Frågor & svar
Nyheter

Månadens fråga: Hur ser ditt hållbara arbetsliv ut?

Vi ska jobba allt högre upp i åldrarna samtidigt som vi ser att allt fler går in i väggen. Nu undrar vi vad din arbetsgivare gör eller kanske borde göra för att du och dina kollegor ska må bra på jobbet och hålla er friska.

Publicerad:

Svara genom att skriva en kommentar nedan.

Kommentarer

Kommunalt bolag 2024-05-13

Min arbetsgivare erbjuder friskvårdstimme och friskvårdsbidrag. Vi får även svara på medarbetarundersökning och gå på hälsokontroll då och då men arbetsgivaren har än så länge inte lyckats införa någon betydande strukturell förändring utifrån dem bara diffusa löften. Precis som många andra beskriver har vi en arbetsplats där alla har för mycket att göra och det saknas gemensamma prioriteringar. Jag skulle vilja att min arbetsgivare jobbar mer med visioner/mål/personliga prioriteringar, ser varje persons unika kompetens/egenskaper och använder dem istället för att pressa till att gå emot dem. Jag skulle vilja ha möjligheten att gå ner i tid och inte jobba 100% men det måste arbetsgivaren godkänna och normalisera så att det inte blir att man pressar in samma mängd jobb på färre timmar.

Ghaidaa 2024-05-13

När man jobbar på ett 24/7 verksamhet tyder att man jobbar vissa helger och som kompensation för den här helger man får 2 lediga dagar men dem hänger inte ihop efter varandra. Man jobbar 3 eller 4 dagar i sträck sen en ledig dag då man hinner inte återhämta sig. Vissa veckor blir 45 timmar och vissa 38. Hur skulle man kunna orka jobba länge till pension om man blir utbränd och utmatad på en lång period. Något annat friskvård på en stor summa 5000 kr , när kan man hinna använda den om man är på jobbet 9 timmar varje dag och har jobbat och slitet sig , vem orkar träna eller gör några aktiviteter?. Är inte lagom om man ska jobba 6 timmar per dag eller 4 dagar per vecka så kan verksamheten behålla sina personal friska och pigga då kan man jobba länge till pensionen på 67 år och hinna ägna åt sig en bra fritid och utföra aktiviteter.

Maria 2024-05-13

Ett tydligare och modigare ledarskap där prioriteringar (ffa bortprioriteringar) sker strukturerat och på rätt nivå, inte att allt hamnar på handläggaren/tjänstemannen/arbetaren att hantera obalans i uppdrag och resurser. Också viktigt att i den mån det går i dialog med chef få påverka sin livssituation med möjlighet till distansarbete, flex, jobba mindre under perioder(även utan barn).

eva 2024-05-13

Friskvårdspeng, får vi. Chefer vill väl men alla är stressade och pressade och då blir det svårt att verkligen göra förändringar.

BättreFramtid 2024-05-13

Jag hade gärna sett att AG utbildade mer inom effektiva arbetssätt och att vilorummet utformades som ett avslappningsrum dit man kan gå och sätta sig några minuter för återhämtning.

BättreFramtid 2024-05-13

Jag hade gärna sett att AG utbildade mer inom effektiva arbetssätt och att vilorummet utformades som ett avslappningsrum dit man kan gå och sätta sig några minuter för återhämtning.

Carina 2024-04-15

Rätt till deltid.

Linda 2024-04-15

Det är omöjligt att ständigt hålla ett högt tempo. Det är bra om det finns möjlighet att efter ett stort projekt eller en krävande arbetsperiod ges utrymme att komma ikapp med andra arbetsuppgifter och att inte de också är lika krävande.

Linda 2024-04-15

Införa friskvårdstimme (eller timmar). Friskvårdspeng hjälper inte när man måste pressa in nödvändig träning på fritiden.

Kristina Westerdahl 2024-04-15

Öppna kontorslandskap kanske inte passar alla äldre pga nedsatt hörsel och att bakgrundsljud kan vara mer störande. Jag är frusnare nu (60 plus) och upplever landskap som kalla och dragiga, särskilt på sommaren. jag känner mig tröttare och mina sömnbesvär har inte minskat efter 60. Jag skulle önska att min arbetsgivare hade policy att möten endast är mellan 9 och 15. Då hinner jag till kontoret före första mötet och jag har möjlighet att anpassa efter hur mycket jag orkar jobba varje dag. Uppskattning av äldre medarbetare. Mina chefer behandlar mig som mina unga kollegor fast jag kan mer och har mer erfarenhet av det vi gör än de (och mina chefer). Känns som min erfarenhet inte är värd att lämna vidare. Tydlig pensionsinformation både från arbetsgivare och fack. En del arbetsgivare erbjuder att få ned till 80% tjänst efter en viss ålder och det låter som en bra deal. Men om pensionsavsättningen på 26% över en viss lönenivå försvinner så kommer inte 5 år på 80% att motsvara 4 år på 100% för pensionen.

