Avvikande öppettider den 15-16 oktober, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Nyheter

Naturvetarna lyfter det hållbara arbetslivet 2025

Vad vill Naturvetarna med löner och villkor i avtalsrörelsen 2025? Att medlemmarna mår bra och är hållbara är en av flera hjärtefrågor.

Publicerad:

– Det handlar om att alla har rätt till ett hållbart arbetsliv där det finns balans mellan arbete och fritid. Lika viktigt är att arbetsplatsen är fysiskt säker. Det ska gälla på laboratorier, men också inom industrin och i skogs- och lantbruket, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

På arbetsplatser där det finns risker har arbetsgivaren ett ansvar för att det finns skyddsutrustning. Naturvetarna menar att det också ska finnas rutiner för ensamarbete.

Det gäller inte minst vid tillsyn och inspektioner av djurhållning, miljö och andra verksamheter där hotfulla situationer kan uppstå.

Återhämtning en nyckel

Samtidigt ser trenden med stress och utbrändhet i arbetslivet inte ut att mattas av. Tvärtom ökar den bland tjänstemän.

– Det är oroande i ett läge där vi förväntas arbeta allt högre upp i åldrarna. Därför är det så viktigt att jobba med den sociala och organisatoriska arbetsmiljön. Där har skyddsombuden en viktig roll och ska finnas på alla arbetsplatser.

Per Sjödin menar att återhämtning är en nyckel för att klara det uppskruvade tempot i arbetslivet.

– Många har löst av rätten till övertidsersättning, vilket i grunden är bra. Men det gäller att även de ges möjlighet till återhämtning. För många står inte heller kompensationen i paritet med den övertid som arbetas.

Arbete och fritid går in i varandra

Det nya digitala arbetslivet med möjlighet att arbeta hemma är också av godo, men kan göra att gränserna mellan arbete och fritid suddas ut.

– Här är det viktigt med löpande dialog med närmsta chef, både för att säkerställa en rimlig arbetsbelastning och för att inte halka efter i karriären.

 

Det här vill Naturvetarna gällande arbetsmiljö och hållbart arbetsliv

  • Uppnå balans mellan arbete och privatliv. Medarbetare som arbetar mot olika tidszoner är särskilt utsatta och riskerar att jobba för mycket.
  • Införa skyddsregler för tjänstemän med förtroendearbetstid. I det ligger att ha förebyggande åtgärder på plats och att vid behovs ha en löpande dialog. 
  • Att kompensationen för avlöst övertidsersättning bestäms på individnivå och ses över regelbundet och omregleras vid behov. 

 

Naturvetarnas fokusfrågor i avtalsrörelsen 2025:

  • Lönen ska spegla ansvar, kompetens och resultat.
  • Jämställdhet med en föräldralön som gynnar rörlighet på arbetsmarknaden.
  • Öronmärkt tid för kompetensutveckling, inskrivet i kollektivavtalen.
  • Arbetsmiljö och hållbart arbetsliv.
  • Individuella villkor inom ramen för kollektivavtalet.
  • Klimat, miljö och hållbarhet.
Palle Liljebäck

chefredaktör