Den 3-23 maj kan du som är medlem rösta fram ombud till kongressen. Det gör du genom att logga in via ett mejl från Survey Generator. Tack för din röst!

Frågor & svar
Nyheter

Så gör du vid en strejk eller annan stridsåtgärd

Vårdförbundet har varslat om konfliktåtgärder på arbetsplatser där medlemmar i Naturvetarna jobbar. Här klargör vi hur du ska förhålla dig.

Publicerad:

– Du har rätt att vara neutral och kan själv bestämma dig för att inte ta över strejkande kollegors arbetsuppgifter, om det inte är en del av dina normala arbetsuppgifter, säger Tomas Björndahl, ombudsman på Naturvetarna.

Hur ska jag göra om arbetsgivaren vill att jag ska utföra arbetsuppgifter som de strejkande normalt utför?

– Hör av dig till Naturvetarna så ger vi råd och stöd i din specifika situation. Kom ihåg att du själv bestämmer om du ska förhålla dig neutral till konfliktåtgärden.

Kan inte Naturvetarna avgöra det?

– Nej, Naturvetarna får inte bestämma det åt dig eftersom det kan betraktas som en kollektiv sympatiåtgärd, som kräver särskilt beslut och varsel av förbundet.

Kan arbetsgivaren begära att jag utför skyddsarbete under en strejk?

– Även om du valt att vara neutral kan arbetsgivaren begära att du utför skyddsarbete i ett sådant läge. Kontakta Naturvetarna om arbetsgivaren framför en sådan begäran direkt till dig för vidare råd och stöd.

Tomas Björndahl påpekar att den här informationen gäller i nuläget.

– Den kan komma att förändras, så gå gärna in och kika på den här sidan med jämna mellanrum.

Jobbar du på en arbetsplats som berörs av varslet och har frågor kopplade till det kan du höra av dig till kor@naturvetarna.se.

Vill du veta mer om vad som gäller om stridsåtgärder hittar du det här: Avtalsrörelsen - Naturvetarna

Palle Liljebäck

chefredaktör