Tillhör du dem som inte riktigt tagit tag i det där med chatGPT eller Copilot än? Då är du inte ensam. Men det finns goda skäl till att lära dig mer om AI om du ska ha en chans när du söker jobb framåt.
Tidigare teknikskiften har inte påverkat akademiska yrken i samma grad som AI förväntas göra. Därför lyfter AI-kommissionen i rapporten Färdplan för Sverige att fler svenskar måste lära sig om AI, och att AI måste integreras i såväl högskoleutbildningar som på arbetsmarknaden.
– Kognitiva jobb, det vill säga kunskapsyrken, är mest exponerade för AI, berättar Erik Engberg, doktorand i nationalekonomi på Ratio och Örebro universitet.
Han forskar i AI:s påverkan på arbetsmarknaden, och håller med om att det kan krävas ett kunskapslyft:
– Användningen av generativ AI i arbetslivet är än så länge ganska begränsad, men den framtida potentialen kan vara stor. Utbildningsväsendet står inför en utmaning när det gäller att lära ut de AI-kunskaper som kommer vara viktiga på framtidens arbetsmarknad.
I dagsläget är det ungefär en tredjedel av svenskarna som har använt generativ AI under det senaste året, enligt Internetstiftelsen. Av dem är det framför allt de mellan 18-34 år som använder verktyget. De äldre har hamnat på efterkälken. För naturvetare så ligger siffrorna på samma nivå, enligt en ny undersökning från Naturvetarna.
Kunskap saknas
Undersökningen visar att de som ännu inte använt AI uppger att de inte vet hur verktygen fungerar. Knappt en tredjedel har fått en introduktion, och bara en fjärdedel har erbjudits kompetensutveckling inom generativ AI. I flera verksamheter finns det dessutom särskilda säkerhetsregler som gör att verktygen inte introducerats än.
– Många vill lära sig, och sannolikheten att använda det på ett smart och säkert sätt ökar om verktyg och utbildning anpassas efter verksamhetens behov, säger Petra Malm Danielson, samhällspolitisk chef på Naturvetarna.
Gynnsamt att lära sig möjligheterna med AI
Naturvetarkompetens är starkt efterfrågad på arbetsmarknaden. Att rekrytera är dyrt och ibland är det inte ens möjligt att få tag i den kompetens som behövs. Det är också dyrt att ha medarbetare som inte levererar så bra som de kan göra.
– Arbetsgivare tjänar på att erbjuda fler möjligheter till kompetensutveckling, både inom AI men även i stort, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.
När naturvetare listar vad som är viktigt hos en framtida arbetsgivare, så hamnar kompetensutveckling som en av topp 3 mest efterfrågade faktorer. De andra två är konkurrenskraftig lön och arbetstidsförkortning med bibehållen lön, där man förväntas leverera samma resultat som när man arbetar 40 timmar. Ekvationen kan vara svår att få ihop – men även här kan AI vara en del av lösningen.
– En ökad användning av AI kan hjälpa medarbetarna att kapa arbetstid, säger Per Sjödin.