligger hela tiden nära och är något av ett livsmotto för henne.

Lyssna på Betty Malmberg i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#20 Karoline Pettersson - Dietisten som älskar smågodis

Vilka fem livsmedel skulle du ta med till en öde ö? En kombo av nyttig och lustfylld mat packar dietisten och influencern Karoline Pettersson ner i sin kappsäck. Hon går också till botten med ätstörningar och ger goda råd om hur vi klarar en av vår tids samhällsproblem.

Lyssna på Karoline Pettersson i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#19 Nyårskarameller

nyarskarameller.jpgVad var det Johan Kuylenstierna hette? Och varför kan inte Nikita uttala Svante Axelssons titel? Hur är det egentligen med mikrofiber och kommer Palle äntligen börja dela med sig av sina bakverk? Nikita och Palle ser tillbaka på året som varit, delar med sig av bloopers och presenterar ny musik.

Lyssna på Nyårskaramellerna i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#18 Gunnar Wetterberg - Årsringar som berättar och förklarar

Han har vunnit På spåret och blivit känd som en folkbildare för hela svenska folket i Fråga Lund. Trots varningar om att mista förståndet gick han i mål med tegelstenen om Axel Oxenstierna. Boken om skogen kan ses som en flirt till medlemmar i Naturvetarna.

Lyssna på Gunnar Wetterberg i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#17 Christian Benedict - ”Sov på saken” har stöd i forskningen

Sömn är den bästa medicinen. Det kan sömnforskaren och docenten i neurovetenskap, Christian Benedict intyga. En god natt med både djup- och drömsömn förbättrar minnet och förebygger sjukdomar som diabetes och alzheimer.

Lyssna på Christina Benedict i Naturvetarpodden

 

 

#16 Dilsa Demirbag-Sten - Vetenskapen behöver det etiska samtalet

Som grundare och generalsekreterare för Berättarministeriet ingick Dilsa Demirbag-Sten i juryn för Naturvetarnas idétävling Thinktank 2030. Hur nästa generation löser samhällets problem inspirerar henne. Hon sätter hoppet till naturvetare som behöver kavla upp skjortärmarna för att sprida naturvetenskapen utanför akademin och ta ansvar för folkbildningen.

Lyssna på Dilsa Demirbag-Sten i Naturvetarpodden

 

#15 Dan Larhammar - Se upp för den naturliga bluffen

Naturen har varit en rik källa för att hitta nya läkemedel. Men Dan Larhammar, professor i molekylär cellbiologi vid Uppsala universitet, höjer ett varningens finger för att använda till exempel rosenrot för att få bättre hälsa. Marknadsföringen av örtpreparat är ofta överdriven och baseras på dålig forskning. Naturprodukter är komplexa och dosering försvåras när de aktiva komponenterna är okända.

Lyssna på Dan Larhammar i Naturvetarpodden på Spotify

 

#14 Micael Dahlen - Siffror som förklarar människan

60 procent av lyckan kan vi själva påverka. Resten sitter i generna. Men ta inte lyckan på för stort allvar, för då kan den försvinna. Ekonomiprofessorn på Handels har också räknat ut att man inte ska ge allt man har, utan bara 70 procent. Mer än det kräver så stora arbetsinsatser att man förlorar i andra grenar.

Lyssna på Micael Dahlen i Naturvetarpodden

 

 

#13 Lars Engstrand - Bakterier med superkrafter

Att tarmfloran påverkar vår hälsa känner de flesta till. Runt 1,5 kilo mikroorganismer bor i och på din kropp. De har kopplingar till allt från övervikt och välmående till för tidigt födda barn. Lars Engstrand, professor i smittskydd vid Karolinska institutet, och hans forskargrupp studerar mikrobernas superkrafter, som går att transplantera till andra människor och göra dem friska.

Lyssna på Lars Engstrand i Naturvetarpodden på Spotify

 

#12 Erik Huss - Fikarasten öppnar dina sinnen

Var stolt över din expertkunskap, men lär dig att kommunicera den så att folk förstår. Missa inte heller fikarasten. Det är då sinnena öppnar sig och de bästa idéerna föds, menar en av de Nobelpristagare som glaciologen Erik Huss har jobbat med. Missa inte heller storyn om när han tack vare sin expertkunskap om laviner räddades från att begravas i snömassorna.

Lyssna på Erik Huss i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#11 Lollo Aronsson - När livet bara gör ont

Alla drabbas vi ibland av prestationsångest och känsla av att inte räcka till. Samtidigt ser vi att allt fler unga mår dåligt. Men det finns hjälp att få. Tilia, en ideell organisation för ungas psykiska hälsa, ger verktygen som stärker din självkänsla. Lollo Aronson på Tilia går ett steg till och vill få in psykisk hälsa på skolschemat.

