Frågor & svar
Nyheter

Nya karriärmöjligheter inom hälso- och sjukvård

Löner och kompetensmodeller stod i fokus när Naturvetarna träffade medlemmar i Region Västerbotten. En kompetensmodell för biomedicinska analytiker ska införas och de exempel som förbundet lyfte från andra regioner ledde till en intressant diskussion.

Publicerad:

– Kompetensbristen inom vården är akut och kompetensmodellerna är ett sätt att tydliggöra vilka utvecklingsmöjligheter som finns, säger Marita Teräs, förbundssekreterare på Naturvetarna.

Kompetensmodeller är strukturerade modeller för karriärutveckling inom hälso- och sjukvården. Kärt barn har många namn. De kan även kallas karriärmodeller, karriärstegar eller kompetensstegar.

Vanliga kriterier för kompetensmodeller är formell kompetens så som legitimation, avancerad akademisk examen och disputation. Andra kriterier kan vara reell kompetens vilket ofta handlar om kunskap om metoder, instrument, personcentrerad vård, samverkan i team, kvalitetsutveckling, säker vård och informatik.

 

Kompetensmodellerna främjar utveckling och lönespridning

Att en kompetensmodell för biomedicinska analytiker ska införas i Region Västerbotten är positivt. Men för att främja rörlighet och för att den administrativa bördan i vården kan minska är det viktigt att kompetensmodeller är nationella enligt Naturvetarnas medlemmar. Med ett sådant förhållningssätt blir det också lättare att få riktigt bra representanter för professionerna.

– Många medlemmar var frustrerade över att Region Västerbotten tycks ta deras kompetens för givet. Att kompetensutveckla sig och ta på sig fler ansvarskrävande arbetsuppgifter lönar sig inte. Flera var tydliga med att både akademiska meriter och klinisk erfarenhet bör lyftas fram i en kompetensmall. Det är viktigt att det finns åtminstone fem steg, så att det finns möjlighet att utveckla sig utan att ta ytterligare en akademisk examen.

Det är även viktigt att ta fram kompetensmodeller för de många små kliniska specialistprofessioner som finns i vården, såsom exempelvis sjukhusgenetiker, molekylärbiologer och mikrobiologer.

– I en situation där regionerna har svårt att behålla erfarna medarbetare kan kompetensmodellerna bidra till att fler ser möjligheterna till utveckling och väljer att stanna kvar. En förhoppning är också att kompetensmodellerna skulle kunna bidra till en ökad lönespridning.

Akademikeralliansen som är Naturvetarnas centrala part i avtalsförhandlingar lyfter särskilt vikten av att:

  • Akademisk kompetens synliggörs
  • Regionledningen har fattat ett inriktningsbeslut som är förankrat i organisationen
  • Facklig samverkan
  • Ansvarsfördelningen är tydlig
  • Tillräckligt med resurser avsätts
  • Med uthållighet över tid
  • Med uppföljning och utvärdering
Nikita Zeiloth

Journalist & digital innehållsproducent