Den 25 oktober är rådgivningen endast tillgängligt via mail, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Nyheter
Naturvetarnas förhandlare/rådgivare Frida Eneheim berättar om hur Naturvetarna kan stötta studenter in i arbetslivet. Foto: Naturvetarna

Studenter önskar mer arbetslivsanknytning

I helgen stod framtidens arbetsmarknad på agendan när Naturvetarnas Studentråd anordnade event. Allt för att rusta våra studentmedlemmar med insikter och karriärtips inför klivet ut på arbetsmarknaden.

Publicerad:

Något som tydligt framkom under dagen var att många av studenterna tycker att det är svårt att veta vad arbetsgivarna vill ha. Samtidigt som de vet att naturvetenskaplig kompetens är efterfrågad.

– Det är svårt att veta vad arbetsgivarna vill ha när man söker jobb, jag tycker att mitt cv är ett bra svar på deras jobbannons men blir ofta inte ens kallad till intervju, sa en av deltagarna.

Det är tydligt att det uppstår ett glapp i kontakten mellan arbetsgivare och arbetssökande. Naturvetarna möter ofta studenter som säger att de inte når arbetsgivarna, samtidigt som arbetsgivarsidan signalerar att de inte får tag på rätt personer.

– En del av vårt arbete på Naturvetarna är att erbjuda forum för nätverk likt idag. Men också att ge nya i arbetslivet information om var jobben finns och vilka specifika kompetenser som efterfrågas, säger Frida Eneheim, specialiserade förhandlare/rådgivare för nyexaminerade på Naturvetarna.

 

Var personlig och stick ut i ditt cv

På plats fanns även Jenny Färm, chef inom Miljö- och hälsoskydd i Järfälla kommun. Hon menar på att kommuner skriker efter miljö- och hälsoskyddsinspektörer och uppmanade alla att personifiera sitt cv.

– Det är mycket mer intressant med cv:n där man visar vad man gillar att göra på fritiden. När det är så många som söker måste man våga sticka ut och visa vem man är.

Även Cristina Söderberg, som är CV- och karriärcoach, uppmanade studenterna att visa sin personlighet i sin ansökan och underströk vikten av att inte vara för platt i sitt Cv utan ta hjälp av storytelling och visa vem du är med ett självförtroende.

– Naturvetare har färdigheter utöver sin utbildning som ni måste bekanta er med och visa för arbetsgivaren med självförtroende.

Hos oss på Naturvetarna kan du som studentmedlem få konkreta råd och tips på hur du kan utforma ditt cv. Eller få hjälp med vilken lön som är skälig dagen du ska ta klivet ut.

– Nyckeln i vårt arbete är att ge nya i arbetslivet stöd inför klivet in på arbetsmarknaden och information om vad som gäller när de väl landat där, avslutar Frida Eneheim.

Ta del av vår rådgivning för nyexade 

Ta del av vår arbetsmarknadsinformation här

Ta del av vår karriärrådgivning här

Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent