Frågor & svar
Nyheter
Bekymrad man håller sig för pannan.

Så här gör du om du blir varslad

Nu börjar varslen dugga tätt efter en lång period av en stabil arbetsmarknad för naturvetare. Här delar vi tips på hur du gör och vilket stöd du kan få om det skulle hända dig. 

Publicerad:

Så här gör du om du blir varslad på grund av arbetsbrist:

  • Kontakta din lokala fackliga förening eller Naturvetarnas medlemsrådgivning.
  • Förhandlingar om arbetsbrist drar i gång när arbetsgivaren är redo för det och berör till en början orsaken och omfattningen av arbetsbrist. I nästa steg ser man över möjligheten till omplacering, turordning och eventuella uppsägningar. Som medlem är det bra att ha kontakt med den lokala föreningen. Läs mer om uppsägning här. 
  • Alla varsel leder inte till uppsägning. Om det ändå skulle hända börjar du med att anmäla dig som arbetslös på Arbetsförmedlingen.
  • A-kassa ansöker du om på Akademikernas a-kassas hemsida. Här behöver vissa handlingar som arbetsgivarintyg skickas in. Du ska också ha varit medlem i minst 12 månader. Läs mer om villkor och ansökan på akademikernasakassa.se. Tänk på att a-kassan inte ingår i ditt medlemskap i Naturvetarna, så kolla upp om du är medlem om du är osäker och ansök sen!
  • Som medlem i Naturvetarna omfattas du som regel av en inkomstförsäkring, vilken ger dig upp till 80 procent av hela din tidigare lön. Den bygger på att du har beviljats a-kassa i botten. Du ansöker om ersättning från inkomstförsäkringen på Inkomstförsäkringens hemsida hos Folksam.
  • Ta reda på om du har rätt till omställningsstöd från Trygghetsrådet eller motsvarande organisation. Ta också hjälp av Naturvetarnas karriärrådgivning för att komma vidare i arbetslivet.

Du kan få gratis vägledning från omställningsorganisationerna TRR, TRS och Omstella eget initiativ vill stärka sin framtida kompetens. Den som vill få hjälp att ta nästa steg i karriären kan få gratis karriärrådgivning, studiestöd för korta kurser, i vissa fall betalda utbildningar och vägledning och yttrande inför att söka omställningsstudiestöd för längre studier.

Tipsa gärna om:
TRR: Kompetensstöd med TRR
Vill du utveckla din kompetens? | Trygghetsrådet TRS
I anställning - Omstella

Medlemmar som är osäkra på vilken omställningsorganisation de tillhör kan hitta rätt här: Hitta din omställningsorganisation.