Den första kullen studenter som har gått utbildningen i Regulatory affairs spås en lysande framtid. Den kompetensen är svår att hitta både här hemma och globalt. I augusti kommer en ny chans att vässa den kompetensen.
– När den här utbildningen dök upp var det självklart för mig att nappa. Kompetensen om regulatory affairs gör att jag kan utvidga mitt företag till att också sälja läkemedel. Det tillstånd jag har i dag gäller medicintekniska produkter, säger Eva Thunell som är apotekare i botten.
Mycket talar för att en bra arbetsmarknad väntar den första kullen som har gått utbildningen vid Läkemedelsakademin, som är en del av Apotekarsocieteten. Under festliga former genomfördes avslutningen i mitten av juni.
– Kompetensen behövs inom hela kedjan och är en bristvara på arbetsmarknaden, vilket flera rapporter visar. Därför tog vi initiativ till att starta den här utbildningen, säger Marita Teräs, förbundssekreterare på Naturvetarna.
Nyfikenhet en viktig drivkraft
Regulatory affairs handlar om så mycket mer än att dokumentera och analysera data. Det är en viktig del i det strategiska arbetet och ger koll på helheten, från idé till färdig produkt.
– För att jobba med regulatory affairs måste man ha en vetenskaplig bakgrund inom life science, där nyfikenhet är en viktig drivkraft. Det handlar om att översätta vetenskapliga data så att de blir tillgängliga för myndigheter och andra, säger Stefan Herdinius, som är chef för regulatory affairs vid det italienska läkemedelsföretaget Chiesi.
Han intygar att det är svårt att hitta den kompetensen, och det gäller även på global nivå.
– Därför är det så bra att den här utbildningen har startat. Kraven på risk och nytta-analyser för nya läkemedel och behandlingar för att bli godkända har ökat.
Utbildningen genomförs som en mix av fysisk närvaro och digitalt. Studietakten är flexibel och föreläsningarna online kan man ta del av när det passar. Det gör det möjligt att jobba samtidigt under det halvår utbildningen pågår på deltid.
Nästa utbildning i Regulatory affairs startar i augusti.
Palle Liljebäck
chefredaktör