Frågor & svar
Nyheter

Här är rättsliga nyheter att ha koll på inför det nya året

Här får du en översikt över nya regeländringar och rättsfall som rör arbetsmiljö, uppsägningar enligt LAS och Trygghetsavtalet. Även bemanningspersonalens anställningsskydd blir säkrare.

Publicerad:

Från januari 2025 införs en ny struktur för Arbetsmiljöverkets regler, samtidigt som Arbetsdomstolen och EU-domstolen har dömt i flera viktiga mål som påverkar arbetslivet. 

Regler och råd från Arbetsmiljöverket får ny struktur 

Från och med den 1 januari 2025 gäller Arbetsmiljöverkets nya struktur för regler och råd om arbetsmiljö. 

Reglerna har omarbetats, men kraven och skyddsnivåerna är i stort sett desamma som tidigare. Reglerna om Systematiskt arbetsmiljöarbete (SAM), Organisatorisk och social arbetsmiljö (OSA) och Utformning av arbetsplatser har inte ändrats mycket, men de kommer att finnas på nya platser i regelverket efter årsskiftet. 

 

Arbetsdomstolen prövade Trygghetsavtalet och nya LAS 

I oktober 2024 prövade Arbetsdomstolen för första gången reglerna i Trygghetsavtalet om sakliga skäl för uppsägning.  

Sedan 2022 kan vissa centrala arbetsgivarorganisationer och fackliga organisationer teckna avtal om vad som räknas som personliga skäl, som är grund för sakliga skäl vid uppsägning. Trygghetsavtalet mellan Svenskt Näringsliv och PTK är ett sådant avtal. 

– Det handlade om en telefonförsäljare som inte gjorde tillräckligt många uppringningsförsök per dag enligt sitt anställningsavtal. Arbetsdomstolen kom fram till att det fanns sakliga skäl för uppsägning, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna. 

Arbetsdomstolen har också för första gången prövat de nya LAS-reglerna om sakliga skäl, som gäller sedan 2022. Reglerna innebär bland annat att man i större utsträckning tittar på om en arbetstagare allvarligt brutit mot sina skyldigheter enligt anställningsavtalet jämfört med hur det var tidigare. 

– I fallet handlade det om en lagerarbetare vars arbetsinsats under lång tid varit för låg. Han hade haft ovanligt mycket inaktiv tid på jobbet och trots flera varningar inte förbättrat sig. Arbetsdomstolen ansåg då att det fanns sakliga skäl för uppsägning, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna. 

 

Vad är egentligen skillnaden mellan att vara anställd som konsult och bemanningspersonal? 

EU-domstolen har i en dom från oktober 2024 lämnat vägledning om skillnaden mellan konsulter och bemanningspersonal. 

– Det som avgör om reglerna är tillämpliga är i vilken mån kundföretaget kontrollerar och leder arbetstagaren, exempelvis genom att ge arbetstagaren arbetsuppgifter, kontrollera hur arbetsuppgifterna utförs och i vilken utsträckning arbetstagaren är skyldig att följa kundföretagets instruktioner och interna regler, säger Sofia Söderberg, chefsjurist på Naturvetarna.   

Efter ändringarna i uthyrningslagen genom LAS-reformen kan bemanningspersonal bli anställda av kundföretaget efter två år, om företaget inte betalar en avgift motsvarande två månadslöner. 

Ellinor Löwenborg

webbredaktör