Torbjörn 2024-04-15

Arbetsgivaren lyfter mer och mer in den klassiska produktionsmodellen för fabriksarbete in i tjänstearbetet och låter strategiska kvalitetsarbetare ta fram mallar, ärende modeller och tidsposter för det kunskapsintensiv tjänstearbetetet och styckar upp detta till effektivt fabriksarbete där klockan sätts på då tid för debitering ska fastställas för debiterbara modellelement och där alla moment blir en del av en produktionsplan. Allt övervakas av strateger som ur ärendesystemet söker fakta syftande till förfining av modellerna och vidare effektivisering av produktionen. Tjänstemännen med lång kvalificerad kunskapsintensiv utbildning degraderas till löpande band tjänstemän som måste hålla sig inom de loopar av olika produktions linjer som de kvalitetsansvariga, dito strategerna samt cheferna övergripande styr tjänsteproduktionen inom. De de borde göra är att gå ifrån top down modellen och utgå från en bottom up modell med tillitsbaserat ledarskap där lag inom olika ansvarsramar själva skapar sin organisation syftande till att nå de strategiska målen. Och där stort fokus läggs på självbestämmande i grupp om vad, hur och tills när kopplat till mål och genom utvärdering samt succesiv kompetens utbildning. Och att det till gruppen knyts strategiska resurser såsom ärendehantering system, GIS, miljöövervakning men även HR för organisering av arbetet.

KMC 2024-04-15

Tydlighet i roller och mellan roller. Vem gör vad, när och hur.

Sen insikt 2024-04-15

Arbetsgivare behöver lära sig mer om och bättre ta vara på personer som tänker och fungerar annorlunda.. Drabbades av själv av utmattningssyndrom efter 60 och i rehabprocessen var det en läkare med erfarenhet av NPF utredningar som gav mig insikten att jag är en högpresterande autistisk person. Förstår nu varför vissa arbetsmiljöförhållanden har så stark negativ påverkan på mig men i rehabprocessen har tyvärr ingen hänsyn tagits till detta. Det sorgliga är att det är förhållandevis små förändringar jag skulle behöva. Misstänker att min situation inte är unik vilket i sig skulle innebära att det finns mycket att vinna för arbetsgivare att med små medel göra stor skillnad.

Anna 2024-04-15

Till att börja med borde min statliga arbetsgivare våga genomföra en medarbetarundersökning eller på nåt sätt mäta hur medarbetarna upplever sin arbetsmiljö och arbetsbelastning. Senaste mätningen gjordes för tio år sedan. Därefter kan de också analysera resultaten och vidta åtgärder. Idag råder helt andra regler för t ex distansarbete och arbetstryck för chefer jämfört med medarbetare.

Daniel Gyllander 2024-04-15

Vi får generöst friskvårdsbidrag, får löpande frågor att besvara angående psykosocial arbetsmiljö genom plattformen winningtemp som sedan följs upp, samt en trivselpeng till varje avdelning att göra något gemensamt med.

NästaKassa 2024-04-15

Jag tänker att jag lägger upp en skylt i datorn med nästa kassa, tack. Och släcker för dagen.

Jenny Olsson 2024-04-15

Kortare arbetsdagar. Max 7 timmar per dag. Mer tid för friskvård. Möjlighet att jobba hemifrån.

Tim 2024-04-15

Vi har friskvårdsbidrag och en timmes friskvårdstid i veckan.

Malin 2024-04-15

Träning på arbetstid borde erbjudas

Anna-Karin 2024-04-15

Erbjuda flexiblare arbetstider, mer möjlighet till distansarbete och friskvårdstimme. Samt se till att minska stressen.

Anna G 2024-04-15

Friskvårdsbidrag, friskvårdstimme, samverkansavtal, distansavtal, trivselgrupp som ordnar aktiviteter, gym på jobbet. Uppmuntra aktiv transport till och från arbetet samt i tjänsten om det är möjligt, även med enklare cykelservice för medarbetarnas egna cyklar 1 ggr/år.

Lisbet 2024-04-15

I mit arbete modtager jag upp mot 200 email per dag. Långt de flesta är inte alls relevante för mig eller de projekt jag arbetar med. Det skulle vara bra om arbetsgivaren gör sin del i att lära personal bra mails etikett och sättar upp sina system så endast den grupp av medarbetare som berörs av en vist program eller information får dessa mails.

