Anna Rosling Rönnlund menar att vi litar för mycket på vår magkänsla när det kommer till fakta. Hon kommer att tala på invigningen av Naturvetarnas kongress i höst.
– Ja, vi tror att vi vet mer om omvärlden än vi gör, och det gäller även högutbildade som ibland gissar i stället för att hålla sig till vetenskap och fakta. Däremot har specialister god kunskap inom sitt område, men när de är i utkanten så tror många att de är mer kunniga än de är.
Hur hänger det ihop?
– Det pratas mycket om fake news och desinformation, men det handlar inte om det. Utan vi tycker att vi vet fast vi i själva verket inte gör det. De som är vana vid att ta till sig ny kunskap brukar kunna ändra sig när nya fakta kommer in i bilden.
Varför tror vi så fel?
– När det till exempel gäller orättvisor i världen är det lätt att överskatta det egna fältets problem, särskilt om man har ett starkt engagemang i frågan. Ännu en förklaring är att man inte hänger med i trenderna och tror att det som var sant för tio år sedan gäller än i dag.
Hur ska vi råda bot på det?
– Satsa mer på att nå ut med forskning och göra den begriplig för folk i allmänhet, alltså det som är universitetens tredje uppgift. Det är den kunskapsluckan som vi på Gapminder uppmärksammar och försöker ändra på.
Vad leder det till?
– Att beslut kan fattas på felaktiga grunder, vilket leder till att besluten blir sämre än vad de annars skulle vara.
Hur ska man tänka som individ?
– Utgå från att du har fel, var ödmjuk och nyfiken, och lita inte på din magkänsla. Fundera på när du lärde dig den fakta som du tror är rätt. I dag har vi tillgång till data i överflöd på internet, så det är möjligt att ta reda på fakta på ett helt annat sätt i dag än för trettio år sedan.
Men är det så enkelt som att googla?
– Även här krävs ett kritiskt öga för att kunna skilja sant från falskt. I det ligger att ta reda på källan och vara allmänt dataläskunnig.
Vad tror vi mest fel om?
– Hur folk mår i olika länder med olika levnadsstandard har många en dålig uppfattning om. 70 procent av allmänheten svarar fel på den frågan, medan alla i en mer högutbildad grupp som vi testade svarar fel.
Vad är rätt svar?
– Det får bli en cliffhanger till Invigningen av Naturvetarnas kongress. Deltagarna där kommer också att testas på deras kunskaper om världen med fokus på miljö och klimat.
Palle Liljebäck
chefredaktör