Frågor & svar
Nyheter
 Hjärtskintigrafi

Ett steg närmare specialistutbildning för sjukhusfysiker: ”En patientsäkerhetsfråga”

Nu är det möjligt att den reglerade specialistutbildningen för sjukhusfysiker snart är på plats. – Svensk strålbehandling och diagnostik kan bli ännu mer konkurrenskraftig, menar Naturvetarnas utredare Marita Teräs.

Publicerad:

Nu står det klart att Socialstyrelsen får uppdraget att förbereda nya föreskrifter, och Naturvetarna välkomnar beslutet med öppna armar.

– Vi har de senaste året arbetat intensivt för att en reglerad specialistutbildning för sjukhusfysiker ska komma på plats, självklart är vi mycket nöjda! säger Naturvetarnas utredare Marita Teräs.

 

”Ännu mer konkurrenskraftig”

Vad betyder innebär beslutet för våra medlemmar?
– För våra medlemmar innebär beslutet att specialistutbildade sjukhusfysiker på sikt kommer att kunna vända sig till Socialstyrelsen för få ett bevis om specialistkompetens. Ytterst är detta en patientsäkerhetsfråga och det är därför det redan finns bestämmelser om detta på plats i patentsäkerhetslagen, säger Marita Teräs.

Vad kan den här utbildningen leda till?
– Förhoppningsvis kommer regleringen av sjukhusfysikers specialistutbildning innebära att svensk strålbehandling och diagnostik blir ännu mer konkurrenskraftig. Sverige kommer också att uppfylla kraven i EU:s strålskyddsdirektiv, säger Marita Teräs.

För uppdraget får Socialstyrelsen under 2024 använda 3 000 000 kronor. Socialstyrelsen ska senast den 1 april 2025 lämna en redovisning av uppdraget till Socialdepartementet.

En legitimerad sjukhusfysiker arbetar inom hälso- och sjukvården, med fokus på användningen av olika typer av strålning. Deras expertisområden inkluderar bildgivande diagnostik, där de säkerställer att medicinsk utrustning som röntgen och datortomografi fungerar korrekt och ger noggranna resultat med minimal strålningsdos till patienterna. Dessutom är de involverade i planering och genomförande av strålbehandling för cancerpatienter.

Deras expertis säkerställer att medicinsk strålning används på ett säkert och effektivt sätt för patienternas bästa. Kunskap och noggrannhet är av avgörande betydelse för att undvika risker och garantera korrekt behandling.

Ellinor Molin

webbredaktör