I vår granskning av naturvetare som utsätts för trakasserier och hotfulla situationer dök det upp en lite oväntad konfliktyta. Den står mellan anställda på Tyresta nationalpark utanför Stockholm och lokala miljövänner.
Konflikten gäller skogar, som enligt skötselplanen, ska skötas aktivt för att behålla viktiga naturvärden. Det handlar om att gallra ut gran för att ge plats åt ekar, aspar och andra lövträd.
– Det gör vi för att gynna den biologiska mångfalden. I uppdraget ingår också att hålla vandringsleder öppna för allmänheten, säger vd och nationalparkschef Jonas Ekstrand.
Men det har stött på patrull av lokala miljövänner som har hittat rödlistade arter, som grön sköldmossa i granskogen. Dessa arter ska skyddas enligt EU:s art- och habitatdirektiv.
– Det har de delvis rätt i, men dessa arter finns på andra platser i nationalparken. Vi menar att den biologiska mångfalden sammantaget vinner på att öppna upp skogen.
Sjukskrivningar som följd
Här står alltså art mot art och miljövänner mot miljövänner, som det inte finns någon vana av att hantera.
– Det har utvecklats till en allvarlig situation för vår personal som hängs ut i sociala medier och blir utsatta på plats med skrik och förolämpningar. Till saken hör också att de har fått med sig andra organisationer, liksom tv och press, på sin sida.
Jonas Ekstrand liknar det vid ett drev där personal sjukskrivs, som en följd av detta. Och personalhälsovården har kallats in.
– Vi har kopplat in våra huvudmän Naturvårdsverket, länsstyrelsen och kommunen för att bringa klarhet i frågan. Vi har också tagit hjälp av experter, som kan ge vägledning om hur naturskogen ska skötas för att ge största möjliga miljönytta.
En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.
”Frågan är om arbetsgivarnas arbete med att förebygga våld, hot och trakasserier på jobbet verkligen fungerar. Den frågan borde regeringen utreda. Vi tycker också att fackförbunden ska ges större möjligheter att agera om inte arbetsgivaren utreder och åtgärdar när anställda utsätts för brott på jobbet”, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.
Läs mer:
Miljöinspektören Emeli blev jagad med järnrör
Palle Liljebäck
chefredaktör