Avvikande öppettider den 15-16 oktober, se Kontakta oss - Naturvetarna

Frågor & svar
Nyheter

Ingen naturvetare uppsagd efter varslet i Region Östergötland

Ett tiotal av Naturvetarnas medlemmar riskerade att bli uppsagda efter region Östergötlands varsel. Men efter förhandlingar med arbetsgivaren kommer det glädjande beskedet att ingen naturvetare sägs upp.

Publicerad:

I februari varslade Region Östergötland om uppsägning av 900 tjänster. Berörda grupper är bland annat administrativ och medicinsk-teknisk personal vilket inkluderar Naturvetarnas medlemsgrupper så som sjukhuskemister, dietister, biomedicinska analytiker, biologer, cytodiagnostiker, laboratorieingenjörer, samt medicintekniska assistenter. Läkare och sjuksköterskor är undantagna från varslet.

Efter förhandlingar med arbetsgivaren står det klart att ingen naturvetarmedlem blir uppsagd.

– Detta har varit möjligt tack vare ett omfattande arbete med kompetensinventering där man hittat möjligheter att omplacera och förflytta personal och anpassa verksamheterna, vilket gjort det möjligt för fler att stanna kvar i tjänst, säger Per Sjödin, förhandlingschef på Naturvetarna.

Under förhandlingarnas gång har Naturvetarna bevakat sina medlemmars intressen genom att säkerställa att lag och kollektivavtal följs och att arbetsgivaren gör vad de kan för att möjliggöra att så många som möjligt kan fortsätta arbeta.

Under förhandlingarna har många lämnat sina tjänster självmant och andra har gått i pension.

– Det har varit en turbulent tid och många kollegor kommer att sluta. Det innebär så klart att arbetsmiljön kommer bli alltmer ansträngd. För de som arbetar kvar blir det extra viktigt att säkra upp arbetsmiljön.

Naturvetarna har uppmanat arbetsgivaren att särskilt prioritera arbetsmiljön framöver och gett förslag på ett antal åtgärder som bör genomföras i samband med den nya organisationen.

– Här gäller det att arbeta systematiskt och involvera samtliga parter i skyddsorganisationen på alla nivåer. Om du upplever en ohållbar arbetssituation är det viktigt att lyfta detta i tid till din chef eller skyddsombudet, säger Per Sjödin.

Har du frågor som rör varslet är du välkommen att vända dig till Naturvetarföreningen i Region Östergötland eller Naturvetarnas medlemsrådgivning.

Johanna Rösth

projektledare webb