Fakta och vetenskap var i fokus på Naturvetarnas kongress som startade i dag. Ministern Mats Persson slog fast några punkter som är som ljuv musik för naturvetare.
Högt på regeringens agenda står satsningar på skola och utbildning, liksom innovation med tyngdpunkt på life science.
– I takt med att världens länder får ökat välstånd blir hälsa allt viktigare, där fler har råd att betala för att hålla sig friska. Länder som satsar på life science är framtidens vinnare, slog arbetsmarknadsministern fast.
Men då gäller det att unga lockas att plugga naturvetenskap i ett läge där det redan i dag är kompetensbrist. I paneldiskussionen som leddes av På spåret-vinnaren Fritte Fritzson konstaterade han att många platser på universiteten står tomma.
Nyfikenhet och lust
– Ta vara på barnens nyfikenhet och lust. Det behövs fler förebilder som visar att naturvetare fixar viktiga samhällsutmaningar, sa Lisen Schultz, forskare och föreståndare för Stockholms Resilience Center.
Jessica Abbott, prefekt vid Lunds universitet, var inne på samma spår och menar att en lösning kan vara att man lite senare än i dag väljer utbildningsprogram. Det skulle kunna få fler att upptäcka tjusningen med naturvetenskap, menar hon.
Här hade Mats Persson en poäng.
– Vi är ett innovationsland men vi pratar aldrig om det. I det ligger att ta hand om naturen och skydda miljön. I dag finns det en ytlighet där snabba pengar är nummer ett. Här gäller det att visa att man kan tjäna pengar även inom det här området.
När Fritte ställde frågan om det satsas tillräckligt på forskning var Mats Persson blixtsnabb.
– Vi gör stora satsningar i forskningsproppen med tyngdpunkt på STEM – naturvetenskap, teknik och matematik. Sedan är det upp till forskarna som fördelar pengarna genom forskningsråden.
Mindre styrning av forskningsmedel
Men här vill Jessica Abbott se mindre av styrning och mer pengar till nyfikenhetsforskning.
– Båda behövs men kom ihåg att de flesta genombrotten har skett tack vare grundforskningen. Riktade medel är inte fel, men det kan bli för mycket.
Lisen Schultz lyfte frågan om att få utländska studenter och forskare att stanna i Sverige.
– Vi har ett högt söktryck till våra utbildningar med fokus på hållbarhet. Ett problem är svårigheterna med att få uppehållstillstånd och all byråkrati runt det.
Få fler studenter att stanna
Här kom Mats Persson med ett efterlängtat löfte.
– Vi vill behålla toppstudenterna. Därför ska det bli enklare för dem att stanna. En utredning pågår och beräknas vara klar om ett år.
Clara Hernblom, aspirant vid Holmen Skog och nyexad jägmästare, tryckte på behovet av att välkomna utländska studenter till olika kåraktiviteter.
Näringslivet fattar galoppen
När panelen kom in på frågan om den gröna omställningen skärptes tonen efter nyheten om att Sverige halkar efter.
– Näringslivet har fattat galoppen och går före då omställningen är lönsam. Även fackförbunden är med på tåget, då det handlar om jobben, sa Lisen Schultz.
Här gick Mats Persson till försvar för regeringens förda politik.
– Vi lyssnar både på forskarna och väljarna, där åtgärder måste ha legitimitet hos befolkningen. Se hur det gick i Frankrike med gula västarna, säger han med hänvisning till priset vid pump.
Lisen Schultz menar att det inte behöver vara så.
– Våra studier visar att det finns en vilja till att höja bränslepriserna om boende på landsbygden kompenseras, sa Lisen med adress till ministern.
Palle Liljebäck
chefredaktör