Det sprudlar av idéer och engagemang på startup-bolaget Atrogi AB i jakten på ett nytt läkemedel mot typ 2 diabetes. Nodi Dehvari är chefen som coachar och gör att forskarna kan nå sina mål.
Forskaren Nodi Dehvari hade egentligen ingen tanke på att bli chef. Men professor Tore Bengtsson såg hennes talang och ville att hon skulle följa med på resan att utveckla ett nytt läkemedel mot typ 2 diabetes.
Då hennes pappa har diabetes och hon fick den uppmuntran som behövdes blev valet ganska lätt.
– Professorn tyckte att jag var en bra coach och kunde ta människor. Att gå till ett privat företag var ett stort steg då jag hade tänkt göra karriär inom akademin. Men det här är det bästa som har hänt mig, säger Nodi övertygande.
Nu har hon varit avdelningschef i närmare nio år och har själv varit med och byggt upp företaget, som har gått från några få forskare till dagens tio. Vid sidan av dem finns en vd och forskningschef, som också är företagets grundare, Tore Bengtsson. Det är han som står bakom forskningsidén, som företaget Atrogi försöker ta hela vägen till marknad.
– All expertis har vi inte in house. Därför anlitar vi konsulter för till exempel toxikologiska tester och kliniska prövningar. Vi har också flertal samarbete med akademin, säger Nodi.
”Prestigen får man lägga åt sidan”
Hittills har man inte tjänat pengar på någon färdig produkt, utan finansieringen har skett genom att få in kapital från investerare.
– Min roll är att möjliggöra för våra briljanta forskare att göra ett bra jobb och se till att vi når våra mål. En nyckel är att ge ansvar och inte peta i detaljer.
Hon beskriver en kreativ miljö där idéer föds, stöts och blöts innan de testas. Alla är delaktiga i en process som kan liknas vid brainstorming innan idéerna kokas ner till några molekyler att gå vidare med. Det kan ske på olika nivåer, både i teamen, i ledningsgruppen och med hela bolaget.
– Med knappa resurser gäller det att jobba smart i projekten och fördela resurserna på rätt sätt. Prestigen får man lägga åt sidan, här är det teamwork och öppenhet som gäller. Och vi har uppnått mycket på kort tid, säger hon utan att låta skrytsam.
Acceptans för att göra fel
Allt går inte som på räls hela tiden, utan det gäller att hantera misstagen på rätt sätt och lära sig av dem. Nodi pratar om psykologisk trygghet.
– Här finns en acceptans för att göra fel och att vara öppen med det. Negativ kritik tas i enskilda samtal. Men framför allt är stämningen inkluderande och uppmuntrande. Alla har ett driv att komma framåt.
Man lägger stor vikt vid personkemi och värderingar vid rekryteringar, vid sidan av kompetens och erfarenhet. Vassa armbågar premieras inte och att bli publicerad är inte det viktigaste, som inom akademin.
Palle Liljebäck
chefredaktör