Lyssna på Lollo Aronsson i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#10 Johanna Lundin - En bit kvar till en jämställd arbetsmarknad

Även männen vinner på att könsnormer ifrågasätts och kan vara sig själva utan att behöva killgissa. Jämställda organisationer och företag som satsar på mångfald lyckas bättre än andra. Men det finns mycket kvar att göra på vägen till en arbetsmarknad där män och kvinnor värderas lika, enligt jämställdhetsexperten Johanna Lundin.

Lyssna på Johanna Lundin i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#9 Jessica Cederberg Wodmar - Så blir du hållbar i vardagen

Ska mjölkförpackningen sköljas innan den slängs och är sushi mer hållbart än svensk biff? Det ger hållbarhetscoachen Jessica Cederberg Wodmar besked om. Hon är aktuell med boken ”50 myter om hållbarhet”.

Lyssna på Cecilia Cederberg Wodmar i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#8 Aron Anderson - Hitta mening i det du gör

Aron har bestigit Kebnekaise och Kilimanjaro i rullstol och simmat över Ålands hav. Han har gjort det ingen annan trodde var möjligt. Nyckeln är att hitta en mening i allt man gör. Med rätt perspektiv får han en Ironman att framstå som lätt i jämförelse med en cellgiftsbehandling.

Lyssna på Aron Andersson i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#7 Desirée Rova - Ha koll på vem som är nörden

Alla drivs vi av olika behov. Ta reda på dina egna, men också dina vänners och kollegors behov. Den som motiveras av utveckling bemöter du på ett annat sätt än den som söker samhörighet och konsensus. Den som går på djupet och nördar in sig i detaljer har andra behov som ska tillgodoses.

Lyssna på Desirée Rova i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#6 Svante Axelsson - Vi tar ledartröjan

Napodden_Svante_200px.jpgSverige ska bli världens första fossilfria land. Ett kaxigt mål som de unga gör vågen för. På köpet räddar vi välfärden, enligt Svante Axelsson, nationell samordnare för fossilfritt Sverige. Om vi springer före och visar att det är möjligt vill andra länder hänga på, är hans övertygelse. 

Lyssna på Svante Axelsson i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#5 Petra Wadström - The Sun Angel

Förorenat vatten och de sjukdomar som följer i spåren är ett stort problem i delar av världen. Petra Wadströms uppfinning Solvatten renar vattnet från mikroorganismer och gör det drickbart. Lika enkelt som genialt när solens ultravioletta strålar gör jobbet. Tack vare Petras uppfinning får fler än 70 000 familjer rent vatten varje dag. På köpet kan skog räddas. Ett känslosamt möte var början på Solvattens resa.

Lyssna på Petra Wadstöm i Naturvetarpodden på Spotify

 

#4 Sara Cousins - Släpp kossorna loss det är vår

Betande kor är inte bara en fröjd för ögat. De levererar också ekosystemtjänster med en stor artrikedom av blommande örter. I sitt växthus förklarar professorn i naturgeografi Sara AO Cousins varför biologisk mångfald är så viktigt. Som en bonus delar hon med sig av sina favoriter under huvudkudden i midsommar.

Lyssna på Sara Cousins i Naturvetarpodden

 

 

#3 Elinor Feuer - Gör guld av skrot

Skrothandlaren Elinor Feuer är vår andra gäst i Naturvetarpodden. Hon drivs av att göra affärer, men det får inte vara vilka affärer som helst. Genom att återvinna allt från gamla aluminiumfönster till uttjänta kretskort ligger fokus på hållbarhet. Som kvinna i en mansdominerad bransch delar hon med sig av sina bästa tips. Kompetens är en nyckel.

Lyssna på Elinor Feuer i Naturvetarpodden på Spotify

 

 

#2 Johan Kuylenstierna - Det var inte bättre förr 

Johan KuylenstiernaVi har äran att presentera Johan Kuylenstierna som första gäst i Naturvetarpodden. Klimatexperten som inger framtidshopp och vill att Sverige ska bli mer självförsörjande på livsmedel. Han inspireras av sin mormor och lever efter devisen: Det var inte bättre förr. 

Lyssna på Johan Kuylenstierna i Naturvetarpodden på Spotify

Vill du veta mer om vem Johan Kuylestiernar?

 

#1 - Premiäravsnitt Naturvetarpodden

Lär känna Nikita och Palle mer på djupet. Vilka är de? Vad ska podden handla om? Vem är deras första gäst och hur är det med Palles taktkänsla egentligen? Allt det och lite till får ni höra i premiäravsnittet av Naturvetarpodden. Finns där poddar finns!

Lyssna på premiäravsnittet på Spotify