Vi pressas allt hårdare, både i plugget och på jobbet. Och många mår dåligt psykiskt. Här får du några tips på vad du själv kan göra för att stå stadigare i en prestationsdriven tid.
När upptäcker de bluffen och inser att jag inte är så kompetent som det verkar? Den typen av defensiva tankar brottas många med.
– Det är lätt att vara mer dömande mot sig själv än mot andra, säger Teresa Linnarsson från Tilia, en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd för ungas psykiska hälsa.
Alla gör vi misstag, vilket är mänskligt och ofta finns det orsaker. Att lägga all skuld på sig själv är en dålig strategi, men så lätt att göra.
– Det kan handla om att man har fått för stort ansvar eller att förväntningarna var för höga när man ställdes inför en ny situation, eller att inskolningen var bristfällig.
Lär känna dina egna behov
Hon jämför med en muskel som ska stretchas, vilket måste ske gradvis. Ännu en metafor är att jämföra den psykiska hälsan med en förkylning, som kan förebyggas på olika sätt.
– Det handlar om att ta hand om sin psykiska hälsa och hitta sin väg till hälsa. I det ligger att känna sig själv och veta vad man behöver för att må bra. Det finns alltså inga enkla svar som gäller för alla.
Även den som står stadigt i sin självkänsla kan komma ur balans när saker händer. Man är inte alltid på topp.
– Då är det så viktigt att kunna ta hjälp av andra, som lika gärna kan vara en vän, kollega eller en professionell person. Den rätten har alla och borde användas oftare, säger Teresa Linnarsson övertygande.
Hur kan man stärka sin självkänsla?
– Var snäll mot dig själv och lyssna till dina behov. Börja med en handling, som att gå ut i skogen och låta de positiva känslorna och tankarna komma. Fundera på vad du behöver mer för att må bra, som kan handla om allt från sömn till att träffa vänner över en fika.
Stress inte farligt
Stress brukar utpekas som en orsak till ohälsa.
– Stress i sig är inte farligt. Tvärtom kan det motivera till bättre prestationer, där man kan behöva en knuff för att komma i gång med till exempel tentaplugg, som är lätt att skjuta framför sig.
Däremot varnar hon för brist på återhämtning, där det gäller att hitta sin balans mellan stress och återhämtning.
– Samma sak här, lyssna inåt och fundera på vad du behöver. I det ligger att våga säga nej till en kväll med kompisarna, alltså om du känner att det inte är det du behöver. Då kanske en filmkväll på egen hand passar dig bättre.
Teresa påminner om att vi alla gör misstag ibland.
– Det är mänskligt och visar att vi inte är maskiner. Tvärtom kan det uppfattas positivt och väcker sympati och igenkänning hos en publik. Så varför klandra sig själv när man gör fel, medan det närapå är lite gulligt när andra gör fel?
Här kan du få psykologiskt stöd:
Studenter: Samtalsstöd med psykolog för medlemmar i Naturvetarna: Tusen frågor
Tilia är en ideell organisation som erbjuder samtalsstöd för ungas psykiska hälsa och vänder sig till dig som är under 30 år.
Palle Liljebäck
chefredaktör