Frågor & svar
Nyheter

Avtal 2025: Höj ersättningen för övertid i kommuner och regioner

Höjda ersättningar och kompetensutveckling är i fokus när Naturvetarna i dag lämnar över sina yrkanden till Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, och Sobona.

Publicerad:

Många naturvetare jobbar för mycket och får inte tid för den viktiga återhämtningen. I ett sådant läge måste kompensationen för beredskap och övertid ses över.

– För att inte förlora kompetens och möjligheten att bemanna vid kriser menar vi att ersättningarna måste höjas. Det handlar om att ge en rimlig kompensation till medarbetare som ställer upp vid beredskap, övertid och förskjuten arbetstid, säger Naturvetarnas förhandlingschef Per Sjödin.

 

Begränsa beredskapen

För att skapa balans mellan arbete och fritid behöver också den schemalagda beredskapen utöver ordinarie arbetstid begränsas.

– Att schemalägga stora mängder beredskap utöver 40 timmars arbetsvecka är inte hållbart. Sämre återhämtning och stress kommer som ett brev på posten, vilket ger sämre prestationer och engagemang. Därför måste en begränsning av beredskapen regleras i avtalen.

 

Kompetensutveckling till fler

Ännu ett yrkande är att fler än legitimerad personal får kompetensutveckling, där Naturvetarna menar att arbetsgivarens ansvar behöver breddas.

– Det skulle höja kompetensnivån och engagemanget generellt, vilket bidrar till bättre resultat och arbetsmiljö. På köpet minskar risken för att klyftor kan uppstå mellan olika personalgrupper.

 

Belöna goda insatser

När det kommer till löner står Naturvetarna fast vid att sifferlösa avtal – utan centralt satt siffra – ska fortsätta att gälla.

– Det ger möjlighet att belöna individuella insatser med hänsyn till lokala förutsättningar. Här är det viktigt att det finns tydliga skrivningar i avtalet om hur processen ska fungera. I det ligger att lönesättande chefer och fackliga representanter på arbetsplatsen har gemensamma utbildningar om lönesättning.

 

Vad händer nu?

Den 20 december växlar Akademikeralliansen, som Naturvetarna är en del av, yrkanden med SKR och Sobona (kommunala företagens arbetsgivarorganisation).

Nu går startskottet för avtalsförhandlingar på central nivå om lön, löneprocesser och andra anställningsvillkor som ska börja gälla den 1 april 2025.

 

Här är några av Akademikeralliansens yrkanden:

  • Akademisk kompetens ska utvecklas och värdesättas inom sektorn.
  • Akademiker ska ha tydliga löneprocesser.
  • Akademiker ska ha förutsättningar för återhämtning.
  • Akademiker ska ha förutsättning för att utöva gott ledarskap.
  • Akademiker ska ha förutsättningar för att påverka sina villkor.
  • Akademiker ska ha trygga anställningar.

Läs mer om Akademikeralliansens yrkanden här.

Palle Liljebäck

chefredaktör