Den 25 oktober är rådgivningen endast tillgängligt via mail, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Nyheter

Ta första steget mot en ny vana

Forskning visar att träning är bra för både den fysiska och psykiska hälsan. Men att hitta motivation till att börja röra på sig kan ändå vara svårt. En som har lyckats ta sig över den tröskeln är toxikologen Antero Vieira da Silva som tidigt fann kärleken till löpning.

Publicerad:

Solen har precis gått upp, daggen ligger kvar likt ett täcke och naturen håller just på att vakna. Luften är sval men fylld av sensommarblommor. Det enda som hörs är fågelkvitter och stegen mot gruset. Frihetskänslan som infinner sig när det bara är Antero som är vaken, i ett folktomt Ekerö, är hans favoritstund på dagen.Antero Silva webb.jpg

- Det är viktigt att hitta en tid som passar en själv och där gäller det att vara kreativ. Kanske kan du klämma in ett pass innan frukost, när barnen är på träning eller samtidigt som du lyssnar på ett webinarium som inte kräver ett aktivt deltagande. Jag föredrar att springa på morgonen och tycker det är väldigt mysigt.

Löpningen har funnits med i hela Anteros liv. Hans föräldrar organiserade årligen lopp med olika distanser för olika åldrar.

- Jag testade många olika sporter, som man ska göra som barn, men tror att jag fastnade för löpning för att det var så enkelt. Du behöver i princip bara ett par löparskor. Du kan springa var som helst, när som helst och det älskar jag, säger han med ett stort leende på läpparna.

Kärleken till löpning har bara vuxit sig starkare genom åren. För honom är det en del av hans identitet och hans sätt att må bra. Under sina löpturer kommer han på nya idéer, drivs av att upptäcka nya platser och utmanar sig själv.

- Ett stillasittande jobb med långa dagar är inte hälsosamt. Jag tror att vi har rörelse naturligt i oss, det handlar bara om att hitta vilken sort som passar just dig. Man behöver bara komma över tröskeln tills det känns bra. I början kan det upplevas som rent plågeri men tjusningen kommer senare.

Hälsa är ett stort intresse för Antero. Han arbetar som forskare inom toxikologi på Karolinska institutet. Där undersöker hur människors hälsa påverkas av kemikalieexponering. Men på fritiden lämnar han labbet bakom sig och vill istället inspirera andra till att finna rörelse i livet. Han menar att det är ett sätt att hitta en balans i en fullspäckad vardag.

- Du mår bra av motion. Du sover bättre och får mer energi till att klara utmaningar i vardagen. Du ångrar aldrig ett träningspass utan blir i stället glad när du har tagit dig ut och trotsat motivationsbristen.

Ännu ett tips är att ha ett mål med löpningen. Är det för att få återhämtning i vardagen, egentid eller för att få bättre kondition? Oavsett vad så är det viktigt att lägga sig på rätt nivå menar han.

- Du behöver inte vara prestationsinriktad. Du kan inspireras av andra som är snabbare och uthålligare, men jämför dig inte. Löpning är en sport som du ska må bra av inte tvärtom, avslutar han.

5 tips till dig som vill börja springa:

  1. Skaffa bra skor
    De ska inte vara äldre än två år eller 100 mil. Det är för att gummit i sulan åldras. Bra skor är inte billiga men det är värt investeringen så att du får rätt stötdämpning och skyddar dina knän och rygg.
  2. Börja med korta sträckor
    Börja med två kilometer per pass. Gå om så krävs men sikta på att springa och vila efter. När du klarar det och det känns bra börjar du sakta öka. Men ha tålamod och lyssna på kroppen. Är du sliten, ta ett steg tillbaka.
  3. Sätt upp mål
    Anmäl dig till ett lopp med lite framförhållning, även om du inte känner dig tränad för det än. På så sätt kan du sätta upp delmål för att få in träningen i vardagen. När det är dags och du fortfarande tvivlar på om du kommer klara distansen. Be en kompis att springa med dig och se det som en rolig grej att göra tillsammans.
  4. Styrketräna
    Hoppa inte över styrketräningen! Det är viktig att ha bål- och benstyrka för att springa skadefritt.
  5. För dagbok
    Ha en träningsdagbok i pappersform eller digitalt där du för anteckningar. Följ hur du utvecklas och ta fram den de dagar du inte känner för att träna. Du kommer att imponeras av dig själv och kunna se vad som funkat bra och mindre bra tidigare. Det ger dig en morot att fortsätta.

Faktaruta: Antero Vieira da Silva
Ålder: 35 år
Bor: Ekerö
Utbildning: BSc biomedicinsk analytiker, MSc och PhD i Toxikologi
Jobbar nu: Postdok på Institutet för Miljömedicin (IMM), Karolinska Institutet.

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent