Forskningen bör göras tillgänglig tidigt i livet för att väcka nyfikenhet och intresse hos barn, medan kvaliteten på högre utbildning bör skärpas för att säkerställa att den är aktuell och relevant. Det är ett av våra inspel till regeringen.
För att säkra återväxten av forskare i Sverige krävs en förstärkt utbildning, tryggare anställningar, och fler karriärvägar. En kommande STEM-strategi bör utformas för att stärka naturvetenskapen inom hela utbildningssystemet, vilket kan öka behörigheten och antalet sökande till naturvetenskapliga program på universitet och högskolor.
Anständiga arbetsvillkor
Doktorander och postdoktorer ska erbjudas likvärdiga villkor oavsett nationalitet, och eventuella stipendier omvandlas till lön via lärosätet, för att göra forskning till en mer attraktiv karriärväg. Detta omfattar också avsättning av medel för juniora forskare och möjligheter för äldre forskare att trappa ner och dela med sig av sina erfarenheter. Dessutom understryker vi behovet av anständiga arbetsvillkor och tillgång till karriärutveckling för alla inom universitet, högskola och forskningsanläggningar.
Frida Lawenius, förbundsdirektör på Naturvetarna, understryker vikten av att skapa en miljö där unga forskare känner att de har möjligheter att utvecklas och bidra till samhället.
– Att investera i unga forskare är att investera i framtiden. Vi måste ge dem verktygen och villkoren de behöver för att utforska, upptäcka och driva vetenskap och utveckling framåt.
Sveriges framtid kräver stark forskningsmiljö
För att säkra Sveriges vetenskapliga framtid och konkurrenskraft krävs en stark och tillgänglig forskningsmiljö. Genom att förverkliga dessa förslag kan Sverige försäkra sig om att fortsätta vara i framkant inom forskning och innovation.
Här hittar du vårt inspel till forskningsproppen: naturvetarnas-inspel-till-forskningspropositionen-2024.pdf
Nikita Zeiloth
Journalist & digital innehållsproducent