Frågor & svar
Nyheter
David Brax.

Hot inom akademin: "Diskriminering förekommer"

I vår undersökning framkommer det att akademin på senare år har fått ta emot hat och hot i högre grad. Det gäller bland annat forskare som arbetar med klimat, djurförsök, GMO, kost, folkhälsa, genus och migration.

Publicerad:

– Det förekommer inom alla forskningsfält, säger David Brax, utredare vid nationella sekretariatet för genusforskning, Göteborgs universitet.

Hur vanligt är det?

– Vår undersökning, som vi har gjort tillsammans med fackförbundet SULF och Sveriges universitets- och högskoleförbund, visar att 30 procent av tillfrågade naturvetare har drabbats. Motsvarande siffra för humanister är 48 procent. Våld förekommer i begränsad omfattning.

Studien visar också att fler kvinnor än män är utsatta och att de vanligaste förövarna är studenter och kollegor vid samma universitet.

– Oftast handlar det om hotfulla mejl, men också öga mot öga och i sociala medier. Falska anmälningar för till exempel diskriminering förekommer. Olovliga filmningar som läggs ut digitalt har vi också fått rapporter om.

Vilka blir effekterna av detta?

– Det har ganska stor påverkan och det finns de som undviker vissa ämnen, både i undervisning och forskning. Värre är att medarbetare lämnar akademin av den anledningen.

Han förklarar att det finns lite olika syn på detta.

– Vissa menar att man ska tåla lite och att det ska vara högt i tak. En del tycker till och med att det är relevant och viktigt för ett universitet.

Ni är tanken att gå vidare med en fördjupad undersökning för att få en ännu bättre bild av läget och vad som behöver göras framåt för att arbetsmiljön vid universiteten ska bil tryggare.

– Man kan inte låsa dörrarna när hotet kommer inifrån, säger David Brax tillspetsat.

En utredning föreslår starkare skydd för offentliganställda mot våld, hot och trakasserier. Det är bra, men frågan är om förslagen är tillräckliga, skriver Naturvetarna i sitt remissvar.

”Frågan är om arbetsgivarnas arbete med att förebygga våld, hot och trakasserier på jobbet verkligen fungerar. Den frågan borde regeringen utreda. Vi tycker också att fackförbunden ska ges större möjligheter att agera om inte arbetsgivaren utreder och åtgärdar när anställda utsätts för brott på jobbet”, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.

Läs mer:

Skrik och förolämpningar vid Tyresta nationalpark

Djurskyddshandläggare hängs ut i sociala medier

Miljöinspektören Emeli blev jagad med järnrör

Palle Liljebäck

chefredaktör