
Inför utsålda hus har professionsföreningen Miljö & Hälsa firat 50 år. Grattis säger vi till ordförande Björn Jensen.
– Tack, det blev väldigt lyckat med bra föreläsningar och mingel. Roligt också att vi nu har breddat föreningen till att också ha fokus på hållbarhet och miljöstrategi vid sidan av tillsyn.
För Björn Jensen ligger inspektörsyrket varmt om hjärtat, men yrket har utmaningar.
– Det är brist på inspektörer, och det är få sökande till utbildningarna. Det innebär att personer med annan bakgrund kommer in i yrket och måste läras upp, vilket gör att lönerna hålls nere.
Björns recept för att säkerställa kompetensen är att redan på gymnasiet synliggöra yrket och locka unga naturvetare. I det ligger att det finns karriärvägar med möjlighet att höja lönen i takt med ökat ansvar och kompetens. För att komma dit menar han att inspektör borde bli en skyddad yrkestitel.
– Vårt yrke handlar om att säkra folkhälsan och få bukt med bland annat livsmedelsfusk och illegal avfallshantering som riskerar både människors hälsa och miljö. Lika viktigt är att leva upp till lagens krav för förskolor, skolor och hygieniska verksamheter.
Säkerställa skydd mot hot, våld och trakasserier
En av föreläsarna var Naturvetarnas chefsjurist Sofia Söderberg. Hon pratade om inspektörers rättigheter och arbetsgivarens skyldigheter när det gäller hat, hot och våld.
En av hennes poänger är att det brådskar att säkerställa offentliganställdas skydd mot hot, våld och trakasserier. Det behövs för att inspektörer ska kunna utföra sitt viktiga och svåra uppdrag, men också för att fler ska välja ett inspektörsyrke i framtiden.
– Det blev en fin övergång till Jakob Carlanders föreläsning om hur man bäst bemöter rättshaveristiskt beteende. Hans tips är att ibland ta ett steg tillbaka och bemöta personen med en svalkande likgiltighet. Vi får acceptera att vissa personer tar mycket tid i anspråk, liksom att bevara empati och lugn när andra ifrågasätter, säger Björn Jensen som själv är hälsoskyddsinspektör i Landskrona.
En utmaning för professionsföreningen är att dagens 760 medlemmar ska bli fler.
– Vi har få studenter som medlemmar, och där kan vi bli en resurs till dem som pluggar miljö och hälsa. Fler medlemmar ger styrka för att kunna påverka politiker i frågor som är viktiga för oss.

Palle Liljebäck
chefredaktör