Frågor & svar
Nyheter
Kelda Stagg, kriminaltekniker.

Kelda säkrar bevis i jakten på skurkar

Vid skjutningar, explosioner, våldtäkter och andra allvarliga brott är kriminalteknikern Kelda Stagg snabbt på plats och säkrar spår, bland annat dna. Som utbildad molekylärbiolog har hon den perfekta bakgrunden för jobbet.

Publicerad:

Nästan varje dag kan vi läsa om skjutningar och sprängningar som en följd av gängvåldet. Lite i bakgrunden men ändå innanför avspärrningarna jobbar Kelda Stagg med att dokumentera och säkra spår vid Polisen i Stockholm.

– I den tekniska bevisningen tar jag hjälp av olika typer av ljus, infärgningsmetoder och sökhundar för att säkra både synliga spår och de som inte syns. Det kan handla om ett hårstrå eller något föremål som förövaren har greppat och lämnat, säger hon.

 

Öga för detaljer

Tidpunkten för brottet är en viktig pusselbit i jakten på gärningsmannen. Här gäller det att ha öga för detaljer och i vilket sammanhang brottet har begåtts.

– Till exempel kan en cigarettfimp fälla avgörandet om askpelaren ligger intill fimpen eller om den är tillplattad och har legat länge på marken. När det gäller döda personer är det rättsläkarens uppgift att beräkna när dödsfallet inträffade.

Analyserna utför inte Kelda själv, utan bevismaterialet, som kan vara just en cigarettfimp, kläder eller verktyg, skickas till Nationellt forensiskt centrum i Stockholm eller Linköping för analys.

 

Med koll på dna

Att vara molekylärbiolog i det kriminaltekniska arbetet är en fördel. Det gäller att ha koll på vad som kan inhibera dna-analys och förbättra möjligheten att få fram en dna-profil.

– Det är också en fördel att som akademiker ha ett kritiskt förhållningssätt och ha lätt för att skriva protokoll.

Drivkraften för Kelda i jobbet är att vara en del av rättsväsendet och bidra till att skipa rättvisa.

– Det är också väldigt roligt att vara en del av en stor insats och att vara en av få som befinner sig innanför avspärrningsbandet.

Vad gör du för att få ny energi?

– Jag gillar att hålla i gång med hårda gympass, baka tårtor och planera inför roliga resor till internationella konferenser runtom i världen.

Palle Liljebäck

chefredaktör