Nu lägger vi i en högre växel i arbetet med att skapa hållbara arbetsplatser. Därför inför vi klimatombud som har rollen att lyfta frågor om klimat och hållbarhet. Intresserad av att bidra till en hållbar arbetsplats? Intresseanmälan är öppen!
För att komma framåt i klimatfrågan behöver alla goda krafter i samhället samarbeta. Stora delar av näringslivet är på väg att ställa om. Naturvetarna har länge jobbat med klimatfrågan och vill nu engagera medlemmarna, som ofta jobbar med frågor om hållbarhet i sin vardag.
En av dem är Fredrik Högberg, hållbarhetssamordnare vid Göteborgs universitet, och Naturvetarnas första klimatombud.
– Jag arbetar med hållbarhet varje dag. Som fackligt klimatombud ser jag ännu en möjlighet att jobba för en positiv förändring även på min arbetsplats, säger han.
Naturvetarnas pilotprojekt med klimatombud drog i gång i våras och i höst startar en utbildning för pilotgruppen. Tanken är att fortsätta erbjuda utbildningen till intresserade medlemmar även efter det.
– Vi vill inspirera medlemmar att aktivt bidra till en mer hållbar arbetsplats. Arbetet kommer genomföras i nära samarbete med arbetsgivare och det lokala facket, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
Utbildningen arrangeras av FairTrans. Några exempel på vad ett klimatombud kan se över i verksamheten är allt från att minska utsläppen på jobbet till att inspirera kollegor och arbetsgivare till att göra hållbara val. Men det kan också innebära kunskapshöjande insatser för att öka medvetenheten om klimatpåverkan.
Vill du bli klimatombud? Läs om uppdraget och anmäl intresse här.
Vad är ett klimatombud?
Idén kommer från Storbritannien där ”Green Reps” är fackliga ombud för klimatfrågor. Flera svenska fackförbund har anammat den brittiska idén om att införa ett klimatperspektiv i det fackliga arbetet genom ett klimatombud.
Klimatombudets uppgift är att bidra till en ökad klimatmedvetenhet genom att lyfta hållbarhetsfrågor på sin arbetsplats. Exempel på uppgifter ett klimatombud kan ha:
- Arbeta för hållbara resor i jobbet
- Anordna inspirationsföreläsningar eller workshops om klimatfrågor
- Minska matsvinnet på arbetsplatsen, ordna en kompost, eller se över sortering
- Arbeta för att inköp och leveranser är klimatsmarta
Text: Julia Nederberg