Frågor & svar
Nyheter

Ta över stafettpinnen inom livsmedelsbranschen - här finns framtidsjobben

Fortfarande osäker på vad du vill jobba med eller sugen på något nytt? Vill du vara med och säkra Sveriges matförsörjning? Med ett förändrat klimat och ökade samhällskrav på beredskap, är en stark återväxt inom livsmedel och lantbruk avgörande.

Publicerad:

– Är det något vi verkligen vet att vi behöver i framtiden så är det mat. Det behövs mer utbildad personal och kompetenta medarbetare för att säkra matproduktionen och försörjningsberedskapen, säger Bo Selerud, förbundsdirektör vid Hushållningssällskapets Förbund.

Även om söktrycket till kandidatutbildningar har minskat med 19 % mellan 2019 och 2024, kvarstår ett starkt behov av yrkeskunniga inom livsmedel. Många som examineras får snabbt jobb och branschen konkurrerar med såväl näringsliv som myndigheter och akademi om kompetensen. Program som livsmedelsagronom, har visat sig vara särskilt attraktiva på arbetsmarknaden.

– Branschen är i stort behov av efter arbetskraft. Väljer man en utbildning inom livsmedel, skog, vatten eller miljö har man en säker framtid i arbetslivet, säger Bo Selerud.

Karriär inom livsmedel mer lovande än någonsin

Statistik från Naturvetarna visar att behovet av kvalificerad arbetskraft inom lantbruk och livsmedel har ökat kraftigt. En fjärdedel av naturvetarna inom sektorn är idag över 55 år, vilket innebär att en betydande del av arbetskraften inom jordbruk och livsmedel snart når pensionsålder.

– Vi står inför ett generationsskifte, och har klara indikationer på att branschen måste fylla på med kompetens, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.

Mellan 2014 och 2022 steg efterfrågan på kompetenser inom lantbruk med hela 62 %, och framtidsutsikterna för de som väljer en karriär inom livsmedelsbranschen är mer lovande än någonsin. Trots detta har söktrycket till utbildningar inom sektorn sjunkit de senaste åren, vilket gör att det nu finns stora möjligheter för unga att snabbt hitta jobb och göra skillnad i en viktig samhällssektor.

– Livsmedelsbranschen är en framtidsbransch. Med en utbildning inom området blir du efterfrågad och har en spännande karriär framför dig. Även forskarutbildade behövs för att säkra livsmedelsproduktionen i framtiden. Vi behöver även kapa trösklar och öka möjligheterna för de som kommer från andra länder och som söker sig till branschen, säger Petra Malm Danielson.

Läs mer om livsmedelsbranschen här

Ellinor Löwenborg

webbredaktör