Frågor & svar
Nyheter

Miljöinspektören Emeli blev jagad med järnrör

Att göra bra för miljön och vår framtid är drivkraften för Emeli Magnusson. Men det har ett högt pris. Hon får utstå – men aldrig acceptera – hat och hot i sin yrkesutövning.

Publicerad:

En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.

”Frågan är om arbetsgivarnas arbete med att förebygga våld, hot och trakasserier på jobbet verkligen fungerar. Den frågan borde regeringen utreda. Vi tycker också att fackförbunden ska ges större möjligheter att agera om inte arbetsgivaren utreder och åtgärdar när anställda utsätts för brott på jobbet”, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.

 

Jagad med järnrör

Vi besöker Emeli Magnusson på kommunen i Landskrona. Hon jobbar med tillsyn av bland annat industrier, förorenad mark, deponier och enskilda avlopp.Emeli2_200.jpg

– Jag stortrivs och känner att jag gör skillnad för miljön. Baksidan är att vi måste vara på vår vakt. Jag har själv blivit jagad med ett järnrör av en person som hade blivit ålagd att skaffa en ny anläggning för sitt enskilda avlopp.

Utöver att ett nytt avlopp kostar närmare två hundra tusen ska de som inspekteras också betala en avgift för inspektionen.

– Det gör att vi ofta inte är välkomna, det gäller särskilt när vi gör oanmälda kontroller, då situationen kan bli hotfull. Därför ska man i de fallen helst vara två.
Ännu en säkerhetsåtgärd är att parkera bilen med nosen utåt, så att man snabbt kan ta sig från platsen.

 

Bullervallar en miljöbomb

Just nu gör kommunen i Landskrona en satsning på oanmälda besök på miljöfarliga verksamheter, som industrier och avfallshantering.

– Ofta kan besöken börja trevligt, men som snabbt övergår i något annat när vi vill titta närmare på hur saker hanteras. I de fallen åker vi alltid ut två och är utrustade med larm. Kollegerna ska också veta var vi befinner oss och när vi beräknas vara tillbaka. Det har hänt att kollegor har blivit inlåsta

När det kommer till avfall och sopor – som är en lukrativ bransch med låga straff – är det svårt att få tillträde och hotbilden är ofta verbal, förklarar Emeli Magnusson. Detsamma gäller förorenade schaktmassor som ofta hamnar i bullervallar.

– I stället för att betala en deponiavgift kan entreprenören tjäna en slant genom att sälja det som fyllnadsmassa till bullervallar. Även om det har blivit bättre så finns det bullervallar runt om i Sverige som läcker miljögifter till grundvatten och vattendrag.

Att lagen är lika för alla och att den följs motiverar Emeli i sitt arbete.
– Bra chefer som stöttar och åtgärdar problem som dyker upp är räddningen. Att få utbildning och ha bra rutiner för hur man ska bemöta hot och våld är viktigt för vår säkerhet.

 

Läs mer:

Djurskyddshandläggare hängs ut i sociala medier

Skrik och förolämpningar vid Tyresta nationalpark

Hot inom akademin: "Diskriminering förekommer"

Palle Liljebäck

chefredaktör