Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna vill öronmärka tid för kompetensutveckling

Det börjar bli skarpt läge i avtalsrörelsen. Naturvetarna har nu växlat yrkanden med IKEM och Gröna Arbetsgivare. Framåt vårkanten ska nya avtal, som reglerar löner och villkor, vara på plats.

Publicerad: Uppdaterad:

En av Naturvetarnas hjärtefrågor är kompetensutveckling, som medlemmarna vill att förbundet ska driva enligt en färsk medlemsundersökning.

- Våra medlemmar vill ha mer tid till kompetensutveckling, Det är nödvändigt både för att själv hänga med i den snabba utvecklingen på arbetsmarknaden, men även för att fortsätta tillföra värde på sina ofta kunskaps- och forskningsintensiva arbetsplatser. Arbetsgivare måste kunna garantera uppemot fyra timmar kompetensutveckling i veckan om vill att innovationslandet Sverige ska fortsätta ligga i framkant, säger Per Sjödin, förhandlingschef för fackförbundet Naturvetarna.

Genomsnittet för naturvetares kompetensutveckling på arbetstid är 15-45 minuter i veckan, visar siffror som Naturvetarna tagit fram. Förbundet vill nu att arbetsgivaren öronmärker ett visst antal timmar per vecka för sina arbetstagare för kompetensutveckling.

– Möjligheten finns ofta på papperet, men tiden räcker inte till. Därför vill vi öronmärka tid för kompetensutveckling i avtalen, säger Erik Forsberg, skoglig specialist på SCA Skog.

Han ingår i Naturvetarnas avtalsdelegation inom Gröna arbetsgivarna.

Den frågan är också prioriterad inom IKEM-området.

– I ett läge med kompetensbrist ligger det även i arbetsgivarens intresse att satsa på kompetensutveckling. De företag som erbjuder det blir mer attraktiva och konkurrenskraftiga, säger Helena Sylvan, projektledare på diagnostikföretaget Cepheid, som ingår i avtalsdelegationen inom IKEM.

Hon klargör att antalet timmar inte behöver specificeras då behovet av kompetensutveckling varierar över tid och var man befinner sig i karriären.

 

Föräldralön en annan viktig fråga

– Vi vill att karensen i föräldralönen – den utfyllnad som arbetsgivaren står för – ska tas bort. Det innebär att nyblivna föräldrar ska få föräldralön från första dagen på ett nytt jobb. Lika angeläget är att ta bort tvånget att jobba vidare efter avslutad föräldraledighet, säger Erik Forsberg.

Det menar både han och Helena Sylvan är viktiga steg mot ett mer jämställt arbetsliv och som gör arbetsgivarna mer attraktiva.

Ett hållbart arbetsliv där det finns tid för återhämtning är ännu en hjärtefråga.

– Många av våra medlemmar har löst av övertidsersättningen mot till exempel en extra semestervecka. Här ser vi att många jobbar för mycket utan att bli tillräckligt kompenserade. Det måste vi hitta en lösning på, säger Erik Forsberg.

 

Märket som styr lönen

– Lönen ska sättas med hänsyn till individens prestation och vad den tillför företaget. Märket menar vi ska ses som ett golv med möjlighet att ge högre lönehöjningar i företag som går bra, säger Helena Sylvan.

De är också överens om att frågan om arbetstidsförkortning ska regleras i avtal mellan parterna och inte i lag.

– Förutsättningarna ser lite olika ut i olika branscher. I företag med utländska ägare kan det vara svårare att minska arbetstiden, då vi konkurrerar på en global marknad, säger Helena Sylvan.

Erik Forsberg menar att kortare arbetstid ska ses som ett sätt att skapa balans mellan arbete och fritid, där det kan handla om att avsätta mer pengar till flexpension som gör det möjligt att gå ner i arbetstid när pensionen närmar sig.

I det sammanhanget är det viktigt att tjänstepensionen går i takt med den höjda pensionsåldern.

– Det är ett sätt att behålla viktig kompetens genom att göra det attraktivt att jobba längre, säger de samstämmigt.

 

Naturvetarnas yrkanden till IKEM

Naturvetarna och Sveriges Ingenjörer yrkar följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2025: 

  • Ett löneutrymme om 4,2 % ska avsättas per den 1 april 2025 om lokala parter inte kommer överens om annat.
  • Löneavtalet tillförs en mer utvecklad skrivning om vad en analys av lönestruktur ska innefatta och hur de lokala parterna ska gå till väga för att tillsammans komma överens om en önskad lönestruktur som bygger på goda arbetsinsatser, kompetens och erfarenhet.
  • Parterna ska ta fram partsgemensam lönestatistik gällande de för avtalsområdet relevanta befattningarna.
  • En avsättning om 0,x procent ska göras till förkortad arbetstid. Storleken på avsättningen preciseras under kommande förhandlingar. Avsättningen ska gå till Livsarbetstid – Arbetstidskonto.
  • Se över och förbättra de ersättningsregler i avtalet som gäller arbetsuppgifter som är möjliga att utföra från hemmet vid beredskap (§ 5 mom 3:3)
  • Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
  • Ersättning för övertid ska höjas.
  • Rätten till föräldraledighetstillägg i 126 arbetsdagar ska utges utan krav på kvalifikationstid.
  • Öronmärkt tid för kompetensutveckling ska införas för varje medarbetare.
  • Att Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna förutsätter att arbetsgivarorganisationen Innovations- och kemiindustrierna medverkar till konstruktiva förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och PTK respektive LO om villkoren för att frigöra sig från kollektivavtalsbundenhet i samband med utträde ur en arbetsgivarorganisation och att ett rekommendationsavtal omgående implementeras på avtalsområdet.

 

Naturvetarnas yrkanden till Gröna Arbetsgivare

Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna yrkar på följande avtalsförändringar fr.o.m. 1 april 2025:

  • Ett löneutrymme om 4,2 % ska avsättas per den 1 april 2025 om parterna inte kommer överens om annat.
  • En avsättning om 0,X procent ska göras till befintligt centralt system för förkortad arbetstid. Storleken på avsättningen preciseras under kommande förhandlingar.
  • Avtalets tidsbegränsade anställningsformer ska ses över och en konverteringsregel införs.
  • Deltidsanställd ska ersättas med övertidskompensation på motsvarande nivå som heltidsanställd för allt arbete som sker utöver den gällande ordinarie dagliga arbetstiden för deltidsanställningen.
  • Den anställde ska ges rätt till förskottssemester för att säkerställa rätt till betald huvudsemester.
  • Den anställde ska ges möjlighet till semesterväxling.
  • Föräldralön ska utges utan krav på kvalifikationstid. Kravet på att vara anställd tre månader efter föräldraledighetens avslut slopas. Föräldralön ska utbetalas fortlöpande under föräldraledigheten.
  • Sveriges Ingenjörer och Naturvetarna förutsätter att Gröna Arbetsgivare medverkar till konstruktiva förhandlingar mellan Svenskt Näringsliv och PTK respektive LO om villkoren för att frigöra sig från kollektivavtalsbundenhet i samband med utträde ur en arbetsgivarorganisation och att ett rekommendationsavtal omgående implementeras på avtalsområdet.
  • Formuleringen av löneavtalets revisionsdatum ska ses över.
  • Protokoll angående Livsarbetstid tillförs avtalstrycket.
  • Öronmärkt tid för kompetensutveckling ska införas för varje medarbetare.
Palle Liljebäck

chefredaktör