Frågor & svar
Nyheter

Strejken är över – detta gäller för Naturvetarnas medlemmar

Konflikten mellan Vårdförbundet och arbetsgivarna inom SKR och Sobona är avblåst. Naturvetarnas medlemmar inom kommuner och regioner går på ett annat avtal som har en tydlig koppling mellan prestation och lön.

Publicerad:

Det var i fredags den 28 juni som parterna kom överens om ett nytt avtal för Vårdförbundets medlemmar. Ändringen i arbetstid betalas med 0,25 procent av Vårdförbundets avtal. Utfallet för deras medlemmar hamnar då på 3.05 procent med retroaktivitet från den 28 juni.

Vad gäller för Naturvetarnas medlemmar?

Du som jobbar inom kommun eller region omfattas av kollektivavtalet HÖK T. Akademikeralliansen, som Naturvetarna är en del av, blev klar med sitt avtal med arbetsgivarna redan före påsk. Som medlem i Naturvetarna har du rätt till retroaktivitet från den 1 april.

- Vårt avtal har en tydlig koppling mellan prestation och lön. Om du gör ett bra jobb och bidrar till att verksamheten utvecklas ska det speglas i lönekuvertet, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.

Friska arbetsplatser

Parterna är också överens om att arbeta med att utveckla arbetsmiljön för att få friskare arbetsplatser.

- Det är nödvändigt för att klara kompetensförsörjningen framåt. Många av våra medlemmar inom vården känner sig pressade. Det är inte hållbart i längden och något vi måste förändra, säger Per Sjödin.

Palle Liljebäck

chefredaktör