Catrine Johansson 2024-04-15

Vi får friskvårdsbidrag på 3000 kr /år, samt en korg med frukt / vecka.

Charlotte 2024-04-15

Tillåta arbetstagaren att själv bestämma över hur ofta man vill arbeta hemifrån

Susanna 2024-04-15

Eftersom vi i genomsnitt, har bättre hälsa högre upp i åldrarna kan vi också lönearbeta högre pensionsålder. Det vore också bra för samhällsutvecklingen om kunskaper och erfarenheter hos människor kunde användas längre. Om vi samtidigt kortar ner arbetstiden (förlänger semester och kortare veckoarbetstid) kan vi orka längre. Vi har också en massa administrativa uppgifter som tenderar att öka utan att att kvalitet i kärnverksamheterna blir bättre så här kan det skalas bort uppgifter. AI kan utföra vissa uppgifter och fler arbetslösa kan komma i arbete.

Isabelle 2024-04-15

Vi har firanden återkommande varje månad inskrivet i affärsplanen där vi köper in bubbel, tårta och firar att vi är så bra och lyfter saker som vi vill fira. Vi har också utökat friskvårdsbidrag.

Anna K 2024-04-15

Jag är arbetslös och har blivit av med fyra tillsvidaresanställningar under min s.k. karriär....jag önskar att jag hade haft ett arbete överhuvudtaget!

eva 2024-04-15

satsa på friskvård, distansarbete, kortare arbetsdagar, möjlighet till personlig utveckling för att motverka stress och nå ett mer hållbart arbetsliv

Ann-Sofie 2024-04-15

Jag tycker att arbetsgivaren skulle tillåta att man går ner i arbetstid om man vill det lika väl som att man ha rätt att ansöka om full tid. Det är omodernt att alla skall arbeta 100%. Många vill inte det men arbetsgivarna är ovilliga att vara flexibla.

Marie 2024-04-15

Jag har gått ner i tid och jobbar 80 %. Är fantastiskt, mår jättebra, stressar mindre och orkar mer. Nu hinner jag leva mer hållbart på många sätt, och upptäckt att jag på "köpet" konsumerar mindre.

Anna 2024-04-15

För att få balans i livet och minska sjukskrivningarna bör man införa arbetstidsförkortning eller friskvårdstimme och mer än 5 veckors semester.

Maria MW 2024-04-15

4-dagarsvecka, friskvårdstimme på arbetstid.

erik 2024-04-15

Viktigt tror jag att: * AG vågar ta det ansvar som AG har för att prioritera, eller minst ge vägledning, mellan arbetsuppgifter och inte skjuta ohanterliga mängder ned på lägre nivåer där tid och uppgifter inte är i balans. En konkret gemensam realistisk målbild med prioriteringar kan vara ett första stöd för arbetstagaren att bättre hantera detta. Kräver dock fortfarande att AG har förmågan att inse när det är för mycket och då som AG våga själv eller i samtal med arbetstagaren "välja bort". * Konflikter ses som utgångspunkt för samtal och utveckling inte smusslas åt sidan. * Inse att det är skillnad på problem och symptom på problem. Och att det är problemen och inte symptomen (att trösta?) som långsiktigt måste diskuteras och lösas.

Malin 2024-04-15

Friskvårdsaktiviteter/utflykter

Simon 2024-04-15

Att erbjuda såväl friskvårdsbidrag som friskvårdstimme är en bra start, men det krävs också en arbetsplatskultur som uppmuntrar till friskvård. Det är nog inte helt ovanligt att ögonbryn höjs eller ögon rullas när någon nämner att de ska använda sin friskvårdstimme, en tydlig indikation på att man har en bit kvar för att ens acceptera friskvård på arbetsplatsen.

My 2024-04-15

Vi har regelbundna avstämningar där mående och belastning lyfts. Vi hittar på aktiviteter utanför arbetstid. Vi får hjälp med individuella anpassningar när så behövs. Vi kommunicerar öppet, kollegor emellan, och det är accepterat att sätta gränser och säga nej

Claes 2024-04-15

Jag tycker det är struntsnack att vi SKA jobba högre upp i åldrarna. Fler har möjligheten att jobba längre och det kan vara bra för de som vill men för de flesta handlar det om prioriteringar. Att utnyttja tiden till annat efter ett långt arbetsliv medan man förhoppningsvis fortfarande är relativt pigg är värt så oändligt mycket mer än någon tusenlapp mer i pension. Pengar som du i värsta fall inte ens får möjlighet att utnyttja!
Kommentera