Frågor & svar
Nyheter

Nytt avtal: ”En seger för medlemmarna”

Naturvetarna har förhandlat fram bättre villkor för medlemmarna i årets avtalsrörelse. Det handlar bland annat om kompetensutveckling och föräldralön. Märket hamnar på 6,4 procent fördelat på två år.

Publicerad:

Naturvetarnas hjärtefråga om kompetensutveckling finns nu med i kollektivavtalet med Innovations- och kemiföretagen, IKEM.

– Det är en seger för oss då våra medlemmar jobbar i branscher som lever på innovation. Kompetensutveckling vinner även företagen på, säger Daniel Fredholm Wallin, avtalsansvarig för Naturvetarna på IKEM-området.

Han får medhåll av Hans Greberg, ordförande för Akademikerföreningen på Astra Zeneca i Mölndal, som ingår i Naturvetarnas avtalsdelegation.

– För oss inom life science är kompetensutveckling otroligt viktigt. Det fina nu är att man i utvecklingssamtalet kan hänvisa till avtalet när frågan om att lära nytt och utvecklas kommer upp. Det är bättre att utveckla människor än att byta ut dem, säger han.

 

Part i avtalet om arbetstider

Detta i ett läge då teknikutvecklingen inom forskning går snabbt, bland annat med hjälp av AI.

Även med Gröna Arbetsgivarna – Skog har Naturvetarna träffat ett nytt avtal. En av framgångarna är att föräldralön ska betalas ut fortlöpande till den som är föräldraledig. Och inte som en klumpsumma i slutet.

– Det blev ett bra avtal, även om vi inte lyckades få bort karensen i föräldralönen. Utan karens hade vi framstått som en jämställd och framåtriktad bransch. Men vi ger inte upp och hoppas att vi kan få med det i framtida kollektivavtal, säger Erik Forsberg, ordförande för Akademikerföreningen på SCA-skog, som ingår i Naturvetarnas avtalsdelegation.

Han är också nöjd med att de som jobbar deltid får samma ersättning för övertid som de som jobbar heltid.

– Ännu en framgång är att Naturvetarna nu är part i avtalet om arbetstider. Nu blir det inskrivet i avtalet att 2 procent av årsarbetstiden kan tas ut som ledig tid, lön eller pension.

 

Förutsättningar för reallöneökningar

Märket som har förhandlats fram mellan parterna inom industrin hamnar på 6,4 procent fördelat på två år. Det blir vägledande för alla avtal på arbetsmarknaden.

– Det är en bra grund inför fortsatta förhandlingar och ger förutsättningar till reallöneökningar. Kom ihåg att märket är ett golv och inte ett tak. Det innebär att lönehöjningarna kan bli större i företag som går bra, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

Han påpekar att lönerna för medlemmar i Naturvetarna höjdes med i genomsnitt 4,7 procent förra året. Då var märket 3,3 procent.

 

Fakta: Nyheter i avtalen

  • Märket blir 6,4 procent fördelat på två år, 3,4 procent i år och 3 procent 2026.
  • Kompensutvecklingsbehovet för medlemmar som omfattas av Ikems kollektivavtal aktualiseras i samband med lönesamtalet.
  • Föräldralön betalas ut löpande för dig som omfattas av Gröna arbetsgivares kollektivavtal

 

Palle Liljebäck

chefredaktör