Frågor & svar
Nyheter

Tinas kamp för ersättning gav resultat

Tack vare hjälp från Naturvetarna har djurskyddsinspektören Tina Persson Grönberg efter en lång kamp blivit beviljad livränta efter en arbetsskada. Nu får hon en ersättning som motsvarar förlorad arbetsinkomst.

Publicerad:

Det var en vanlig dag på jobbet när Tina och en kollega åkte ut till en hundägare efter en anmälan. I rastgården hoppade plötsligt hunden – en blandras av amstaff och rottweiler – upp i ansiktet på Tina som fick en skada på läppen.

 

Vaccin mot stelkramp

Hon blev omplåstrad på vårdcentralen och fick en vaccinspruta mot stelkramp. Oväntat drabbades hon av en biverkan som gjorde att hon fick svåra neurologiska symptom. Dessa lider hon av än i dag tio år senare och kan inte arbeta.

Skadan anmäldes till AFA Försäkring, som hon hade genom sin anställning på Länsstyrelsen. Men att få ersättning därifrån och livränta från Försäkringskassan var lättare sagt än gjort. I början försökte hon driva sitt ärende på egen hand, vilket var svårt med de skador hon hade. Så hon tog hjälp av Naturvetarna som direkt gav klartecken till rättshjälp.

– Jag fick tillgång till ett juridiskt ombud som drev mina ärenden gentemot AFA och Försäkringskassan. Men den resan blev lång. Efter fyra år med omprövningar och överklaganden godkändes skadan som arbetsskada, och jag blev beviljad livränta.

 

Ersättning livet ut

Men det slutade inte där, Försäkringskassan försökte tidsbegränsa livräntan. Men hennes juridiska ombud kämpade vidare för Tinas rättigheter. Efter ytterligare ett och halvt år beviljades hon livränta livet ut från Försäkringskassan.

Även AFA har godkänt arbetsskadan och hennes juridiska ombud säkerställer att hon får rätt ersättning.

– Utan den juridiska hjälpen från LO-TCO Rättsskydd genom mitt medlemskap i Naturvetarna hade jag varit chanslös. Jag är så oerhört tacksam för den hjälp jag fått och fortfarande får. Denna hjälp har faktiskt varit livsavgörande. 

 

AFA Försäkring

De flesta är försäkrade via jobbet där det finns kollektivavtal. De kollektivavtalade försäkringarna kompletterar de lagstadgade försäkringarna vid sjukdom, arbetsskada, arbetsbrist, dödsfall och föräldraledighet.

 

Försäkringskassan

Är den statliga myndighet som betalar ut ersättning vid bland annat arbetsskada och sjukdom, bland annat i form av livränta och är ett grundskydd.

Palle Liljebäck

chefredaktör